Насловна Политика Алексић: Права Срба у Црној Гори се брутално газе

Алексић: Права Срба у Црној Гори се брутално газе

9
ПОДИЈЕЛИ

Ако је Влада Црне Горе спремна да преусмjери 100.000 евра из свог буџета Факултету за црногорски језик и књижевност са Цетиња, а истовремено глатко одбије иницијативу 20 професора државног универзитета и водећих српских интелектуалаца у Црној Гори за оснивање института за српску културу, онда за такво чињење нема друге формулације осим дискриминације. Или што би народ рекао – неком мајка, а неком маћеха.

cg (4)_620x0

Данас у Европи не постоји народ чија се права тако брутално газе као што је то случај са Србима у Црној Гори„, каже за „Новости“ предсједник политичког савјета Нове српске демократије Будимир Алексић.

Иако се ради о народу који траје цио миленијум, има своје име и презиме, богату традицију, о чему сведоче бројни историјски списи, данас је изложен тортути режима који преко антисрпске идеологије спроводи насилну асимилацију Срба у националне Црногорце.

Као илустративан пример Алексић наводи управо „последњи чин“ и писмо српских интелектуалаца Министарству науке да им се одбори да оснују национални институт, али не као приватну установу, већ као државну.

„Добили смо одговор у коме пише да законом о буџету нису планирана средства за оснивање института за српску културу у 2015, као ни да ли ће их бити идуће године. Али зато факултет Аднана Чиргића очекује стотину хиљада евра државне помоћи, што заправо најбоље одсликава однос државе према нама и њима. Данас у Црној Гори вуковска и његошевска традиција нису доступне изучавању, док Чиргићево иновативно лингвистичко стваралаштво јесте и то уз приде 100.000 евра“, истиче Алексић.

Дискриминација је присутна и према другим српским институцијама попут Митрополије црногорско-приморске, Матице српске, српског језика, српских писаца…

„Актуелна власт цркву посматра или као средство притиска или као објекат манипулације, тако да се од те власти не може очекивати да јемчи и подстиче вјерске слободе и права. Поштовање вјерских слобода подразумева неутралност, која се испољава кроз одвојеност цркве и државе. Колико је у томе држава „одмакла“ говори податак да се приликом расподеле средстава верским заједницама више довија НВО „ЦПЦ“ него све друге. Тако се јавно дискриминише више од 70 одсто грађана вјерника и поштовалаца СПЦ. Удружење српских писаца Црне Горе и Херцеговине не добија ни једног цента, а траје осам година и издаје часопис „Српски југ“. Више помоћи добијају Роми, Ашкалије и Египћани којима се штампају књиге на њиховим матерњим језицима. Они имају своје букваре, за разлику од нас Срба који се у црногорским уџбеницима историје за основну и средњу школу третирају као рушилачки и реметилачки фактор и као једини и искључиви кривци за сва лоша дешавања на Балкану у последњих сто година, док наша деца морају да уче азбуку Аднана Чиргића.

На деветој годишњици црногорске државности од мајског референдума 2006. године, Срба и даље нема на директорским местима у школама, вртићима, домовима здравља и болницама. Нема их ни међу запосленима у дипломатско конзуларним представништвима Црне Горе у иностранству. Срби се дискриминишу и приликом конкурисања и запошљавања у јавном сектору

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Ово каже Будимир Алексић чија странка Нова иначе предлаже да се укине Српски национални савјет!

  • 0
   0

   ,,Srpski nacionalni savjet“ je perionica para od koje koristi ima nekoliko Srba koji su za pare mafije pristali da se ponize i sebe predstave kao manjinu. Institut za srpski jezik je odlična ideja i protiv nje mogu biti samo liše poput Sekule.

   • 0
    0

    Хајде молим те реци шта је то српска већина урадила за Србе у НДЦГ? Гдје нам је језик? Гдје је ћирилица? Гдје су одјељења са српском дјецом? Школе? Институт? Хајде молим те просвјетли нас.

 2. 0
  0

  Valjda bi naslov trebao da glasi: ,, Vlast opstruira rad Instituta za srpski jezik“ jer ovo što str stavili kao naslov je opšte mjesto. Ljudi ne znaju za ovaj Institut i red je da znaju šta se dešava, a ovaj naslov ih na to ne upućuje

 3. 0
  0

  Новашка логика – кад Мило финансира Вуксановића и Српски национални савјет онда су то паре мафије, кад финансира плате Мандићу и дружини онда је то поштен и муком стечен новац.

  Никад чуо за тај Институт за српску културу али лијепо од вас што сте нам рекли да Нова стоји иза тога. Да се не понадамо чему добром, да одмах знамо да је превара. Поздрављам одлуку Владе да им не да ни цента и позивам их да ни убудуће то не чине. Вјероватно су Новаши основали тај институт само да би узимали паре кад већ нису успјели да преузму Српски савјет и узимају ове Вуксановићеве „мафијашке паре“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here