Насловна Поглед Парење лабудова или ДПСрби

Парење лабудова или ДПСрби

8
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Саша Др.Ђуровић

Прочитах шта вели онај Секулић, из оне стаклене кућице у парламенту што извјештаваше годинама. Не треба заборављат ничије почетке, тако је боља перцепција, реалнија, а човјек је био у оној кућици иза стакла и извјештавао са скупштинских засиједања па је тамо „пек’о занат“ мада најновија изјава му је као да је тамо ракију пекао.

Вели Секулић да је „више Срба у ДПС-у него што их је окупљено око Андрије Мандића“. Да ли је овако „препаметним“ изјавама Секулић после аванзовао из стаклене кућице до министарске у једном тренутку ЧАК, појма немам, могу да претпоставим, ал се претпоставкама не бавим. А и није он занимљив да бих се њим озбијније бавио, он је један шраф у ДПС машинерији каквих је мноштво, толико о том.

Сјећам се, додуше, да бијаше написао некакву књигу о „парењу лабудова“, вјероватно док је гледао Свонси. У комичном покушају да буде бјелопавлићки Буковски  врцаше од ласцивних цитата. И није то за подсмјех, стремит таквим литерарним висинама из позиције паланачког сањара је тужно. Него, сад му је, могуће, на телевизору „снијег“ па му даје криву слику.. „Нит је снијег нит су лабудови него шатор..“ обесправљених Срба ама и Црногораца, акутно стање.Види  Секулић много Срба у властитој партији. Или му се причињавају?! Колко се сјећам један добар колумнист је Секулића „дигао на спрдњу“ због те књиге, али ни то није толико битно. Мада, није да није, због следећег, цитирам  „роман „Парење лабудова“ Предрага Секулића глупошћу и неукусом пробија границе књижевне анализе ..“ .

Чини ми се да и ова Секулићева изјава о Србима у ДПС-у, пробија макар шешир другарице црвене, глупошћу и неукусом такође. Тако дааааа.. Секулић инсистира на глупости. Својевољно ил му се сугерише, не бих знао, ал да је на путу да превазиђе Марту јесте. Коментар  да „у ДПС има више Срба него око Мандића“ јесте опортун и у складу је са захтјевима М77З  међународне заједнице, по којима је дискриминација недопустива, а ово са Србима у ЦГ јако личи, и то не види само онај ко не жели да види.

Оно што није дефинисано баш је одговор на питање – ко  је Секулићу суфлер, ко му сугерише да, упркос нужности давања такве изјаве, да би се ЦГ представила као друштво равноправних (што апсолутно није) дакле, ко му сугерише да да тако будаласту изјаву. Тупаву и ултра глупу, при том и неистиниту, јер Срби нијесу само око Мандића. Ако је партија којом Мандић руководи стожер окупљених Срба – ОК, али има их ваљда и изван партија.

Ево, мој отац је жежени Србин али није члан нити једне партије, нити је окупљен око било кога. Воли Милутина Ђукановића прво као фанатичног звјездаша, онда као вишедеценијског доброг сусједа, па тек онда и као Србина. Но ајде, да не будем превише личан мада, колко се сјећам, а још увјек памтим, мој стриц бијаше један од директора у Електропривреди а нешто се не сјећам да је био члан огавне КП, иако је то било правило. Па су ови из ДПС потпуно „природно“ само настављачи те накарадне праксе, комунистичке. Лако је то провјерит. Сјећам се те скупине руководилаца, сјећам се добро, Василије Бан, па Љубиша Лазар .. па мој стриц .. све је то лако провјериво. Као што знам да апсолутно није било нужно да буду Црногорци да би били и директори. Било је нужно да знају посао, препоручивала их је струка.

Тако да је мој стриц у једном тренутку био надређени и Алији Изетбеговићу. Они су могли бит и директори и Срби, што имплицира поражавајућу чињеницу, да је ондашња, ретроградна КП била модернија одовако накарадног ДПС-а!? Него опет, занима ме ко су Срби у ДПС? То је питање за милион долара, јер тамо Срба иако има они се јадни не смију живи чут, србују интимно, у себи! Будући да аутоматски остају без бенефита које чланство у ДПС носи. Или је Секулић ,могуће, у праву? Ако  мисли на апсолутног му шефа. Ооо, како је само србовао за земана .. па се после конвертовао, као м(ари)онета, а за њим и политичке пратиље му. Све сами конвертити који би најрађе заборавилитај земан али, у Хрватској практично нема дана да на једној од телевизија не славе неку „обљетницу домовинског рата“ паонда помену и бомбардирање Дубровника.

