Насловна Насловна Србија не смије да ћути на антисрпску хистерију у Црној Гори

Србија не смије да ћути на антисрпску хистерију у Црној Гори

42
ПОДИЈЕЛИ

miroje_jovanovic_intervju

Потпредседник политичке странке „Трећа Србија“ и помоћник градоначелника Новог Сада Мироје Јовановић оцијенио је да однос црногорске  власти према српском становништву има све одлике силеџијства, одсуства једнаке примјене права, као и циљаног и несметаног процеса затирања трагова.

Одбрана Срба и српских права у Црној Гори мора постати државно питање у Србији, јер без тога ће Србија наставити да лута, а злонамјерници у Црној Гори ће наставити да „туку“ без задршке и последица“, казао је Јовановић у интервју порталу ИН4С.

Према његовим ријечима, власт у Црној Гори осјећа недостатак подршке српским организацијама и зато је на сцени бруталан обрачун државних структура и са самим постојањем српског имена и језика.

Када вам један режим, кроз уста неуспјешне модне креаторке, одређује шта ће и како бити устројено и постављено на српским храмовима и манастирима, или кроз одлуке њене наследнице покуша скинути таблу која стоји преко 80 година, вама мора бити јасно да се судбином српске културе у Црној Гори баве неуки следбеници екстремистичког концепта поништавања једног идентитета“, навео је Јовановић.

Он је указао да Србима у Црној Гори није одобрено чак ни право на језик.

Сталним притиском црногорских државних органа, Срби долазе у ситуацију да бране основна права, која су им гарантована у цијелом свијету осим у постојбини“, навео је Јовановић.

 1. Трећа Србија је иницирала друштвено-политичко окупљање под називом „Алтернатива за Србију”. Који је циљ тог окупљања и како оцијењујете тренутну политику званичног Београда – „ЕУ без алтернативе“?
 • Људи се већ дуго у Србији, и на Балкану уопште, воде хистеричним политичарењем, умјесто здравим разумом и принципима. Један од основних принципа Треће Србије јесте да само широк друштвени дијалог може дати једну праву алтернативу, не само власти у Србији, већ и опозицији која се компромитовала последњих година. Србији је потребно јасна платформа у којој има мјеста и за људе који су стварали привредне системе, медијске куће или образовне институције.

Miroje Jovanovic - Treba Srbija 04

Мислим да смо кроз окупљање „Алтернатива за Србију“ коначно на правом путу да Србија одбаци мантру како један политички савез какав је ЕУ, наводно нема алтернативу. За нас из Треће Србије само и једино државотворна идеја нашег народа нема алтернативу.

Подршка Србима стратешко питање

 1. Срби у Црној Гори су добрим дијелом заборављени од актуелне владе у Београду. Да ли Србија треба да мирно стоји по страни и не штити српски народ у Црној Гори или има обавезу да буде присутна?
 • Срби ван територије Републике Србије јесу питање које мора имати адекватан третман у државној политици. Онај ко то заборавља, свјесно се одриче подједнако и себе и својих коријена, али и ускраћује право српском народу да интегрално буде повезан, ако не државним, а оно везама које надилазе границе и државне подјеле. У том смислу, констатујем да оно што тренутни режим у Републици Србији пројектује као државну политику према Србима у Црној Гори, а то је одлучивање на нивоу дневне политике умјесто стратегије, не само да не даје резултате, већ управо шаље поруку антисрпским елементима и покретима да још јаче и безобзирније ударају по свему што је српско. Власт у Црној Гори осјећа недостатак подршке српским организацијама и зато је на сцени бруталан обрачун државних структура и са самим постојањем српског имена и језика. Тако долазимо до онога што се мора радити, а то је прије свега интензивнија сарадња у области прије свега медија, културе, просвете и привреде. Морамо све учинити да се наши сународници у Црној Гори осјећају заштићено, поштовано и безбједно. Понављам то је питање стратегије, а не дневне политике или пустог бусања у српска прса без осмишљеног концепта и идеје.
 1. Како гледате на то да су Срби у Црној Гори безмало постали грађани другог реда – укида се српски језик, протјерују се свештеници СПЦ,  преименују улице са називима српских великана….
 • Ако је ЕУ, којој Црна Гора наводно, макар декларативно стреми, прокламовала принцип слободног протока робе, људи, капитала и идеја, онда је несхватљиво да таква правила Ђукановићев режим примјењује за све европске народе, осим за свој, аутохтони српски народ. Однос власти према српском становништву у Црној Гори има све одлике силеџијства, одсуства једнаке примјене права, као и циљаног и несметаног процеса затирања трагова.

