Насловна Политика Србија оштро осуђује антисрпско понашање у Вуковару и Ријеци

Србија оштро осуђује антисрпско понашање у Вуковару и Ријеци

2
ПОДИЈЕЛИ

konzulatsrbijeurijeci-googlestreetview

Боса Продановић, oтправник послова амбасаде Републике Србије у Загребу изразила је данас оштар протест помоћнику министра спољних послова Хрватске Жељку Купрешаку због све учесталијих инцидената чија су мета Република Србија и Срби у Хрватској, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

У саопштењу се наводи да је хрватској страни пренијето да су неприхватљиви и узнемирујући последњи напади на Генерални конзулат Србије у Ријеци, истицање у Загребу антисрпског плаката „српско породично стабло“ на коме су приказани објешени Срби, исписивање графита на српским кућама у којима се Срби позивају да напусте Хрватску, као и укупна антисрпска кампања поводом постављања двојезичних табли у Вуковару.

Указује се на то да су наведени инциденти и изражени говор мржње према српској заједници у Хрватској, нажалост, најјаснији доказ веома тешких услова у којима Срби у Хрватској живе, преноси Танјуг.

Посебно забрињава учесталост инцидената и чињеница да те инциденте нико од званичних органа Хрватске до сада није јавно осудио.
,,Србија жели да са Хрватском развија добре односе, а од ње као суседне земље и чланице ЕУ, очекује да спречи јачање антисрпске кампање и да Србима који тамо живе обезбеди сва права која им, по европским стандардима и хрватском законодавству припадају“, наводи се у саопштењу.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here