Насловна Друштво Србија захтијева хитно изручење Харадинаја: Имамо 30 свједока

Србија захтијева хитно изручење Харадинаја: Имамо 30 свједока

1
ПОДИЈЕЛИ

Србија захтијева хитно изручење Рамуша Харадинаја, саопштио је данас директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић након сједнице Владе Србије која је била сазвана управо због ових дешавања, преноси „Танјуг“.

„Србија ће наставити с гоњењем свих окривљених и оптужених за ратне злочине, без обзира на националност,“ закључила је српска влада, а директор Канцеларије за КиМ додао је да је одлучено да се позову све чланице ЕУ и друге државе да поштују међународно право и потjернице Интерпола. 

„Србија шаље упозорење да не прихвата лажну правду по којој су убијања и злочини против Срба дозвољени и допуштени само ако је у интересу великих сила,“ нагласио је Ђурић.

Кубуровић: Имамо 30 сведока Харадинајевих злочина

Тужилаштво за ратне злочине је проширило истрагу против бившег комаданта ОВК Рамуша Харадинаја у којој има око 30 свједока и других доказа, рекла је министарка правде Нела Кубуровић, напомињући да Србија неће одустати од свог захтјева.

„Неки од сведока су дали писану изјаву, има оних који имају статус заштићених сведока тако да не могу да откривам њихова имена“, напоменула је Кубуровић.

Подсјетимо, на суђењу Харадинају у Хагу чак девет свједока је убијено а он је проглашен невиним за злочине над Србима.

Кубуровић је ипак истакла да вјерује у француско правосуђе те да се нада да ће Харадинај бити изручен:

„Надамо се да ће француски правосудни органи поступити професионално у складу са међународним актима. С обзиром да испуњавамо све услове који се тичу нашег захтева за изручење, надамо се да ће нам изручити Хардинаја како би се поступак против њега завршио пред органима Републике Србије,“ рекла је Кубуровић.

ramus haradinaj

Харадинај био приведен и у Њемачкој

Приштински медији пренијели су данас да је Харадинај прије него што је ухапшен у Француској био приведен и у Њемачкој али је убрзо пуштен. Како наводе медији, он је пуштен после осам минута, након што су у Њемачкој верификовали потјерницу на основу које је потом ухапшен у Француској. Против бившег комаданта ОВК подигнуто чак 108 кривичних пријава, а оптужница је проширена јуче и за дјела која нису била наведена у хашкој оптужници.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here