Насловна Друштво Српски Соко: Док год из Подгорице стижу увреде, многим Србима Београд ће...

Српски Соко: Док год из Подгорице стижу увреде, многим Србима Београд ће бити ближи

25
ПОДИЈЕЛИ

,,Многе херцегновске Србе, поготово старосједиоце, увриједила је, али не и изненадила, изјава Дарка Шуковића у емисији „Жива истина“ да цитирам „до 1840. нема помена о присуству Срба на простору данашње Боке“, наводи се у саопштењу Небојше Раша, из НВО ,,Српски Соко“.

pecat1807

Рашо је предочио, новинару и уреднику ,,Живе истине“,  Дарку Шуковићу, пар историјских чињеница о бивстовању Срба у Боки Которској.

,,Православни херцегновске општине увјек су за себе говорили да су Срби односно Славеносерби, да говоре српским односно славеносербским језиком и да је православна црква у Новом Српска. Новска општина је 1807. у вријеме Св. Петра цетињског имала печат на којем је био штит са крстом и четири оцила. У ово се може увјерити сваки истраживач у херцегновском архиву“, наводи Рашо.

Рашо је подсјетио Шуковића  и на писмене споменике из XVIII вијека, са којима уредник ,,Живе истине“ очигледно није упознат. Уз све то, из НВО ,,Српски Соко“, овакве изјаве сматрају само обичним политичким памфлетима.

,,Шуковићу препоручујем да прочита молбу челника топаљске општине из 1751, коју је објавио баш доктор Горан Комар, за избор епископа из свог краја „од рода и језика илирико славеносрбскаго“. Можемо му само поручити да док год нам из Подгорице буду долазиле изјаве овог типа, које сматрамо обичним дневно-политичким памфлетима, многим Србима у Боки ће Београд бити много ближи од Подгорице. Тако ће и добити одговор који га толико интересује. Овим путем позивамо све парламентарне странке и групе грађана у херцегновској скупштини да јавно осуде и ограде се од изјаве Дарка Шуковића“ закључује Рашо.

25 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Боље би ти било Шуковићу, кућо фукарска, да нам нађеш помен Ђидове побачај-нације прије 1945-те, и то не у Боки него у подловћенском санџаку Карадаг. А ко је насељавао Травунију, у чијем саставу је била Бока, то имаш и у византијским изворима (Порфирогенит).

  • 0
   0

   Sekula, Ovdje imate mnogo gore manire? Sto ce vam psovke. Srpstvo je do 19-og vijeka (a i danas – „srpska“ Nova godina) bilo ime za pravoslavce (pod crkvenom jurisdikcijom Pecke patrijarsije) – tj. „srpski milet/raja“. Nacija nije bilo na Balkanu do tog doba – pa ni Srba. Postojala je etnija – Srpski narod, bas kao sto je postojao Crnogorski narod (oba Petra Petrovica nazivaju svoj narod tim imenom).

   Ovo, naravno, nema veze s tim kako se ko osjeca. Dakle, vase srpstvo mi ni najmanje ne smeta. Ali mi smeta vase „anti-crnogorstvo“. Da li sam Crnogorac ili ne – nije na Porfirogenitu da odluci?

 2. 0
  0

  Jednom izdajnik, vazda izdajnik. Kako se osjecate kad gledate Boj na Kosovu i u liku Hamze poturice vidite sebe!? Zato toliko i mrzite svoju kucu i zemlju jer ste najobicniji izdajnici i otpadnici. Ali dobro, srecom vas ima koliko i zuba imate svi zajedno kad se skupite.

  • 0
   0

   Види себе мајмун у зрцало. Шта булазниш ти крмска наказо и изроде рода Црнојева. Шта измишљаш и витезе каљаш, поганијем латинским лажима. Шта то поган може другом рећи?! Ти презиреш претке и постање. Мржња ти је свијест помутила. Муч бестијо мувљега памћења!

