Насловна Мозаик Шо: Српска ћирилица је најсавршеније писмо на свијету

Шо: Српска ћирилица је најсавршеније писмо на свијету

1
ПОДИЈЕЛИ

Славни ирски писац Џорџ Бернард Шо, једина особа у историји која је добила и Нобелову награду и Оскара, сматрао је српску ћирилицу најсавршенијим писмом на свијету.

Шо је познатији по својим драмама, али је мање познат по свом залагању да се реформише енглески алфабет, те да овај језик коначно има простије писмо. На енглеском говорном подручју појачана је појава дислексије јер дјеца не могу да схвате логику којом се пишу поједине ријечи, а организују се и такмичења у спеловању, у САД-у чак на државном нивоу.

У предговору своје чувене драме Пигмалион, која се и бави проблемом језика Шо пише:

„Енглези немају никаквог поштовања према свом језику и не желе да науче своју дјецу да га говоре. Они не могу да га спелују јер немају чиме да спелују осим остацима старог страног алфабета, од којег само сугласници, и то не и сви, имају некакву говорну вриједност. Стога, ниједан човјек не може себе да научи како нека ријеч звучи читајући је…

Реформатор којег требамо мора бити енегрични ентузијаста.“

У свом тестаменту Шо је оставио новчани износ од преко 360 хиљада фунти Енглезу који успије да реформише и упрости енглеску абецеду по узору на Вукову ћирилицу (једно слово-један глас). До данас, нико није узео награду.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Za razliku od genija kao što je bio Šo, dukljanski nacisti ćirilicu smatraju „primitivnom, zaostalom, prevaziđenom“! Jadnici i bijednici!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here