Насловна Политика Српска делегација једногласно против суспензије Русије у СЕ

Српска делегација једногласно против суспензије Русије у СЕ

0
ПОДИЈЕЛИ

Члан делегације Скупштине Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе Александар Сенић изјавио је данас да су чланови српске делегације једногласно били против тога да се Русији суспендује учешће у раду Савета Европе у 2015.години.

savet evrope

“Став делегације Србије је био јединствен – да се Русији одмах укине суспензија. Због тога је свих седам наших посланика гласало и против амандмана, а касније и против резолуције којом је суспензија продужена до априла”, рекао је Сенић Танјугу.

Сенић је такође навео да се “ситуација за Русију у прва два дана добро одвијала, да је у уторак, 27. јануара, на Мониторинг комитету, усвојена одлука да се предложи укидање суспензије, али да је преко ноћи стигао амандман којим се предвиђа, за сада, компромисно решење.

“То компромисно решење је да суспензија буде продужена до априла, односно до пролећног заседања. Тај предлог је наишао на одобрење већине и сам амандман и резолуција је усвојена у тој форми у среду увече. Гласању је присуствовао може се рећи рекордан број посланика, односно 218 од укупно 300”, додао је он.

Он је прецизирао да је захтев Велике Британије и Украјине био да се Русији не одобри акредитација, право гласа и учешће у раду СЕ у 2015.години, а захтев друге стране да се Русима одмах омогући пуноправно учешће у раду тог савета.

Сенић је указао да продужетак суспензије Русије може имати лоше последице по позицију Србије, уколико албанска администрација у Приштини затражи пријем у пуноправно чланство у СЕ у наредним месецима, јер Русија има 18 посланика и једна је од делегација са највећим бројем посланика.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here