Насловна Поглед Српска вертикала: Ако изгубимо памћење, душу и језик – изгубићемо свето тројство...

Српска вертикала: Ако изгубимо памћење, душу и језик – изгубићемо свето тројство наше сопствености (ВИДЕО)

7
ПОДИЈЕЛИ

Бришу нам памћење, као највећи залог наше будућности! Издиру нам душу, једино имање које нам је преостало, отимају језик као стуб националне препознатљивости! Ако изгубимо памћење, душу и језик, изгубићемо свето тројство своје сопствености, престаћемо да будемо људи, изгубићемо себе!, казао је Жељко Чуровић, предсједник Српске вертикале.

Срби су кроз бурна времена опстајали захваљујући вертикали духовног, а не материјалног опредјељења. И овај православни Сабор је жеља Покрета Српска Вертикала, да се саберемо око духовних темеља и вјере православне, на којима се једино може градити права будућност наших народа,“ казао је Чуровић на недавно одржаном православном сабору Покрета Српска вертикала у Дому синдиката у Београду.

Он је напоменуо да приказујући голготску слику српског народа, видимо тежину историјског пута свих православних народа, који су доживјели идентичну судбину, од истих завојевача, било да се ради о такозваној крштеној браћи са Запада или Отоманској империји.

„Сви су имали једну те исту жељу, да будемо њихова колоније, да нестанемо као православни народ, и да будемо њихови робови“, истакао је он.

На Берлинском конгресу декларација о забрани трговине црним али не и бијелим робљем

Чуровић је нагласио да  феудалне силе Европе доказују своје намјере на Берлинском конгресу 1875. год. доносећи декларацију о забрани трговине црним робљем, а не и забрану трговине бијелим робљем.

„Тада су се на трговима у Цариграду, Смирни и Триполису увелико продавали православни робови.

То је вријеме, када је во вредио два дуката а православни роб десет гроша. То вријеме и исте намјере, од стране истих завојевача, нијесу се промијенили ни на почетку двадесетпрвог вијека. Оне су само софистицираније, упаковане у рукавице либерално-корпоративних система као робовласника, и власника јефтиног православног робља. Ако се не ујединимо, предстоји нам да у будућности служимо као јефтина радна снага господарима пакла“, напоменуо је Чуровић.

Он наводи да са друге стране, ми, православне државе, на Западно тржиште извозимо школоване кадрове који су стекли образовање у нашим државама и о нашем трошку те да ће западне земље уздизати себе стручно, интелектуално и биолошки, а „ми остајемо без најбољих међу нама“.

„Српски народ је страдалнички, као сви православни народи. Ишли смо трновитим путем, са трновим вијенцем на глави, пружајући доказ Христоликости, доказ, да хоћемо и можемо створити сопствену историју. Духовном снагом коју смо носили у себи, обиљежили смо мјеста на којима смо живјели.

Срби су гоњени невољом трагали за слободом, не би ли сачували име и сопствено достојанство. Под стегама Отоманских тмуша, кретали су са својих огњишта, полазили за слободом, не носећи са собом злато и дијаманте, али нијесу били ни голоруки, нити просјаци. Носили су оно што су имали у себи, своју вјеру православну, своје топониме и кивоте светаца у које су вјеровали, као и срце Обилића,“ нагласио је Чуровић.

Срби из мрака ропства изнијели ликове Немањића и Лазаревића, Христа Спаситеља и Мајку Богородицу

PRESVETA-BOGORODICA

Чуровић наводи да су Срби гоњени невољом, заједно са староставним књигама допрли су до границе православља.

„Из мрака ропства, изнијели су ликове Немањића и Лазаревића, Христа Спаситеља и Мајку Богородицу. Те духовне вође и њихови кивоти, чували су нас вјековима да претрајемо као народ и опстанемо као људи. Са њима смо заузели бусију, чувајући крштену Европу од најезде ислама,“ казао је он.

Чуровић напомиње да је Европа, „та стара фрајла“, доказала је своје лоше намјере у Првом и у Другом свјетском рату, као и деведесетих година с краја двадестог вијека, доказују то и данас својим свиленим гајтаном, којим нас даве преко Брисела, ММФ-а и њихових банака и својих корпоративних система.

