Насловна Друштво Србија и РС потписале анекс споразума о пројекту Подриње

Србија и РС потписале анекс споразума о пројекту Подриње

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар привреде Жељко Сертић и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић потписали су данас у Београду анекс Споразума о регионалном пројекту „Подриње“ који предвиђа сарадњу општина Србије и РС у седам области.

rs

Сертић је рекао да је пројектом обухваћено 30 општина — 15 из Србије и 15 из РС, али да ће бити остављен простор и за друге општине које буду желеле да учествују у њему, преноси Бета.

„Пројекат обухвата седам области — економију, здравство, културу, подршку малим и средњим предузећима, инфраструктуру и енергетику“, прецизирао је Сертић, наводећи да предстоји израда Акционог плана и да је на последњем састанку двеју влада договорено да се он уради до краја марта.

Сертић је додао да су формиране радне групе и припремљене теме.

Према његовим речима, разговара се о сарадњи у оквиру законских решења, међуграничном промету роба и услуга, подзаконским актима који могу да се промене како би промет робе и људи био бржи и једноставнији, а економски односи подигнути на виши ниво.

„Ми данас имамо 600 милиона евра промета и идеја је да тај део подигнемо на већи ниво, а то зависи од оних који буду радили директно на терену — наших компанија. На нама је да створимо законске услове и могућности да то буде једноставније, боље и квалитетније, а на компанијама је да то спроведу у сам живот“, рекао је Сертић.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић рекао је да је пројекат „Подриње“ стратешки документ који има за циљ развој тог подручја, које насељава више од 1,3 милиона становника.

„Пројекат је у потпуности сагласан са модерним европским тенденцијама када је у питању прекогранична сарадња. Основни циљ је да се побољша квалитет живота становништва које се налази на том подручју“, истакао је Клокић.

Министри су разменили искуства у вези са процесом приватизације и стечаја, као и са начинима да се ти поступци учине ефикаснијим и квалитетнијим.

Сертић је навео да ће Влада Србије у наредном периоду пружити пуну подршку колегама из РС кроз увид у све што је у тој области урадила Србија и кроз планове за наредни период.

Клокић је рекао да ће искустава Србије у вези са стечајем користити РС да у наредном периоду буде конкурентна на тржишту.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here