Насловна Друштво Србију у Хагу брани 8 а Хрватску 12 свједока

Србију у Хагу брани 8 а Хрватску 12 свједока

0
ПОДИЈЕЛИ

hag

На јавној расправи пред Међународним судом правде у Хагу поводом међусобних тужби Хрватске и Србије за геноцид српску страну заступаће осам свједока, пишу Новости. Лист наводи да ће ставове Загреба бранити 12 свjедока.

За велику правну битку на прољеће Београд је одабрао тим у коме су десетак домаћих и страних стручњака, а један од њих је Вилијам Шабас, професор међународног права на Мидлсекс универзитету у Лондону.

„Већ неколико година савјетујем српску владу у процесу који се води пред Међународним судом правде у Хагу“, потврдио је Шабас који у овом тренутку није могао да коментарише ток припрема.

Овај професор је и угледни стручњак за људска права, геноцид и смртне казне и 2009. године изабран је за предсједника Међународне асоцијације за студије геноцида.

Саво Штрбац из Центра „Веритас“, једини стручни сведок Србије, рекао је да је српској страни познато колико је свједока пријавио Загреб.

„Њихова имена не смију да се износе у јавност, како се на те људе не би вршио притисак. Осим усмених, суду су већ достављена и писана свједочења људи који се неће појављивати на усменом дијелу процеса.

Осталих седам српских сведока су они који имају непосредна сазнања о догађајима, за које српска страна тврди да су геноцидне радње, било зато што су сами били жртве или су то били чланови њихових породица“, рекао је он. Од 12 свједока које је пријавио Загреб, три ће бити стручна.

Према писању хрватских медија, један од партнера њиховог правног тима биће Џејмс Крофорд, професор Кембриџа и експерт за међународно право. Он је бранио ставове владе Велике Британије у процесу о једнострано проглашеној независности Косова пред овим истим судом у Хагу, побијајући тезу да је оно противно међународном праву.

Име Соње Бисерко, предсједнице Хелсиншког одбора за људска права, неки медији поменули су као свједока хрватске стране, али она то није жељела да коментарише, наводе „Новости“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here