Насловна Друштво СССР и САД желели Ћосића на Титово место

СССР и САД желели Ћосића на Титово место

1
ПОДИЈЕЛИ

Понуде, било оне пристојне или непристојне, догађају се онда када се човјек најмање нада, а тако је било и са Добрицом Ћосићем, књижевником и бившим, првим предсједником Савезне Републике Југославије.50869_vest_Добрица-Ћосић-1961

Наиме, није ни слутио шта ће му се догодити у вријеме пада Берлинског зида и великих превирања у Европи крајем осамдесетих и почетком деведесетих година прошлог вијека.

Ево шта се тих чудних месеци догодило Ћосићу, а почело је са позивом да хитно дође у Лондон.

“Двадесетак дана после Титове смрти, позвао ме је мој издавач из Америке, Вилијем Јовановић, који је штампао “Време смрти” и на српском и на енглеском језику, да хитно отпутујем Лондон. Спремио сам се, и заједно са мојом ћерком која одлично говори енгелски, отишли смо у Биртанску престоницу.

Ћосић прича да их је резервација чекала у хотелу “Клервиџ”, где су одсједали Тито и саудијски нафтни богаташи – краљеви нафте.

“Отишао сам у најнормалнији хотел са Аном. Јавимо се ми Јовановићу, он нас позове на ручак у „Клервиџ“. После ручка он каже:

,,Хајде да прошетамо мало Лондоном. Изађемо, он нас води у улице, у највеће гужве. И говори ми следећу следећу ствар:

,,Да вам одмах буде јасно, ја сам представник ЦИА и преносим вам поруку Андропова и америчке владе. Америчка и совјетска влада хоће после Тита да му нађу заменика. Била су два кандидата, Милован Ђилас и ви. Закључили су да сте ви млађи и да сте популарнији од Ђиласа. Стало се на становиште да наше службе, америчке и совјетске, раде на томе да ви замените Тита и да преузмете власт у Југославији“.

Запрепастио сам се. Моја ћерка пребледела док ми је то преводила.

,,Одбио сам Титову понуду, одбијам и вашу, јер ја немам те способности. Како може да вам падне на памет да један писац, потпуно неквалификован, може да замени Тита. Како може да се замени Тито? Немојте, господине Јовановићу, о томе уопште да разговарамо.

Немате ви ту ништа да радите. То ће све да раде службе. Ви само треба да пристанете и да се понашате према приликама како их ми проценимо. Радићемо и на томе да добијете Нобелову награду за књижевност.”

1 КОМЕНТАР

 1. 0
  0

  ,,Одбио сам Титову понуду, одбијам и вашу, јер ја немам те способности. Како може да вам падне на памет да један писац, потпуно неквалификован, може да замени Тита. Како може да се замени Тито? Немојте, господине Јовановићу, о томе уопште да разговарамо.

  NijeOn trebao da zamijeni Tita,nego da sjedi kao sto je Tito sjedio a niko ni do danas ne zna koje dok se oni dogovre kako dalje,posto je klub 300 popustio jzuitima stvari u Jugoslaviji ,a droga i novac od iste, se moraju prebacivati na zapad, najbolje resenje je bilo rat,zato mi danas imamo evro prije marku a zivjeli smo u zajednickoj drzavi.Tako mi u Crnoj Gori zivimo od tog dogovra i imamo budzet od 1,5 milijardi evra a nemao soli ni za godinu.
  Kada Njemacka pocne da dijei Hrvatsku i Istru tada ce Rusi da pomognu Hrvatsku ali se nece suprostavljati podjeli Hrvatske,a mi cemo zaliti za onim sto smo propustili tjeranjem Rusa udovoljvanju Rotscildima i Hazarima koji imaju toliku mrznju prema Rusima da ce i Izrael unistiti da stvore svoje neko ili nekasdasnje carstvo koje je nestalo u osmom vijeku.
  Nasi nekadasni komunisti i pisci ni do dans ne shvataju gdje se mi nalazimo,i koj igru oni igraju.Svi su do jednog bili komunisti ali je pitanje koliki su bili Srbi,jer to stanje je i danas.Ko je bio Srbin nije mogao biti odan Titu ,a ko je bio odan Titu odan je Engleskoj,i danas je tako.Sam cinjenica da su se Rusi i Englezi dogovarali oko nas govri dosta o svemu sta dalje slijedi,Putin je pokusao ,ali je shvatio sa kime ima posla,treba zapamtiti geostrategije je igra,a prijetaljstvo je prijateljstvo,mi smo pruzenu ruku odbili,sad moramo cekati rasplet dogadja.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here