Miroje Jovanovic - Treca Srbija 02

Када вам један режим, кроз уста неуспјешне модне креаторке, одређује шта ће и како бити устројено и постављено на српским храмовима и манастирима, или кроз одлуке њене наследнице покуша скинути таблу која стоји преко 80 година, вама мора бити јасно да се судбином српске културе у Црној Гори баве неуки следбеници екстремистичког концепта поништавања једног идентитета.

Дакле, сталним притиском државних органа, Срби долазе у ситуацију да бране основна права, која су им гарантована у цијелом свијету осим у постојбини. Нека ми не буде од стране читалаца замјерена оволика слобода, али подсјећам вас да ни министар Рашко Коњевић ни ја нијесмо рођени у Црној Гори, а он ипак узима себи за право да накарадним управним одлукама протјерује читаве свештеничке породице и да за то не одговара. Ја сам себи узео за право да коментаришем појаве које имају за циљ да ме убиједе да су моји преци из Катунске нахије, „грешком“ говорили српским језиком и „грешком“ се изјашњавали као Срби. Једина грешка је што је заговорницима таквог концепта дозвољено све, а Србима није одобрено чак ни право на језик. Право је сваког Црногорца, Брђанина или Херцеговца, који живи далеко од своје постојбине да се брине за светиње које су преци зидали не за распопе и смутљивце, него за учењаке, духовнике и подвижнике.

Ставити тачку на лутања

 1. Колико је положај Срба у Црној Гори, али и у региону, у фокусу дјеловања Треће Србије. На који начин, по Вашем мишљењу, треба бранили интересе Срба у Црној Гори и у региону?
 • Трећа Србија има концепт сталног одржавања веза, контаката и сарадње са свим организацијама српске провинијенције, ма гдје се оне налазиле. У том смислу, будно пратимо процесе у Црној Гори, и као и ви који живите кошмар једне антисрпске хистерије сагледавамо начине да се из таквог стања коначно изађе. Одржавањем односа са српским организацијама у Црној Гори, државним српским структурама у Републици Српској, српским организацијама и покретима у Хрватској, Македонији, Трећа Србија се припрема да у тренутку када буде имала прилику и част да води Србију, своја искуства преточи у нову државну политику према Србима уопште.

Miroje Jovanovic - Treca Srbija 03

Српство је јако и онолико колико су јаке Србија и Република Српска, али и онолико колико је српски народ организован у свим срединама у којима живи и постоји. На примеру активности Треће Србије видите да је и потребно и могуће водити активну регионалну политику према српском народу уопште, увезивати се и чекати тренутак у којем ће пун капацитет такве сарадње дати своје плодове. Одбрана Срба и српских права у Црној Гори, мора постати државно питање у Србији, јер без тога ће Србија наставити да лута, а злонамјерници у Црној Гори ће наставити да „туку“ без задршке и последица.

 1. Очекујете ли јаче притиске на Трећу Србију да се одрекне Косова и Метохије, дигне руке од Срба у региону и окрене леђа Русији? Говори се и о томе да су САД ставиле вашу партију на „црну листу“ због подршке руском народу?
 • Свако ко озбиљно промишља о стратешком положају српског народа, зна да се сваки уступак, посебно територијални, који не буде компензован, сматра за слабост. Са жаљењем констатујем да државна политика према Космету није ништа озбиљнија ни организованија од политике према Србима у Црној Гори. Када то кажем имам у виду да је Србија деценијама уназад вођена без озбиљних анализа и пројекција државне и националне политике. Рађено је од данас до сјутра, без плана и циља, а последица тога су празна српска села и на Космету, тако и у Шумадији. Космет је само лакмус папир, добар пример тога да српско државно руководство често не види даље од наплатне рампе у Бубањ потоку. То за последицу има и демографски пад, и спољнополитичка лутања и стратешку збуњеност.

