Насловна Политика Српска лига: Зауставити прогон и дискриминацију Срба у Црној Гори!

Српска лига: Зауставити прогон и дискриминацију Срба у Црној Гори!

4
ПОДИЈЕЛИ

Српска лига упозорава да тренутно не постоји угроженији народ у Европи од Срба у Црној Гори (ЦГ) који су, у последње две деценије, изложени бруталним притисцима и уценама црногорског режима, чији је циљ да мења комплетну историју и улогу Срба у стварању црногорске државе, прогони Српску православну цркву, српски језик и ћирилицу, а из уџбеника за основну школу избацује великане српске и светске књижевности – изјавио је Александар Ђурђев, председник Српске лиге (СЛ), поводом одлуке Народног музеја ЦГ да се из дела која обухватају, прикупљање, стручну обраду и презентацију музејских предмета о династијама које су владале Црном Гором, Брдима и Боком, избришу Немањићи, упркос историјској чињеници да су владали Зетом скоро два века и да је родоначелник династије Стефан Немања рођен покрај данашње Подгорице.

Ђурђев подсећа да су Срби стварали Црну Гору и да су сви њени владари били припадници српског народа, да су сва најзначајнија дела у ЦГ написана на српском језику и да се у Земљопису Краљевине ЦГ из 1911. године истиче да у ЦГ живе Срби, што очигледно смета садашњој антисрпској власти у Подгорици која жели да промени историју, традицију, културу, веру, избрише српски идентитет и створи једну потпуно нову нацију.

Српски народ је већ дуги низ година неравноправан у ЦГ, упркос томе што се у преамбули црногорског Устава констатује да је ЦГ држава равноправних грађана, Срба, Муслимана, Албанаца и Црногораца – истиче Александар Ђурђев и додаје да се Срби чак и не третирају као конститутивни народ већ као национална мањина, иако, према последњем попису из 2011. године, чине трећину становништва у овој земљи, а већина грађана се изјашњава да говори српским језиком који је, да ова подмукла антисрпска хистерија буде потпуна, по том истом Уставу, сврстан у категорију другог реда, заједно са албанским кога говори мање од пет одсто становништва.

Још један пример дискриминације Срба у ЦГ јесте проценат запослених у државној управи, у којој ради само пет одсто припадника српског народа, док је Црногораца чак 82 одсто, иако их у целој држави има мање од 45 процената – каже Ђурђев и појашњава да Срби не могу бити изабрани ни на јавне функције нити могу бити судије, тужиоци, директори јавних установа, полицајци, конзули, амбасадори, па чак ни директори основних школа.

4 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Srbi u Crnoj Gori jesu ugrozeni (i jesu najugrozenija etnicka grupa u Evropi), ali od svojih „lider(cic)a“, koji ih konstantno pomamljuju, drze u stanju hronicne histerije. Situaciju dodatno pogorsava cinjenica da im iz „matice“ pomazu nista manje kvalifikovani strucnjaci za ljudska prava, uranijum, ekonomiju, medjunarodne odnose, tajna drustva, klimatske promjene… Zapravo, problem Srba u Crnoj Gori mogao bi se opisati naslovom filma „Kako sam sistematski unistavan od strane idiota“.

  2. 0
    0

    Prijatelju, ti nisi losh, zao covek. Ti si glup covek. U CG imash diktatora, koji se da bi opstao na vlasti menjao od komuniste, Sekretara CK KP CG, do Velikog Srbina-Nacionaliste, Bombardera Dubrovnika, do shvercera cigareta, separatiste i konacno do NATO integrisanog, Tacijevog i Haraindajovog saborca. Upravo on je bio taj, koji je u tom transformacijskom, kameleonskom procesu – IZMISLIO MONTENEGRO NACIJU, MONTENEGRO JEZIK, MONTENEGRO CRKVU. On i danas proganja, zlostavlja utamnicava svoje Srbe, koje sad prezire, da bi okupio revansiste Hrvate, Boshnjake i Albance u CG. Ti si slep do ociju, kad to ne vidis, vec tvrdis da Srbe u CG zlostavljaju njihovi lideri. Koliko si glup, ti ne znas, da to kako se zrtva oseca – to nije do tebe, vec je do zrtve.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here