Насловна Мозаик Шта је потребно Новаку да би био најбољи играч свих времена?

Шта је потребно Новаку да би био најбољи играч свих времена?

0
ПОДИЈЕЛИ

Најбољи тенисер свих времена Новак Ђоковић. Изгледа лепо и када се прочита и када се изговори. Али, колико год да Србин тренутно доминира светским тенисом, још увек није стигао до звања најбољег икада.

Већ сада постоје поједине бројке које говоре да јесте један од најбољих у историји. Рецимо, успео је да освоји све четири грен слем титуле у каријери, има 28 узастопних победа на грен слемовима и тај рекорд ће сигурно увећати већ на Вимблдону. Осим тога има позитиван скор против остала три члана “велике четворке” (Федерера, Надала и Мареја), има фантастичан проценат победа против играча из најбољих десет (65.3 одсто, односно 174 победе и 81 пораз). Рекордер је у броју Мастерс титула (29), има најбољи проценат победа и пораза у историји (83 одсто односно 730-149).

Али, главни разлог што још увек није најбољи играч свих времена јесте број титула на грен слемовима. Има их 12, а испред њега су Надал и Сампрас са по 14 и Федерер са 17. Чудо би морало да се догоди па да се не изједначи са Шпанцем, али ће исти ниво игре морати да покаже и наредне сезоне уколико мисли да стигне Швајцарца што такође није недостижно.

Осим тога, Новак је од понедељка започео 202. недељу владавине на врху и још тачно 100 недеља га дели од стизања Федерера (302), а то би могло да се догоди средином 2018. године.

Уколико у та два сегмента успе да стигне и престигне Федерера више неће постојати ниједна дилема око тога ко је најбољи икада (чак ни код појединаца који га омаловажавају), а са тренутним развојем ситуације у свету “белог спорта” то делује и те како могуће.

Два, условно речено мања, циља за српског аса су освајање јединог Мастерса који му недостаје (Синсинати) и златна медаља на Олимпијским играма у Рију. Игре су без поговора важне, али је реално стање да оне у тенису нису толико цењене поред великог броја турнира који се одржавају током сезоне.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here