Насловна Друштво Србија прославља дан примирја у Првом свјетском рату

Србија прославља дан примирја у Првом свјетском рату

0
ПОДИЈЕЛИ

TOMISLAV NIKOLICСрбија данас као државни празник обиљежава Дан примирја у Првом свјетском рату, 11. новембар, предсједник Републике Томислав Николић положиће вијенац на Гроб незнаног јунака на Авали, а централну државну церемонију код Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату предводиће премијер Ивица Дачић, јавља Танјуг.

Предсједник Николић, уз пуне војне и државне почасти, положиће ловоров вијенац на Гроб незнаног јунака на Авали у 11 сати.

Централна државна церемонија код Спомен-костурнице бранилаца Београда, коју ће предводити премијер Дачић, представља чин одавања почасти свим припадницима оружаних снага и цивилима невино пострадалим током Првог свјетског рата, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Она се сврстава у ред најзначајнијих церемонија које ће тога дана у исто вријеме, у 11 сати, у свим главним градовима држава-побједница у Првом свјетском рату, бити одржане у част годишњице великог историјског догађаја.

Премијер Дачић ће, уз пуне војне и државне почасти, положити вијенце и одати почаст, а церемонији ће присуствовати представници Владе Србије, Војске Србије, Београда, амбасадори и изасланици одбране Аустрије, Аустралије, Белгије, Бугарске, Грчке, Италије, Канаде, Мађарске, Немачке, Румуније, Руске Федерације, Сједињених Америчких Држава, Словачке, Велике Британије и Сјеверне Ирске, Француске, Холандије и Чешке.

Како се наводи, присуство највиших дипломатских и војно-дипломатских представника држава-савезница и држава-противница Србије у Првом свјетском рату симболично указује на потребу очувања достојанственог сјећања, али и афирмације помирења и сарадње.

Широм Србије, представници органа државне власти, удружења грађана и поједници окупиће се у 11 сати крај војних меморијала и мјеста страдања из раздобља Првог свјетског рата и полагањем ловорових вијенаца одати почаст невиним цивилним жртвама и браниоцима домовине.

Амбасадори и изасланици одбране Србије у иностранству обићи ће српске војне меморијале и мјеста страдања из Првог свјетског рата, док ће амбасадори у државама у којима не постоје српски војни меморијали присуствовати централним државним манифестацијама у главним градовима тих земаља.

Међународни дан примирја у Првом свјетском рату обиљежава се у свијету државним манифестацијама које се одржавају 11. новембра у 11 сати у знак јећања на 1918. годину, кад је у 11. новембра у 11 сати на снагу ступило примирје.

У част Дана примирја у Првом свјетском рату, јуче поподне је са Савске терасе Београдске тврђаве, уз највише војне почасти, Гарду ВС и интонирање химне, извршена почасна артиљеријска паљба са 10 плотуна из шест артиљеријских оруђа.

Према Закону о државним и другим празницима у Србији, Дан примирја у Првом свјетском рату је нерадни дан.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here