Ми из Треће Србије смо те дилеме ријешили одавно, и у овом сукобу великих, од којих нам атлантисти нуде ништа и то сваки дан, и Руске федерације, која је гарант наше државности, бирамо пут словенске културне и стратешке солидарности и сарадње. И зато је логична наша подршка руском народу по питању признања Крима, који је историјски и етнички део Русије, као и руском народу који страда од фашиста у Новорусији. Ова подршка која је политичка, али и хуманитарна је засметала дијелу западне јавности, и то дијелу који по мишљење иде у Брисел, а по стратегију у Вашингтон.

Задовољни смо да наши пројекти буде интересовање искрених и честитих људи и на Западу, па имамо ситуацију да наша помоћ и подршка руском народу не искључује него чак и  подразумева добру сарадњу са читавим низом партија и покрета у Западној Европи, којима је доста Брисела, и које желе да обнове пун суверени капацитет својих држава. Концепт Нове Европе, чија је путања Париз-Берлин-Москва, који је Трећа Србија активно имплементирала и у коме учествује са партнерским организацијама је прихватљив и на Истоку и на Западу, и ми можемо изразити наду да ће и српство у Црној Гори осјетити корист и напредак од овог пројекта који промовише праве вриједности старих европских народа какав је српски народ.

42 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Радује ме да млад човјек и политички активан у Србији има овако бритке и паметне погледе на Црну Гору. Има наде! Не знам пуно о организацији којој припада, сем оног изванредног типа – Фајгеља кога сам уочио прије неколико година. Надам се да их попут њих двојице има још у тој странци.

 2. 0
  0

  Господине Јовановићу, нисте најбоље обавјештени. Да сте боље обавјештени знали би да у антисрпској хистерији значајно саучествује и црногорска опозиција, превасходно странка Андрије Мандића звана „Нова“ (чак су и српски префикс сакрили). Управо они подржавају СДП, екстремистичку антисрпску партију у власти, и оснажују је позиционирајући је непрестано као „тас на ваги“ од којег тобоже зависи све на опозиционој сцени. Такође, та странка преко својих веза у тим екстремистичким круговима власти покушава ликвидирати легалну институцију српског народа Српски национални савјет, једну од ријетких које су преостале да их нису већ ликвидирали. Да не говорим о томе да су високи функционери те странке славили на Фејсбуку када је из Црне Горе по налогу СДП-.а протјеран свештеник СПЦ Велибор Џомић.

  Према томе, и опозиција и власт у Србији Србима у ЦГ могу помоћи само подршком пројектима који воде укидању Мандићеве „Нове“ и формирању политичког субјекта који ће коначно преузети одговорност пред српским бирачима и ући у власт, истискујући из ње антисрбе из СДП-а.

 3. 0
  0

  Velike članke niko ne čita. To bi urednik ovog portala trebao znati.
  A autor ovih riječi bi, prije nego što počne paušalno govoriti, da u CG jedino Srbi ne priznaju (ili pežorativno o njoj govore) crnogorsku naciju. Jedino oni državu CG smatraju kao trenutno i prelazno rješenje ka stvaranju neke veće države sa drugim prefiksom u imenu. Jedino Srbi i SPC ne priznaju CPC kao ni njeno viševjekovno postojanje. Srpska pravoslavna crkva je najveći uzurpant i nezakoniti vlasnik ogromnog broja nekretnina u CG. Kada neko pomene vraćanje otete, i na prevaru uknjižene, imovine ne libe se u pomoć pozvati samog sv.Savu. Boga niko ne poziva jer je njegov lik odavno u ovoj crkvi zatamnio ovaj, kako ga oni nazivaju, srpski prosvetitelj. Jedini oni ne prihavataju pravo Crnogoraca da jezik kojim govore nazovu svojim imenom. Jedini oni ne prihvataju mogućnost (upravo zbog njih uvedenih) upotrebe dubleta u govoru. Isključivo Srbi su protiv učlanjenja u NATO. Jedino bi Srbi u CG da sve bude po njihovom i da, isključivo oni, imaju pravo veta na sve odluke u CG.
  Drugim riječima oni bi da se isključivo oni, i samo oni, pitaju o svakom segmentu ove države. Svaki nagovještaj postojanja bilo kakvog interesa CG države, nacije, kulture, istorije… proglašava se anti srpskom histerijom na koju treba neko da reaguje. Taj neko bi trebao biti Srbija mada po njima ne bi marilo da i sama Rusija potpomogne i „pogura stvar“.
  Ovo su sve same činjenice.
  Poslije ovih činjenica, koje su očigledne, morate se gospodine Miroje još jednom upitati da li su u CG ugrošeni Crnogorci od strane Srba ili Srbi od strane Crnogoraca?

