Насловна Политика Сребреница – 20 година

Сребреница – 20 година

1
ПОДИЈЕЛИ

У Меморијални центар Поточари пред почетак обележавања 20 година од тешког ратног злочина над муслиманским становништвом у Сребреници пристиже све већи број грађана, а комеморацији ће присуствовати велики број страних делегација и званичника, укључујући и премијера Србије Александра Вучића.

srebrenica 1

Саобраћај на путу од Сребренице до Братунца је успорен због великог броја аутомобила, као и грађана који пристижу на комеморацију, на којој се очекује присуство више десетина хиљада људи.

Атмосфера је мирна, а о безбедности грађана брину припадници полиције и Оружаних снага Босне и Херцеговине (БиХ), чије је присуство у великом броју приметно око Меморијалног центра Поточари.

У његовој околини грађани махом носе мајице са натписима „Геноцид у Сребеници“, међу њима има и појединаца у маскирним униформама са бошњачким обележјима, и „ратним“ бошњачким заставама.

Бројне новинарске екипе из БиХ, региона, и европских држава, односно више од 800 акредитованих представника медија, од јутрос преносе догађања у Меморијалном центру Поточари.

Више од 30 репортажних кола паркирано је још јуче испред улаза у Центар, где је касно после подне одржана церемонија преноса табута из Меморијалне сале на гробље.

Како је програмом предвиђено, данас се очекује долазак великог броја званичника, који ће се у меморијалној сали, у којој се одржава изложба фотографија „Сребреница-Поточари 1995.-2015.“, уписати у књигу жалости.

У свечаном делу комеморације предвиђено је обраћање 17 говорника, међу којима ће бити председници Словеније и Хрватске, Борут Пахор и Колинда Грабар-Китаровић, премијер Турске Ахмет Давутоглу, некадашњи председник САД Бил Клинтон, као и члан Председништва БиХ Драган Човић.

Присутнима ће се обратити главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц, председник тог Суда Теодор Мерон, као и високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко, заменик генералног секретара УН Јан Елиасон, шеф холандске дипломатије Берт Кендерф и саудијска принцеза Нур.

Комеморативна свечаност почела је у 10.30, а после тога ће бити сахрањени посмртни остаци 136  сребреничких жртава идентификованих у последњих годину дана.

Мајке Сребренице пожелеле добродошлицу Вучићу

vucic u srebrenici

Председник Владе Србије Александар Вучић допутовао је у Поточаре како би у Меморијалном центру одао пошту сребреничким жртвама.

Мајке Сребренице су премијеру Вучићу пожелеле добродошлицу, а једна од њих Хатиџа Мехмедовић му је на ревер окачила Сребренички цвет.

Премијер Вучић се уписао и  у Књигу жалости.

Медији у БиХ преносе поруку премијера уочи доласка у Сребреници у којој је он казао да Србија јасно и недвосмислено осуђује ужасни злочин у Сребреници, да његова рука помирења остаје пружена без икакве политике и да Влада Србије жели заједнички живот са Бошњацима.

Приликом уласка у салу мајке страдалих Сребреници су се руковале и изљубиле са српским премијером.

Истовремено поједини окупљени грађани су му звиждали и добацивали.

Не заборавити Сребреницу, градитити бољу будућност

Вучић је изразио, уписујући се у Књигу жалости, најдубље поштовање према жртвама злочина у Сребреници и поручио да се он никада не сме заборавити, као и да је време да почне да се гради другачија будућност српског и бошњацког народа.

Надам се да се овако ужасан злочин више никада неће догодити. Уверен у другачију и бољу будућност у односима српског и бошњачког народа изражавам најдубље поштовање према свим жртвама, њиховим породицама„, написао је премијер у Књизи жалости у Меморијалном центру Поточари.

Овде у Сребреници је обавеза сваког од нас да погнемо главу и не заборавимо, и почнемо да стварамо другачију будућност„, поручио је српски премијер у Књигу жалости у коју се уписао поводом 20. годишњице злочина у Сребреници.

1 КОМЕНТАР

  1. 0
    0

    Бошњаци и њихова прича о „геноциду у Сребреници“ увјерили су ме да постоји сорта која је спремна да живи у самообмани већој чак и од оне у којој живе црногорци. Раније сам мислио да су црногорци и њихова свијест о „етничкој посебности“ далеко највећа самообмана која постоји и да је ништа не може превазићи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here