Насловна Политика Сребреница: Међу 2.500 људи нестало са бирачког списка, највише Срба

Сребреница: Међу 2.500 људи нестало са бирачког списка, највише Срба

0
ПОДИЈЕЛИ

Српске политичке странке из Сребренице тврде да Централна изборна комисија БиХ учествује у припремљеној изборној превари у овој општини и да је у посљедња четири мјесеца са бирачког списка избрисала скоро 2.500 људи, углавном Срба.

Лист „Еуроблиц“ преноси тврдње својих саговорника да посједују бројне доказе о незапамћеном изборном инжењерингу којим се, како кажу, покушава обезбиједити побједа Ћамила Дураковића за начелника Сребренице.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић рекао је да је и он, заједно са осталим члановима ближе и даље породице, избрисан са привременог бирачког списка.

Према његовим ријечима, у исто вријеме на списак су уврштени људи који никад нису живјели у том граду или су из Сребренице одселили прије избијања ратних сукоба.

„Није ријеч само о томе да мене и моје родбине нема на привременом бирачком списку. Ту је ријеч о комплетним српским породицама које су у посљедња четири мјесеца нестале са спискова ЦИК“, навео је Миловановић.

Он је рекао да је СО Сребреница 4. фебруара од ЦИК добила званичну информацију да је на подручју општине регистровано 12.900 бирача. „Међутим, 4. јуна из ЦИК-а нам стиже податак да у Сребреници има 10.528 бирача. Гдје је нестало 2.372 људи“, упитао је Миловановић.И заједнички кандидат српских странака за начелника Сребренице Младен Грујичић тврди да се у овој општини спрема „невиђена изборна крађа“.

„Док се Срби масовно бришу са бирачког списка Бошњаци се исто тако масовно лажно пријављују за гласање у Сребреници. Овде је недавно отворен кол-центар који за гласање региструје Бошњаке који у Сребреници не живе већ више од двије деценије“, рекао је Грујичић.

Према његовим ријечима, особама које од 70-их или 80-их година прошлог вијека живе у САД, Аустралији и разним европским земљама општина без икаквих проблема издаје увјерења о држављанству, иако они немају чак ни личну карту издату у БиХ.

Портпарол ЦИК-а БиХ Максида Пирић рекла је да јој нису познате притужбе из Сребренице према којима је за четири мјесеца дошло до драстичног смењања броја регистрованих бирача.

„Можда је ријеч о томе да се на списку из јуна налазе само редовни бирачи, а не и они који гласају у одсуству“, навела је Пирићева.

МУП Републике Српске позвао је све грађане који имају сазнања о случајевима регистрације фиктивних бирача у Сребреници да то пријаве полицији.

„Полиција ће одмах провјерити да ли ту има незаконитих радњи“, саопштено је из МУП-а.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here