  • 0
   0

   Пролазни, немој замерити нама Србима што, као и ви, нећемо лудост за памет изабрати.
   Паметном доста. Уздрављу.

   • 0
    0

    Zamjeram vam što laž promovišete kao istinu. Istina je da u CG uopšte nijeste diskriminisani ni po jednoj osnovi. Istina je da lažete da bi ste održali tenziju kod primitivnog i neškolovanog dijela svoje nacije koja živi u CG. Kroz laž o diskriminaciji želite izdejstvovati pomoć u nepoštenoj namjeri da lažući stvorite veliku državu.
    Govorim vam stvari koje svi znaju. Prema tome što više budete lagali, međunarodna zajednica će vas sve više prezirati. Sami sebi skačete u stomak.
    U zdravlju lagali i dalje!

    • 0
     0

     Пролазни, јел то говориш о нама или о вама или постоје двије Ц.Г. те ја за ову другу не знам, за ову коју знам, знам да је изграђена на темељима лажи а све што је подигнуто на таквим темељима само је јуха на пирун и тако ће се одржати.
     Паметном доста. Уздрављу.

    • 0
     0

     Priznali ste Kosovo kukavice!Dvjesta hiljada ljudi koji su rodjeni u C.GORI ciji roditelji i braca zive u njoj,ciji su preci stvarali i ginuli za nju,niste im dali da glasaju a cetvrtom koljenu nacionalnih manjina placali avione iz amerike da dodju.Noam Comski nas sigurno ne kaznjava,debelonoga bedevija olbrajtova da.Mi Srbi ti je rado poklanjamo.

    • 0
     0

     Ako nijesmo diskriminisani, zašto ne usvojite Program jezika koji je dogovorio vaš premjer u tom trenutku. g-din Lukšić. Srpski jezik je diskriminisan, a kad želite neku naciju asimilovati i zatrti prvo joj ukinete jezik.
     Sada se nastava izvodi po čistom tzv. crnogorskom jeziku.
     Da ste željeli korektno rešenje mogli ste Srpski jezik, ijekavskog narečja preimenovati u Crnogorski, malo ko bi mogao da se buni, i vjerovatno se niko i nebi bunio, ali pošto su vam savjetnici bili iz naše zapadno-susjedne države krenuli ste njihovim putem izmišljanja tople vode, tj. novog jezika pa ste jedan književni jezik nagrdili arhaizmima, lokalizmima, turcizmima i…ima, samo u cilju da se što više razlikuje od Srpskog. Najgore je to što su oni odustali od tog projekta, ali vi uporno nastavljate
     Mržnja vas je zaslijepila
     A što se tiče Crkve u Boki je uvjek bila Srpska Pravoslavna Crkva, a imali smo na Prevlaci i sjedište Mitropolije Zetsko-Primorske, tako da…. ostavite SPC na miru, ili barem iz te zasljijepljenosti isključite područje Boke

