Насловна Политика Србија преузима предсједавање ОЕБС-ом

Србија преузима предсједавање ОЕБС-ом

0
ПОДИЈЕЛИ

 dacic

Србија је ове године предсjедавајућа Организацији за европску безбjедност и сарадњу (ОЕБС), а њен главни циљ је, како је навео министар спољних послова Ивица Дачић, да помогне тој организацији да буде мост између сукобљених страна у украјинској кризи.

Стални представник Србије при ОЕБС-у преузима председавање овим тијелом 1. јануара, а 15. јануара, како је најавио Дачић, биће одржана прва конференција Сталног савета ОЕБС-а, која ће означити званичан почетак предсједавања Србије тој организацији.

Србија ће, према Дачићевим ријечима, имати веома озбиљну дужност, а то да је да се труди да буде кредибилан предсједавајући који ужива повјерење свих страна и који ће предузимати мјере и кораке у правцу деескалације сукоба и конфликата.

Србија, како је казао, треба да проба да буде предјседавајући који ће помоћи ОЕБС-у да буде мост и веза између сукобљених страна, да разговара са свима и да их убиједи да је дијалог једино рјешење.

ОЕБС, формиран крајем 1970-их година, има 57 држава чланица из Европе, Сјеверне Америке и Централне Азије, које заједно броје око милијарду становника.

Све одлуке те организације доносе се консензусом и политичке су, али не и правно обавезујуће.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here