Насловна Друштво Српски емигранти дају 70.000 долара за тражење гроба Драже Михајловића

Српски емигранти дају 70.000 долара за тражење гроба Драже Михајловића

0
ПОДИЈЕЛИ

„Целу акцију финансирају и организују потомци српских емиграната у Аргентини и на Блиском истоку, а новац ће бити одвојен не само за проналажење места где је сахрањен генерал Михаиловић, већ и за подизање споменика жртвама комунистичког режима у Београду и за обележавање масовних гробница широм земље“, каже Ђуровић.

draza mihajlovic

Он је већ пружио логистичку помоћ приликом претраге терена на Ади Циганлији пре три године, коју је вршила државна комисија.

Потрага за местом где је сахрањен генерал Драгољуб Дража Михаиловић, командант Југословенске војске у отаџбини, биће настављена на прољеће под покровитељством српске емиграције, пишу „Вечерње новости“.

Потпредседник Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима Блажо Ђуровић изјавио је за овај лист да је за почетак обезбеђено 70.000 долара, али да је буџет за истрагу практично неограничен, а потрага ће трајати док гробно место не буде пронађено.

Овог пута логистику ће пружити потомци жртава комунистичког режима и емиграната, који раде у страним обавештајним службама.

Ђуровић каже да су за сада у опцији две локације у Београду, којима је заједничко то што су обе чуване, односно под стражом, а то нису ни Велико ратно острво, као што се причало, ни Лисичји поток.

„За потрагу користимо приватну архиву која је остала иза обавештајних официра Краљеве војске, који су спремали ослобађање Драже Михаиловића из затвора“, каже Ђуровић.

Он истиче да Државна комисија за откривање истине о смрти генерала Михаиловића није имала увид у ове списе.

„Потрагу покрећемо крајем априла или почетком маја. Нећемо тражити од државе никакве дозволе, јер нико за то и није надлежан. Тужилаштво би било надлежно да потрагу организује и финансира држава, а ово је на неки начин детективско трагање за истином“, каже Ђуровић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here