  • 0
   0

   Ово леон претпостављам да треба да значи лав. Е па звијери треба да ти кажем да си потпуно изгубио контролу и да не знаш шта пишеш. Да није тако знао би да не можеш да напишеш да мрзимо земљу. Коју то земљу ми мрзимо? Ово за кућу је баш интересантно. Која је то кућа коју мрзимо? Гдје је она? Јели то нека кућа на цртежу или мислиш на нешто друго? Али није ни чудо да очајнички тражиш да нам припишеш да нешто мрзимо јер се руководиш својом болесном потребом да нас оптужиш да смо издајници. То је полазиште одакле твоја бједа креће у потрагу за аргументима који не постоје.

  • 0
   0

   @leonmne

   Леси, лијо:), много си олињао да би одглумио „leona“.
   А познајемо те и по повоцу.
   Не покушавај лажно да се представиш, Мишко Вуковић те офирао.

 3. 0
  0

  a dobro leomne čega smo to mi izdajnici,kada već potežeš takve riječi morao bi pružiti dokaze za tu izdaju.U državu Crnu Goru smo uvedeni prevarom,prema tome tu nemože bit riječi o izdaji ,a u Crnoj Gori do te prevare nijesmpo živjeli,hajde nabroji kad smo to mi živjeli u toj vašoj državi čiega ste se i imena vi danas odrekli.Da bi neko bio izdajnik nečega on mora tome nečemu pripadati.

 4. 0
  0

  Šuković je nekoliko puta ponavljao u svojim emisijama da u Crnoj Gori nijesu čuli za sv. Savu do Njegoša i niko mu nije uputio zvanični demantij.Sava se nalazi Crkvenom kalendaru Đurđa Crnojevića za 1494. godinu:

 5. 0
  0

  Шупковићу, поред тога што су основали све веће градове по Карадагу, Хамзе су ти и државу донијеле. Да устанеш кад их поменеш!

 6. 0
  0

  Посједујем оригииналну књигу Вука Караџића – Српске пословице , издату на Цетињу 1836. године. У свом предговору Вук ово, између осталог, пише: У Боки живе чисти Срби. Двије трећине су закона грчкога, а једна трећина су закона римскога…У Рисну су сви закона грчкога, а само двије породице су закона римскога..

 7. 0
  0

  http://www.rastko.rs/rastko-bo/istorija/librootgrblja_l.html
  Паметном ( не мора бити образован) и ово је доста, а поквареном и безобразном мало је и да му се краљ Никола придигне па да објашњава. Уосталом, зар није историјска и морална перверзија да о српству у Боки причају особе чији су преци, баш у тој истој Боки, зарад интереса у највећем броју прелазили у католичанство. 7о% бокељских католика су поријеклом из старе Црне Горе. Што ради ђевојке, што ради имовине, што ради економске користи у виду новца… , и постадоше ,, Виши католици од Папе“, и сада је мука уфатила јер ми знамо ко смо и што смо за разлику од ,,њих“, па гракћу ли гракћу

 8. 0
  0

  Pa Sveti Sava je osnovao Zetsku eparhiju 1219.god sediste joj je bilo u manastiru na Prevlaci,sigurno je nije osnovao za Eskime ili Dudukljane, nego za Srbe,kao sto je i dvor Nemanjica bio u Boki,kao sto je i Njegos napisao pesmu „Srbin Srbima na casti zahvaljuje“ koju je posvetio Kotorskim rimokatolicima i naziva ih Srbima.
  Da ne spominjemo istorijske izvore poput Porfirogenita i vizantijskih izvora.

 9. 0
  0

  свима који желе да се упознају са пореклом породица у Боки најтоплије препоручујем књигу попа Сава Накићеновића „Бока“

 10. 0
  0

  Ali ipak da kazem,
  Crnogorci istrgovase Pontu Ostru (ili kako neki zovu Prevlaka) sa Hrvatima za neke privilegeije i ulazak u Evropsku uniju.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here