Насловна Политика Србија упутила нови демарш Албанији

Србија упутила нови демарш Албанији

0
ПОДИЈЕЛИ

Први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је Србија упутила демарш Албанији због тога што се застава „Велике Албаније“ појавила на резиденцији албанског премијера, али да не прекидамо сарадњу са њим, нити је доводимо у питање.

Ivica Dacic

„Ми нисмо, и нећемо урадити ништа што би могло да угрози наше односе са земљама у региону, па ни са Албанијом.

И није се на резиденцији премијера Србије појавила застава Велике Србије, него се застава Велике Албаније појавила на резиденцији премијера Албаније. И на то смо реаговали, и увек ћемо. Али то нас не спречава да тог премијера примимо, како доликује, да са њима разговарамо, и договоримо, што је још важније, разне облике сарадње, и да наставимо, и њему и другима, да предлажемо решења која ће се базирати на обостраном интересу“, рекао је Дачић.

„Ми поштујемо друге, али тражимо и да други поштују нас“, казао је Дачић у интервјуу за лист „Данас“.

„Како се каже, не тражимо од других ништа што и сами нисмо спремни да дамо. То је наша политика према свим суседима. И са њом ћемо наступити и као председавајући ОЕБС-а. Тражићемо, наравно, поштовање, али ћемо га и пружити. И нећемо тражити љубав, што је била најпогрешнија одлика српске политике у деценијама иза нас, него ћемо понудити заједничке интересе“, нагласио је он.

„Тржиште, инвестиције, лакши проток капитала и робе, запошљавање у целом региону, пројекте који нас повезују. И јако је важно што смо, баш ми, те ствари почели да раздвајамо од онога што је део дневно-политичких игара, које диктирају тренутни интереси. И зато су и наше реакције у складу са уобичајеним, цивилизованим, демократским начинима“, рекао је Дачић.

„На заставу Велике Албаније на резиденцији њиховог премијера одговарамо демаршом, и настављамо сарадњу са њим, не прекидамо је, нити доводимо у питање. Исто је било и са изјавама хрватских политичара које су диктирали њихови избори. Одговоримо цивилизовано, и идемо даље. Не престајемо да будемо партнери, нити престајемо да њих доживљавамо као партнере. Мислим да је та политика једина исправна, и држацемо је се и даље“, навео је Дачић.

Шеф дипломатије је нагласио да будућност јесте развијени, неконфликтни западни Балкан и ми смо вец направили огроман корак ка том циљу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here