Насловна Друштво Србија се сјетила своје имовине у Црној Гори

Србија се сјетила своје имовине у Црној Гори

1
ПОДИЈЕЛИ

Имовина Србије у Црној Гори, која није искоришћена, процјењује се на више од сто милиона евра, казао је премијер Душко Марковић приликом посјете Србији, преноси Б92.

Овај медиј наводи да је Дирекција за имовину Србије објавила оглас у којем тражи овлашћеног процјенитеља за процјену тржишне вриједности непокретности Србије, тачније МУП-а, у Бечићима. Ријеч је о објектима, у оквиру којих је пет зграда с помоћним зградама и земљишту хотела „Београд“, као и покретним стварима у њима да би се они или привели намјени или продали. Такође, Народна банка Србије огласила је позив за достављање затворених писмених понуда за давање у закуп на неодређено вријеме свог пословног простора у Подгорици, површрине 81 квадратни метар.

„Да је дошло време да се реши питање имовине српских предузећа и Србије на Црногорском приморју дало се наслутити у фебруару ове године, када је црногорски премијер Душко Марковић био у званичној посети Србији и српској власти предложио да се помоћу заједничких пројеката та имовина стави у функцију да би почела да доноси профит,“ наводи Б92.

Одмаралишта великих српских предузећа из прошлих времена, као и хотели с више хиљада кревета, који су шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека били модерни, данас су, кажу, у Црној Гори запуштени, мало одржавани и користе се само три љетња мјесеца у години или чекају приватизацију.

Своја одмаралишта на Будванској ривијери имали су ЕПС, МУП, Институт за рехабилитацију Београд, неке познатије српске фирме, али већина их данас ради само у току љетње сезоне.

Србија је, како се наводи од продаје дијела комплекса „Инекс Златна обала“ у Сутомору зарадила 11,7 милиона евра, али је додају остало још много хотела и одмаралишта српских предузећа која чекају да буду продата или да се у њих додатно уложи да би постали атрактивни за туристе.

Колико тачно вриједи имовина српских предузећа и њихових одмаралишта у Црној Гори нико у овом тренутку не може да каже, па је процјена да је она више од сто милиона евра једино што се узима као податак, мада може бити ријечи и о знатно већем износу.

Привредна комора Србије покренула питање рјешавања имовине српских предузећа и Србије

„Привредна комора Србије у Црној Гори је још прије три године покренула с државним органима Црне Горе и Србије питање рјешавања имовине српских предузећа и српске државе јер је свима јасно да Србија има у власништву или сувласништву изузетно значајне и атрактивне туристичке капацитете који су недовољно искоришћени и не дају ни изблиза ефекте који се, с обзиром на атрактивност локација, очекују,“ пише Б92.

Тада су процјене ПКС-а биле да Србија има право богатство уз саму обалу Јадранског мора, а помињане су локације и хотел „Шумадија“ у Бечићима, затим хотел „Београд“ у Бечићима у власништву МУП-а, „Врмац“ у Прчању, као дио Института за рехабилитацију Београд, три хотела у Тивату, а држава Србија имала је и 26 одсто власништва у Институту „Др Симо Милошевић“.

Они напомињу да је 2012. године формирана и Комисија која је требало да попише српске некретнине у Црној Гори, али ни она, како су казали, ништа није урадила, тако да нема прецизног списка. Постојао је, како се наводи, и предлог да се кроз преговоре Србије и Црне Горе одложи примјена црногорских прописа о приватизацији и наплати пореза за оне који некретнине не користе да би српска предузећа имала више времена да нађу боље купце и добију више новца.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here