Насловна Друштво Српска књижевност осваја Сибир

Српска књижевност осваја Сибир

0
ПОДИЈЕЛИ

knjige

У преводу на руски језик објављени су романи Горана Петровића „Испод таванице која се љуспа“ и „Пољубац“ Гордане Ћирјанић, а тим поводом у Београд је допутовао и директор Депармана информационе политике Тјумена и депутат Александар Новопашин.

Далеки сибирски град Тјумен угостио је током ове године неколико писаца и преводилаца из Србије, у оквиру пројекта који промовише словенску књижевност.

Град Тјумен и његова управа имају веома развијену свест о значају књижевности за општу добробит друштва, због чега већ десет година подржава објављивање дела регионалних и светских аутора.

Током деценије, уз подршку тјуменских регионалних власти, у оквиру пројекта „Тјумен — Светска књижевност“ објављено је више од 150 књига најразноврснијих жанрова, а у 2015, која је у Русији проглашена годином књиге, број нових наслова је додатно повећан, каже Новопашин.

Пројекат није замишљен само као идеја да популаризује светски познате, талентоване писце него и да нам пружи њихов поглед на Сибир, на Тјумен. Желимо да видимо како они виде народ у Сибиру, његов живот, традицију и обичаје. Посебно важан пројекат у оквиру наше промоције књижевности јесте ’Познавање завичаја‘. Светски познати аутори долазе у наш регион и остављају траг. Њихова дела се штампају уз брошуре у којима они говоре о једном новом погледу на Сибир. Нама је то веома важно јер нам омогућава да сами себе проценимо, да боље разумемо свој крај„, објашњава Новопашин.

Тјумен с посебном пажњом промовише нова књжевна имена која се тек откривају.

Објављујемо зборнике младих аутора, песника и прозаика, оних који тек траже свој стваралчки пут и своје читаоце„, каже Новопашин и додаје да је веома важан и сегмент подршке ауторима који пишу за децу, како би најмлађи читаоци могли да од малих ногу уживају у квалитетној књижевности.

Поред књига Горана Петровића и Гордане Ћирјанић, у преводу на руски језик ускоро ће бити објављено и једно од дела Михајла Пантића, који је такође боравио у Сибиру. У плану је и објављивање дела аутора из Бугарске, Чешке, Белорусије, затим дела руских писаца, као и песника и прозаика из других словенских земаља.    

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here