Насловна Насловна Шредер: НАТО треба да направи кораке у сусрет Русији

Шредер: НАТО треба да направи кораке у сусрет Русији

0
ПОДИЈЕЛИ

НАТО треба да сачува будност да не би почео трку у наоружању са Русијом, јер то неће ријешити ниједан проблем у међународним односима, изјавио је бивши њемачки канцелар Герхард Шредер, преноси Танјуг.

„Ми сада треба да будемо пажљиви да не бисмо почели нову трку у наоружању. То неће довести до ублажавања сукоба и успостављања добрих односа са Русијом“, рекао је Шредер њемачком листу „Зидојче цајтунг“ коментаришући одлуку НАТО да у Пољску и балтичке земље упути четири хиљаде војника.

Бивши њемачки канцелар сматра да Алијанса треба да направи кораке у сусрет Русији.

Он је нагласио да, према његовом мишљењу, „претпоставка да неко у руској влади намјерава да изврши инвазију на неку од земаља блока нема ништа заједничког са стварношћу“.

Шредер се, такође, заложио за укидање санкција Русији, изјавивши да Њемачка треба да се труди да не изгуби оно што је постигао бивши канцелар Вили Брант који је одиграо велику улогу у успостављању односа са Русијом.

Према Шредеровим ријечима, „Њемачка треба са великом пажњом да иде ка томе да не изгуби привилегију политичког и економског партнерства са Русијом“.

Поменувши у интервјуу предсједника Русије Владимира Путина, Шредер је навео да је могуће да их вежу губици које су претрпјеле њихове породице у Другом свјетском рату.

„Ја сам изгубио оца, Путинов брат погинуо је током њемачке опсаде Лењинграда, а његова мајка тада умало није умрла од глади“, рекао је бивши њемачки канцелар.

Према његовим ријечима, Њемачка „носи велику одговорност према Русији, коју Њемци не смију да забораве“.

Послије напада нацистичке Немачке на Совјетски Савез 1941. године треба разумјети „сва страховања Русије, чак и ако се она чине ирационалним, чак и ако се свијет промијенио“, истакао је Шредер.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here