Насловна Мозаик Српску заставу на отварању Игара у Рију носиће Мандићева или Шпановићева

Српску заставу на отварању Игара у Рију носиће Мандићева или Шпановићева

0
ПОДИЈЕЛИ

ИО ОКС ће пред полазак у Бразил донети одлуку. Предлог даје спортска комисија

Реченица Новака Ђоковића којом је саопштио да неће носити заставу на Олимпијским играма у Рију уколико буде изабран за ту улогу, одјекнула је попут грома и на тај начин изазвала разна нагађања о томе ко ће се наћи у улози српског барјактара. До почетка највећег спортског догађаја на планети остала су још 62 дана, па самим тим Србија има све мање времена да изабере предводника олимпијског тима.

– Извршни одбор Олимпијског комитета Србије непосредно пред полазак доноси одлуку о томе ко ће носити заставу на церемонији свечаног отварања – објаснио је директор ОКС Дамир Штајнер. – Самим тим још није одређено ко ће то бити, јер се датум није примакао. Одлука се доноси на предлог Спортске комисије ОКС, на чијем челу је Милица Мандић.

Главни критеријуми који се узимају у обзир јесу резултати који су остварени у последње четири године. Спортска јавност у нашој земљи већ има неколико кандидата, од којих се издвајају најбоља атлетичарка Ивана Шпановић, олимпијска шампионка Милица Мандић и „сребрна“ из Лондона Ивана Максимовић Анђушић.

Као један од „номинованих“, помиње се и српски пливач Велимир Стјепановић, који се тим поводом огласио на друштвеним мрежама.

– Хвала медијима што су ме узели у обзир за барјактара. Ипак, колико год да би ми та улога пријала, мислим да је други заслужују пре мене. Конкретно, Ивана Шпановић, као врхунски светски спортиста. Без обзира на то ко ће да понесе заставу, Србија ће бити као један, као тим – написао је на свом фејсбук-профилу Стјепановић.

С обзиром на достигнућа која остварују наши спортисти, ништа мање заслужено не би било да заставу носи неко од ватерполиста, кошаркаша или кошаркашица. Ипак, представници појединачних спортова се пробијају у први план.

– Верујем у себе, знам колико могу, више пута сам то показао, вредно радим, циљам и медаљу у Рију, што није тајна. Ипак, потребно је да некад, ако не и увек, будемо џентлмени, зар не? Зато сам предложио Ивану. И Милица Мандић је такође одличан кандидат – додао је Стјепановић.

Улога предводника делегације на отварању ОИ има и позитивних и негативних страна. Поред психичке одговорности, спортисти морају неколико дана раније да увежбавају церемонију, а сама застава уопште није лака. Често се дешавало да барјактари, којима такмичење стартује непосредно после отварања, не пруже оно што се од њих очекује.

ЗАСТАВА И МЕДАЉЕ
ОД 1956. године, када су предводници први пут одређени на основу спортских резултата, заставу наше земље је носило 15 спортиста. Њих шесторо је успело да освоји медаљу, док је деветоро остало празних руку.
Од последњих петоро спортиста који су носили заставу српског тима, само је један успео да узме одличје – Владимир Грбић, 2000. у Сиднеју. Остали су остали празних руку: Игор Милановић (1996, СРЈ), Дејан Бодирога (2004, СЦГ), Јасна Шекарић (2008, СРБ) и Новак Ђоковић (2012, СРБ).

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here