Дакле, волио бих, јер не знам, а кад не знам онда питам, волио бих да ми неко каже неког министра Србина .. или ајде, директора .. макар и локалног биоскопа ? Има ли таквога? На нивоу хумореске би семогло чељаде посрпрднут па рећ да је нова „портпаролка“, овај нови микрофон ДПС-а, другарица црвена, рецимо, од „ђетињства“ Српкиња. Милион посто, јер, ђетињство, тако српски звучи .. ђетињство на новоустановљеном језику тешко разумљивом иоле умном, ако изузмемо другарице црвене. И адвокате дрвене. Интелектуални талог се бавио тим, интелектуални и социјални талог је то институционализовао, интелектуални талог који, иако је завриједио, није био предметом спрдње за разлику од сличних у Хрватској истим поводом.

Оно кад су„осмишљавали“ нове термине само да би одударали од српско-хрватског језика. Само да не би били на истој „валној дуљини „ макар и „зракомлатској“. Сјећам се да сам, давно већ, у једном хрватском тједнику написао теxт наслова „ Која је твоја вална дуљина?“ алудирајући на пјесму групе „Леб и сол„ „Таласна дужина“. Хрвати са наобразбом су се спрдали тим језичким иноваторима и њиховим вербалним вратоломијама. Дакле, лијепо би било да бивши спикер из црногорске скупштинске арене, опскурни Буковски у покушају, каже ко су ти Срби у ДПС-у.

Пошто он неће одговорит, јер шта да одговори, а да не испадне глуп, ја ћу му помоћ. Евентуални Срби у ДПС-у су само, и искључиво, они који су далеко од врхушке и бенефита. Дакле, неки потпуно маргинализовани чланови који постоје само постојања ради. А опет, ако има министра, директора, па макар и шефа минимаркета, а да је декларативно Србин и члан ДПС-а истовремено, онда Секулићу треба додијелит Нобела, за нову истину. Која каже да је он у ствари припадник ДПС-а, што у његовом преводу значи „Демократска партија Срба“! Кад је није добио већ запетпарачку књигу коју је написао ил евентуално ову „нову“ жанра научна фантастика у којој „врли“ ДПС врви од Срба.

8 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Сјећам се те скупине руководилаца, сјећам се добро, Василије Бан, па Љубиша Лазар .. па мој стриц .. све је то лако провјериво. Као што знам да апсолутно није било нужно да буду Црногорци да би били и директори. Било је нужно да знају посао, препоручивала их је струка.
  Eto na , kazes bilo je nuzno da znaju posao ,preporucivala ih je struka,…. pa ako su bili slucano clanovi partije dobro a ako nijesu a boljih nije bilo, bili su to sto jesu.E to u ovoj podkomunisticko demokratiji Srbije i Montengra ne moze nikako,ovdje je pravilo sto gluplji to to bolji ,a poslusni su tako , kod njih sve moze, i Srbin i sjutra Crnogorac a ako interesi partije zele i peder,zato je vjerovatno ona SFRJ malo duze traja od Montengra koja sjutra nestaje,to je ipak nasa srca,a ovaj clanka njima bi trebao da ide u prilog da sto nauce,medjutim ko da nauci i od koga i gdje.
  Nemoj ih ovako vise savjetovati,ja bi napisao da tjeraju svakoga iz stranke kome je i pardjed bio Srbin,recice neko pa njih nebi bilo,e tu je greska toliko daleko oni ne znaju,zato neka se Srbi progone i tjeraju iz institucija CRILICA da se zbarni a da pocnu kako su nastvili da i CRKVE ruse,njihovo stanje je sad takvo da svi sve spjavaju da svki ima strah od svakoga a da svi mozda nece ici u zatvor,da ih crni dani cekaju to se vidi,nego zalosno je sto inas sa njima ceka isto to,i to brzo vrlo brzo idu nemiri strajkovi nestasice opsta anrhija drzav nestaje mafija kupi prnje narod na ledinu go i bos bez idje ista !

