Насловна Политика Србија званично на челу ОЕБС-а

Србија званично на челу ОЕБС-а

0
ПОДИЈЕЛИ

Србија ће данас формално од Швајцарске преузети предсједавање ОЕБС-у на Сталном савјету те организације у Бечу.

osce-21

Српске власти вјерују да ће то бити прилика да се Србија покаже као конструктиван и озбиљан политички партнер у јеку украјинске кризе која је заоштрила односе Запада и Русије.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић ће пред Сталним савјетом изложити приоритете предсједавања, а Србија ће, како је рекао, имати веома озбиљну дужност – да се труди да буде кредибилан предсједавајући који ужива повјерење свих страна и који ће предузимати мјере и кораке у правцу деескалације сукоба и конфликата.

Дачић је раније рекао да је предсједавање ОЕБС-у велико признање али и прилика да се покаже као озбиљан политички партнер.

„За нас ће бити суштински важно хоћемо ли оправдати та очекивања. Сви нас подржавају у томе и то ће за нас бити једна велика обавеза, а истовремено дио наших укупних спољнополитичких активности за побољшање међународног положаја земље, а тиме и неодвојиви и нераскидиви дио свеукупне политике владе“, навео је Дачић, преноси Тањуг.

Он је рекао да им је циљ да створе такве међународне услове да економија и друштво могу да се развијају и Србија оствари стратешки циљ, а то је чланство у Европској унији.

Наводећи да Србија жели да се покаже као озбиљан политички партнер, Дачић је подсјетио да су, од земље која је била предмет расправе на ОЕБС-у и коју су суспендовали из чланства, а која је прије 15 година организовала референдум против доласка ОЕБС-а на Косово, постали земља која предсједава тој веома важној и озбиљној организацији.

Приоритети ће, додао је, бити везани за конфликте у многим земљама, прије свега у Украјини, али и западни Балкан ће свакако бити важна тема српског предсједавања ОЕБС-у.

Упитан гдје ће, у функцији предсједавајућег ОЕБС-у најприје отпутовати, он је најавио да ће послије сједнице Сталног савјета, сљедећа активност бити сједница Савјета безбједности Уједињених нација о односу свјетске организације и ОЕБС, а затим ће услиједити и посјета Сједињеним Америчким Државама, Конгресу и Хелсиншком комитету.

„Коју мисију и коју земљу ћу прво посјетити још није одлучено. У суштини смо разговарали да започнемо са неким земљама западног Балкана“, казао је он.

Одлука о сукцесивном предсједавању Швајцарске и Србије 2014. и 2015. донијета је прије три године у Бечу, седишту ОЕБС-а.

Тиме је Србија постала прва земља бивше Југославије која долази на чело те организације, а на тој функцији ће је наредне године замијенити Њемачка.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here