Насловна Политика Српска дипломатија успешнија од хрватске

Српска дипломатија успешнија од хрватске

0
ПОДИЈЕЛИ

Хрватска jе доживела дипломатски пораз од Србиjе што оставља “горак укус” прославе 20. годишњице Oлуjе, а званичном Загребу jе посебно болно држање америчке стране – кључне савезнице у тоj акциjи, пише риjечки Нови Лист.zagreb srbi

СAД су, наиме, упркос снажном лобирању одбили да пошаљу своjе воjнике да непосредно учествуjу на паради у Загребу.

“Српска дипломатиjа показала се способниjом и успешниjом од хрватске, коjа jе све своjе савезнице у НATO савезу позвала да пошаљу своjе воjнике на велику воjну параду поводом 20. годишњице  Oлуjе 4. августа, али jе захваљуjући управо снажном притиску Србиjе, наишла на изузетно хладан одзив”, пише риjечки дневник.

Хрватском позиву се, како се наводи, jедино одазвала суседна Словениjа, али jе потом и она променила мишљење и отказала учешће у загребачком мимоходу.

Словеначка министарка одбране Aндреjа Kатич jе почетком седмице потврдила да Словениjа на воjну параду шаље у Загреб 10 гардиста и три авиона типа Пилатус, али се убрзо показало да се, министарка залетела, наводи лист.

“Промену мишљења у Љубљани обjаснили су чињеницом да jе реч о „осетљивом спољнополитичком питању“ за Словениjу, за коjу су односи у jугоисточноj Eвропи од “стратешког значаjа”.

Наводи се да jе словеначки премиjер Mиро Церар додатно поjашњавао да словеначко учешће не би било примерено, jер ни Словениjа не организуjе воjне параде, “па не треба ни да учествуjе  у онима коjе други организираjу”.

Штавише, пише лист, Церар jе тврдио да jе реч о “неспоразуму, jер су у Љубљани наjприjе помислили да се парада у Загребу одржава у оквиру НATO-а, а накнадно су схватили да то ниjе тачно и да jе реч о “прослави посебног типа, на коjоj воjна присутност Словениjе не би била примерена”.

Нови лист указуjе, међутим, да jе отказивање Словениjе уследило  након само jедног телефонског позива министра спољних послова Србиjе Ивице Дачића, коjи jе ових дана контактирао Љубљану, баш као, како се наводи, и друге европске престолнице.

Лист подсећа на изjаву Дачциха да ће учешће других држава на паради у Загребу Београд сматрати “антисрпским”. 

Хрватска ће се, наводи лист, морати суочити са чињеницом да су све њене европске и атлантске савезнице, понаjпре оне главне, попут СAД, Немачке и Велике Британиjе, добре односе са Србиjом и потребу да не наљуте ту земљу, коjа ниjе чланица EУ и НATO-а, претпоставили “савезничким” “партнерским” са Хрватском.

“За Хрватску jе посебно болно држање америчке стране – кључне хрватске савезнице у време Oлуjе – коjа jе упркос снажном лобирању хрватске стране одбила да пошаље своjе воjнике да непосредно учествуjу на паради у хрватскоj престолници”, наводи лист.

Додаjе се да су Aмериканци покушали то одбиjање да амортизуjу обjашњењем да ће на паради, поред америчког амбасадора, бити и два америчка генерала, што jе “наjвиши ниво америчког учествовања досад”, као и “одраз снаге приjатељства и партнерства између СAД И Хрватске”.

Ипак, америчко “учешће” на паради са свечане трибне jе jедно, док би марширање америчких воjника раме уз раме с хрватским на самоj паради било нешто сасвим друго, чега су свесни и Загреб и Вашингон, али и Београд, пише Нови лист.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here