Насловна Друштво Србија послала ноту Хрватској због строжије и скупље контроле воћа и поврћа

Србија послала ноту Хрватској због строжије и скупље контроле воћа и поврћа

1
ПОДИЈЕЛИ

У Хрватској ништа ново. Када не могу да доливају уље на ватру у политичким односима, онда, симболично, у вријеме обележавања годишњице „Олује“, крећу провокације. Овог пута је ријеч о одлуци којом је Хрватска пооштрила и поскупјела контролу воћа и поврћа из „трећих земаља“, међу којима је и Србија, преносе Новости.

Влада Србије је јуче упутила ноту хрватским колегама. Писани демарш је упућен министарствима пољопривреде и трговине, као и Европској комисији. Истим институцијама у сриједу су заједнички писале и Привредне коморе Србије, Црне Горе, Македоније и Босне и Хрецеговине, јер су се у истом проблему нашли извозници из ових држава.

Премијерка Србије Ана Брнабић у сриједу је објаснила да влада Србије разговара и са осталим земљама на које се одлука односи, како би имали заједнички наступ према том питању.

Када неко повуче потез попут Хрватске, онда не може да се говори о економској интеграцији и сарадњи. То нису ствари које треба да се дешавају у региону. Србија ће показати још једном да је конструктивна и толерантна, али нећемо ово игнорисати и успјећемо да заштитимо и наше произвођаче и извознике. Хрватска овим крши Споразум о стабилизацији и придруживању. Причали смо прије мјесец дана у Трсту, и двије основне теме су биле инфратруктурно повезивање и економска сарадња.

Направили смо регионалну привредну комору, постоји толико много ствари у којима сарађујемо и у којима смо сарађивали. Али, чини ми се да сваке године, отприлике у вријеме прославе „Олује“ у Хрватској, из те земље стижу негативни сигнали. “ рекла је Ана Брнабић у Подгорици на Самиту Америчко-јадранске повеље.

Док Србија чека ефекте дипломатске преписке, како незванично сазнајемо, хрватска роба подједнако тешко прелази нашу границу као српско воће и поврће њихову. Сва роба која је предмет фитосанитарне контроле већ десет дана има строжи надзор. А ускоро би и у друге инспекције; пољопривредна, ветеринарска и санитарна, могле да крену у строжи режим.

Истовремено, у сриједу су на заједничком тексту писма радиле и привредне коморе држава Западног Балкана. Захтев је исти – од Хрватске траже да одустане од нове мјере, а од Европе да утврди да ли је Загреб „играо по правилима“.

„Од Европе се тражимо да провјери да ли је овај потез директно кршење члана 36. Споразума о стабилизацији и придруживању, који предвиђа да се не повећавају и не уводе нове таксе и царине. Истовремено, тече Берлински процес, у коме је шест држава Балкана које нису чланице ЕУ, али су прикључене и дају подршку, и Словенија и Хрватска. Може се рећи да овај потез није у складу са добрим принципима сарадње“ каже Марко Чадеж, први човјек Привредне коморе Србије.

Српски произвођачи упозоравају да ће нови намет на крају бити већи трошак за хрватске купце, јер њих и не покривају директно добављачи већ увозници.

 

На маргинама самита у Подгорици премијерка Ана Брнабић разговарала је с хрватским колегом Андрејом Пленковићем и пренијела му да мјере Хрватске потпуно онемогућавају извоз из Србије и других земаља у региону.

„Причали смо о томе и још ћемо разговарати поподне. Чини ми се да он није имао све информације, али важно је да министарства пољопривреде и привреде Србије наставе разговор директно са Хрватском, да се ово у што краћем року заврши, јер не иде у прилог регионалној сарадњи и стабилности, о којој причамо сада већ други пут у мјесец дана“ рекла је Брнабић, преносе Новости.

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here