„То не раде само нама Србима, већ су свим православним народима набили омчу за вјешање, сем Русима. И њима покушавају то исто. Али, Русија православна је остала јака, она, која се може одупријети тој либерално-корпоративној пошасти.

Русија је једина нада у одбрани од зла које се надвило да нас све уништи. Православно јединство под окриљем Русије је насушна потреба!,“ нагласио је предсједник Српске вертикале.

Духовна вертикала предака инспирација Српској вертикали

sveti-sava1

„Духовна вертикала наших предака навела нас је да формирамо Српску Вертиклалу и да дамо себи за право, да позовемо Србе на уједињење. Један такав Сабор одржан је 13.марта ове године у овој истој сали.

Данас на дан Ваведења Пресвете Богородице, крсне славе Покрета Српска Вертикала, на истом мјесту, позивамо на православно јединство. Нека данашњи дан буде дан праштања и брисања несугласица међу нама. Покушајмо да утичемо на наше политичке и образовне елите, на свеколики народ православни, да се међу нама више никада не догоди раскол или не дај Боже мржња, коју су подстрекивали Западни центри моћи, а ми радили за њихове интересе на сопственом огњишту,“ нагласио је Чуровић.

Он истиче да ако су католици стварали јединство преко Ватикана, муслимани преко Техерана, шта би православним народима фалило да направе православно јединство преко Москве?

„Православно јединство ће бити снага духовног, моралног, економског и сваког другог просперитета. Искористимо почетак двадесет првог вијека, као почетак братског јединства и узајамног поштовања наших различитости,“ казао је он.

Предсједник Српске вертикале навео је да морају бити заштићене традиционалне вриједности наших народа са једне стране али и да треба се треба усагласити и са достигнућима модерног времена, уједно оптимализујући материјални прогрес, прилагођавајући га кодексу православног начела.

„У противном, ми ћемо се претворити у цивилизацију без културе,“ напоменуо је он.

На крају сабора, а у циљу очувања духовног опоравка, традиционалне културе, националне препознатљивости, економског просперитета, љубави међу нама, донијета је Декларација православног јединства.

Покрет Српска вертикала чине предсједник Жељко Чуровић, подпредсједница Сања Јанчић, затим Координациони савјет руских сународника чија је предсједница Ирина Миљковић, Грчка дијаспора коју представља проф. др Христос Алексополос, Нова српска демократија коју представља њен предсједник Андрија Мандић, ЦКВ – Козачка станица Светосавска коју представља атаман Војо Видаковић, Српска дијаспора у Румунији коју представља њен предсједник др Рајко Корна, Православна омладина Црне Горе, коју је представљао њен предсједник о. Мијаило Бацковић, Ветерани рата Завет, коју је представљао њихов предсједник Љубиша Ристић, и Удружење српских православних домаћина које је представљао њихов предсјеник Цицмил.

7 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Словесна беседа, ваљана и добродетељна, на њеном наравоученију да темељимо стваралаштво Срба у земљама српским, да духовним чињењем и умењем припремано Треће Римско Царство са седиштем у Москви…Бог Сведобри даће да буде тако.

  • 0
   0

   Ђикане, истинољубиви брате, веру ми учвршћује созерцање да смо имали “ нешто велико и свето, духовно и национално, имали те изгубили…Не би патња наша, била патња вишег смисла, а искушења једнако височија и претежнија кад оно почесмо губити, кад нам почеше отимати и иначити, кад почесмо предавати и продавати, заборављати и порицати, тако и сад кад и без себе скоро остадосмо… Божја је мера и у великости онога што имађосмо, тако и у страдању свеколиком што нас не пролази! Бог ће Свемилосни Србље обожити, сложити и умножити кад буде видео да свако од нас, али баш свако, колико уме и узмогне, зна и жели, Крст понесе и радост патње молитвом прослави…“ А „СВАКО ОД НАС“ може бити и четрдесет праведника, довољно ће бити. На здравље ти истина била, Ђикане!

 2. 0
  0

  @ g. Zoran Nikolic

  Brate Zorane, hvala ti na lijepim recima.
  Jos ti hvala za tvoj trud i pamet tvoju … I istinu tvoju.
  Dok je takvog brata, nijesmo sami!
  … Kad podjes na Gradac, ela, zahvati dlan vode i za mene.
  Znacu.
  Pozdravi Valjevo, najljepsu srpsku varos : ni ljepse okoline, ni bolje sredine!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here