 2. 0
  0

  Ispucali su sve adute,poslednji im je bio nato,da ostanu na vlast. Sad da pokusaju da su Srbi,mozda im to upali…izgleda da ce brzo izbori 😎🇷🇸

 3. 0
  0

  Radi sagledavanja sire slike poslusati poduzi razgovor nekih valjda nivinara koji na momente lice na policijske islednike, sa dobrilom dedeicem
  Pise, ekskluzivno itd

  Traje 02:50

 4. 0
  0

  ЛОМПАР 356

  …У српској културној политици посебно место заузима комплекс инфериорности. Он се појављује код интелектуалаца малог народа. Његов УНУТРАШЊЕПОЛИТИЧКИ вид обележава једну противинтелектуалну регресију: „Он уопште ДУХОВНЕ ВРЕДНОСТИ НЕ РАЗУМЕ И НЕ ЦЕНИ. Он све цени према томе, колико шта доприноси успеху у животу,а успех узима у чаршијском смислу,дакле, САСВИМ МАТЕРИЈАЛИСТИЧКИ…Политичка амбиција једног полуинтелектуалца управо и није ПОЛИТИЧКА. Она се састоји само у томе, да се човек кроз политику обогати, и да на високим положајима ПРОГОСПОДУЈЕ. Он не зна ни за какве више и општије циљеве. Тек кад ПОЛУИНТЕЛЕКТУАЛАЦ избије на врхунац успеха, ВИДИ СЕ КАКО ЈЕ МОРАЛНО ЗАКРЖЉАО. (Слободан Јовановић)

 5. 0
  0

  ..covjek je bio u onoj kucici iza stakla … pa je tamo pekao zanat mada najnovija izjava mu je kao da je 5tamo rakiju pekao “ ☺ meni vecina clanstva dps-a djeluje kao da se napajala sa izvora sekuliceve rakije. Sasa svaka Vam cast uljepsaste mi dan.

 6. 0
  0

  Znaju li oni iz dps-a da tonu?Ako ne ja im jemac jer pratim Djurovicev rad ne sjecam se da je promasio do sad.Da ga ne hvalim previse jer ce rec da sam i ja saradnik cia-e i li bnd-a.In4s najbolji portal

 7. 0
  0

  Pa nebi se složio da taj kompleks muči svakog Srbina.Imaju se oni i čime pohvaliti.Evo jednog primjera:
  На данашњи дан 1913. године дипломирала је прва жена инжињер у
  историји Немачке.
  Какве то везе има са нама, питате се…?
  Била је Српкиња, рођена Нишлијка
  Јованка Бончић.
  ,,Мало људи у Србији зна да је у
  Немачкој, великој држави са богатом
  научном и технолошком прошлошћу, прва жена која је постала инжињер,
  била Србкиња.
  Догодило се то на данашњи дан 1913.
  године, када је на престижном
  Универзитету у Дармштату, Србкиња
  Јованка Бончић Катернић, дипломирала
  на архитектонском факултету и на тај
  начин ушла у историју немачког
  образовања и науке.
  100 година након овог историјског
  успеха наше Јованке, на Универзитету у Дармштату, граду који се данас
  назива градом науке, установљена је годишња награда која се додељује
  за најбоља достигнућа жена у области материјала и геонауке. Немачка
  није заборавила нашу Јованку, којој је припала част да та значајна
  награда носи њено име. Осим тога Немци су и једној улици у студентском
  кампусу града Дармштата дали име по Србкињи Јованки.
  Нажалост, Србија је потпуно
  заборавила на своју репрезентативну и веома заслужну инжењерку.
  Јованка је рођена у Нишу, 5.јула 1887.
  године. Студирала је веома успешно
  седам семестара на београдском
  универзитету и успешно одрадила
  праксу на Србским државним
  железницама. Након тога, као
  талентовани архитекта, отишла је на
  завршне студије на престижни
  Универзитет у Дармштату. Њено
  дипломирање био је догађај дана у
  Немачкој, посебно за област образовања и науке. Медији су објављивали
  слике и интервјуе прве жене инжењера, величан је успех сјајне Србкиње.
  У Дармштату је упознала и свог
  супруга, украјинског инжењера Андреја Катернића, са којим ће по
  дипломирању провести период живота радећи у Санкт Петербургу и Кијеву.
  1922. године доселили су се у Београд где остају до краја живота,
  радећи инжењерске послове са пуно успеха.
  Јованка је задужила Србе, Београд и
  Србију многим познатим грађевинским
  делима као што су нпр. зграде
  Учитељског и Ветеринарског факултета
  у Београду, зграда Банских двора у Бања Луци, део бањског лечилишта у
  Бањи Ковиљачи… Врсна архитектиња водила је и Сектор грађевине на
  Београдском универзитету у периоду 1930-1941. године.
  После Другог светског рата
  пензионисана је, а умрла је у Београду 1966. године.
  Ни у Београду, ни у Нишу, ни у Србији нема обележја посвећеног овој
  великој личности, о којој се много више зна и која се више поштује,
  ван Србије него у њеној домовини.“

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here