Насловна Политика Шредер: Ангела Меркел не треба да игнорише мишљење Русије

Шредер: Ангела Меркел не треба да игнорише мишљење Русије

0
ПОДИЈЕЛИ

Бивши канцелар Немачке Герхард Шредер искритиковао је политику Ангеле Меркел према Русији. Према његовим речима, није требало игнорисати позицију Москве о асоцијацији Украјине са ЕУ, као и искључење Русије из „Велике осморке“. Он је сигуран да нико не доводи у питање територијалну целовитост Украјине.gerhard-sreder-1394400675-458719

У интервјуу листу Шпигел, бивши канцлер Немачке Герхард Шредер искритиковао је однос Ангеле Меркел према Русији. Он је указао на недопустивост покушаја међународне изолације Русије и њено искључивање из „Велике осморке“.

„Управо у време кризе преговори су преко потребни“, нагласио је политичар.

Према његовим речима, Русија сасвим природно осећа забринутост ширењем НАТО.

„Са распадом СССР Варшавски договор је престао да постоји, док је НАТО, не само остао, већ се и значајно проширио на исток“, изјавио је Шредер.

Сви страхови балтичких држава и Пољске од Русије су потпуно лажни, нагласио је немачки политичар. Он је навео да не зна никога у Русији „ко је толико луд, да помисли о могућности да доведе у питање целовитост Пољске и балтичких држава“.

Зачарани круг санкција и претњи, који су покренуле САД и ЕУ због ситуације на истоку Украјине, треба зауставити, изјавио је у интервјуу недељнику Шпигл бивши канцелар Немачке Герхард Шредер.

У овом конфликту све стране су направиле грешке које су изазвале ланчане претње, санкције и примену насиља. Сада треба изаћи из тог ланца. Минск 2 показује да су заинтересовани за то сви учесници и да нико не сумња у територијалну целовитост Украјине“, рекао је Шредер.

„Велика грешка Европљана, укључујући и владу Немачке, била је у томе што су допустили да тадашњи шеф Европске комисије Жозе Мануел Барозо води преговоре о Споразуму о асоцијацији само са Украјином, а не и са Русијом. Иако су сви знали да Украјина није јединствена у културном плану“, навео је бивши канцелар.

Према речима немачког политичара, пре тога се на високом нивоу могло разговарати о питању о којем сада сви говоре — шта ће бити са Украјином, која је са једне стране повезана са ЕУ, а са друге стране чланица Евроазијског економског савеза?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here