Насловна Друштво Србија протеклих шест година увозила прерађевине од животиња храњенх ГМО

Србија протеклих шест година увозила прерађевине од животиња храњенх ГМО

0
ПОДИЈЕЛИ

gmo-soja

Зоран Вукадиновић, председник Групације произвођача хране за животиње ПКС, саопштио је да би држава требало или да дозволи коришћење ГМО сојине сачме за исхрану животиња или да потпуно забрани увоз меса од животиња храњених ГМО храном, преноси Танјуг.

У првом случају, домаћи произвођачи би били стављени у равноправан положај са конкуренцијом у региону, рекао је он на данашњој сједници ове групације, која је протекла у дисонантном тону.

Повећање увоза би смањило домаћу производњу сточне хране, меса и пољопривредних производа и узрочно, умањило би запосленост у репродукционом ланцу.

Србија је каже у протеклих шест година увезла 58, 25 милиона килограма меса и прерађевина од животиња храњенх ГМО хранивима.

Снижавањем царина од 2014. године очекује се додатно повећање увоза свих производа животисњког порекла који су далеко јефтинији управо због јефтине ГМО хране којом се хране домаће животиње у целом свијету, навео је он.

Зоран Петковић. директор компаније Картонвал, која се иначе бави производњом сточне хране, рекао је да је Србија у последњих осам година за увоз меса потрошила 155 милиона евра, а да би за увоз ГМО сојине сачме у наредних осам година требало да потроши 400 миилиона евра.

Зашто би то држава чинила, запитао се. Уколико нема доказа о штетности ГМО, зашто бисмо увозили ГМО сојину сачму и зависили од жетве у Аргентини или некој другој земљи, зашто не почнемо и сами да је садимо, изјавио је Петковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here