Насловна Друштво Српски стручњаци тражени у Немачкој, Јапану, Мађарској

Српски стручњаци тражени у Немачкој, Јапану, Мађарској

0
ПОДИЈЕЛИ

Национална служба за запошљавање (НСЗ) у протеклој години посредовала је у запошљавању држављања Србије у Немачкој, Јапану и Мађарској, а највише су тражени здравствени радници, професори енглеског језика и текстилци.

naucnici-nauka-mozak-hakovanje-

Подаци НСЗ показали су да су најучесталији конкурси били везани за Споразум о посредовању и привременом запошљавању радника држављана Србије у Савезној Републици Немачкој, који је потписан између НСЗ и Немачке савезне агенције за запошљавање из Нирнберга.

Предвиђено је запошљавање медицинских сестара на пословима особља за здравствену негу старијих лица и болесника у установама таквог типа широм Немачке, наводе у НСЗ.

Након спроведених свих потребних поступака који су започети на основу сарадње НСЗ, Немачке агенције за запошљавање (БА) и Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), која се одвија у оквиру пројекта „Трипле Вин“, уз посредовање НСЗ у Немачкој је у 2014. години запослено 88 држављана Србије.

У 2013. години запослено је 27 њих.

Исказана је потреба за запошљавањем једног лица на пословима наставника енглеског језика и радно је ангажована једна особа која је по занимању професор енглеског језика.

Потребу за запошљавањем у протеклој години је исказао је и послодавац  из града Папа у Мађарској и то за 10 полуквалификованих радника на пословима обраде коже.

Одабрана су четири кандидата из наше земље, наводе у НСЗ.

Што се тиче процедуре, посредовање за запошљавање у иностранству се обавља на основу пријаве потребе за запошљавањем коју прима НСЗ од страног послодавца, у којој се обавезно наводи који профил лица је послодавцу потребан за рад и какве квалификације и потребна знања та лица морају да поседују.

Огласи у којима посредује НСЗ се увек објављују на сајту НСЗ.

НСЗ има и Миграциони сервисне центре који су интегрални део Националне службе за запошљавање.

Миграциони сервисни центри представљају информативне центре, који се у свакодневном раду баве управо информисањем миграната и потенцијалних миграната, о ризицима илегалне имиграције, као и о могућностима у оквиру легалних миграција.

Постоји седам миграционих центара у Србији, а они се налазе у Београду, Новом Саду, Бору, Краљеву, Крушевцу, Нишу и Новом Пазару, али они се не баве посредовањем у запошљавању.

Директор НСЗ Зоран Мартиновић објаснио је да се приликом запошљавања у иностранству захтевају одређене процедуре које морају бити испоштоване како би се дала гаранција да ће се према свим лицима остварати права из радног односа и других услова рада који важе за све држављане те земље у којој се запошљавају.

„Постоје адекватни споразуми са одређеним земљама или одговарајућом службом у тој земљи“, казао је Мартиновић Тањугу.

Додао је да НСЗ нема сазнања о појединачним одласцима или другим видовима упућивања радника из Србије у иностранство.

„Национална служба нема сазнања о томе, оно што ми гарантујемо је да сва лица која се упућују преко нас имају процедуре које се захтевају и које морају бити испоштоване, а које им гарантују остваривање свих права из радног односа“, рекао је Мартиновић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here