Насловна Поглед Јасеновац: По костурницама пасу овце, по гробљима се сади пасуљ и кромир

Јасеновац: По костурницама пасу овце, по гробљима се сади пасуљ и кромир

0
ПОДИЈЕЛИ

Колика је небрига хрватских власти или са коликом се тежњом жели уништити Јасеновац, те колико жртве ни данас немају мира види се и из последњег скандалозног постављања табле у центру Јасеновца, на којој је писало „За дом спремни“. Ондашњи Срби наводе да нису изнађени овим поступком јер је одавно тако, па по костурницама пасу овце а по гробљима се сади пасуљ и кромир. „Шутња власти је застрашујућа“, реаговао је предсједник Антифашистичког вијећа Хрватске Зоран Пусић, и упитао: „Шта би било да је у Освјенћима крај Аушвица неко поставио таблу „Zeig heil“?

Пусић каже како је „напросто недопустиво“ учинити нешто што се може упоредити с идејом да неко у пољскоме селу Освјенћим, надомак нацистичког логора Аушвиц, постави плочу са нацистичким поздравом „Zeig heil“, преноси данас Новилист.хр.

Како наводи овај портал, у Хрватској, и власт и опозиција ћуте о плочи с натписом „За дом спремни“, коју је почетком новембра у Јасеновцу поставило Удружење добровољаца ХОС-а.

„Ни порпаролка Владе Сунчана Главак, ни министар унутрашњих послова Влахо Орепић ни начелница општине Јасеновац нису у суботу одговорили на захтјеве овог листа да коментаришу натпис „За дом спремни“, наводи Новилист и наглашава:

„Зато је српски министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин јучер из Београда ‘позвао ЕУ да осуди бујање фашизма у једној чланици ЕУ-а’ тврдећи да ‘процес буђења фашизма у Хрватској траје већ годинама’. Вулин тврди да таква збивања у Хрватској ‘нису више питање ни за Хрватску ни за Србију, него за свијет, али на првоме мјесту за ЕУ’.“

Симић: Овце пасу на костурницама мртвих, кромпир се сади на гробовима

Jasenovac_-_Death_Toll-520x400

Милинко Симић, из Самосталне демократске српске странке (СДСС) из Хрватске Дубице недалеко од Јасеновца, казао је да је одавно тако у Јасеновцу и да су људи као огуглали:

„Нису се људи с тим помирили, напротив, згрожени су, али као да су огуглали. Већ мисле да је такав ред, да то тако дође… Видјели смо ми већ да овце пасу на костурницама од неколико тисућа људи, да коњи пасу у сјени Каменог цвијета, да се сади грах и крумпир на гробовима мртвих… А кад је у Јасеновцу могла бити постављена спомен-плоча с натписом ‘За дом спремни’, неће дуго проћи, а нетко ће рећи да јасеновачког логора никада није ни било,“ разочарано каже Симић.

Пусић: Власт жели да се консултује да ли су у праву усташе или они који је усташтва грозе

hos-ustase

Предсједник Антифашистичке лиге Зоран Пусић казао је како ћутње власти „није само срамотно, него и застрашујуће“, јер „показује да власт уопће не разумије опасност од релативизације јасеновачких злочина“.

„Ако Влада и полиција не разумију да је то опасно, онда је земља у озбиљним проблемима,“ нагласио је Пусић.

Он је истакао да су то већ више пута доживјели, посљедњи пут кад је хрватски министар унутарњих послова Влахо Орепић изјавио како се мора консултовати с академском заједницом „да разумије јесу ли у праву декларирани усташе или људи који се усташтва грозе“.

„Бојим се да то није знак застрашујућег незнања, него поистовјећивања с режимом који је представљао саму суштину зла, и то не само у 20. стољећу него заувијек, подсјећајући камо екстремни национализам и потицање нетрпељивости према другима може одвести једну нацију, ма колико културна и цивилизирана била,“ казао је Пусић и додао: „Сви који о повијести ишта знају, морали би ово препознати као пријетњу темељним вриједностима демократског друштва.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here