     • 0
      0

      U tom, toliko napadanom, jeziku nema gotovo ništa što bi se razlikovalo od jezika koji vi nazivate srpski. Rekao sam „gotovo“ jer je razlika samo u imenu jezika i dva slova za dva glasa koja se odvajkada koriste u CG. Imam osjećaj da bi uvođenje ta dva dodatna slova progutali kao od šale da je jeziku ostao prefiks „srpski“. Zakonopisac je predvidio vašu reakciju i u zakonu predvidio mogućnost dubleta. Ali vi se sa time (iako su dubleti uvedeni isključivo zbog vas) očigledno ne zadovoljavate. Ne znam što bi ste više. Niko vam ne brani da govorite onako kako želite niti da vaš jezik nazivate onako kako vi mislite da treba. Vi ste ti koji branite nama da svoj jezik zovemo po državi koju volimo i u kojoj živimo.
      Vi biste sve. Taman toliko ste tražili i u Hrvatskoj. Hrvati su vam (no, vi toga ne želite da se sjećate) nudili toliku autonomiju da to nije viđeno u svijetu. Znate li što ste na kraju dobili? Zar vas iskustvo ne uči ničemu. Idete istim putevima i stazama kao oni koji su nekada lijepo živjeli u ovoj, do juče, zajedničkoj republici. Sada oni koji su imali, za ono vrijeme, sređen, miran i lijep život lutaju po mahalama južne Srbije u potrazi za bilo kakvim poslom i posteljom đe će skloniti glavu.
      Nezavisni bokelju, kada već pominješ SPC trebaš i nešto znati u vezi nje. Ona pod tim imenom postoji od 1918. godine. Do tada njeni današnji sastavni djelovi su bili… Pročitaj nešto i prestani da mrziš. Ti si unazad dva koljena bio poprilično daleko od ovog prelijepog zaliva koji nikada nije bio u sastavu Srbije od cara Dušana na ovamo.

  • 0
   0

   Управо се паушалност огледа у вашем коментару.Нико вам и не брани и да имате своју културу,и свој језик.Ама баш нас брига,нек свако иде својим путем.Кажете да са Србима немате никакве везе,али са Хрватима сте сродни односно дио истог народа.Сигурно нећемо плакати због тога.Срећно вам било.Али итекако ћете морати да вратите већ стечена права српском народу која су нам одузета.
   Право на званичну употребу и школовање на матерњем српском језику.Да наша дјеца не уче ону спрдњу од „језика“.То право имају и Албанци и Хрвати који их има много мање него Срба у ЦГ.
   Поменусте св.Саву у негативном контексту.Растко Немањић је донио православље на овај простор.Основао је зетску епархију 1219 год на Превлаци код Тивта.А о томе колико је његова шира породица Немањићи подигла цркава и манастира на овом простору-посебна је прича.Како то да је св.Сави пошло за руком да један тако „храбар“ и неустрашив католички народ,дукљански, преведе великом брзином у православље ?Како то да прихватише тако брзо српска имена и презимена ??Вјероватно огњем и мачем као што је радила католичка црква по цијелом свијету или Турци кад су окупирали балканско полуострво? Не бих рекао да је тако, већ је то била жеља аутохтоног народа на овом простору да спозна право хришћанство и уједини се са својом браћом по имену и крви.А сада и у вјери.Са Србима наравно. Рекли сте да Срби не признају такозвану ЦПЦ.Реците ми ко је признаје у православном свијету?Ево ја је први не признајем и не прихватам ту вашу мантру да је моја црква (Православна митрополија црногорско – приморска) ишта окупирала или одузела.Она постоји у овом имену откако је Црне Горе Петровића.До 1918 ,односно припајања приморја у састав Црне Горе званичан назив је био „Православна митрополија црногорска“. НИКАДА се православна црква у ЦГ није звала „Црногорска православна црква“.Та група грађана која се овако назива настала је 1993 а регистрована у пол.станици у Цетињу 2001 или 2002 не знам тачно.По ком правном основу та група грађана односно тзв ЦПЦ са бившим свештеницима СПЦ (избаченим из службе а касније и из православља)полаже икакво право над православним храмовима и некретнинама у ЦГ ?! По тој логици може било ко да оснује назови цркву и да покрене питање власништва над храмовима.Да ту има истине,и 0,0001 % шансе да добије такав спор пред судом у Страсбуру ,ЦГ власт би одавно преузела управљање над православним храмовима не марећи за евентуалне немире који би се раширили по цијелој ЦГ.

   • 0
    0

    Ovaj post zaslužuje veoma veliku repliku za koju nemam vremena.
    Zasto misliš da želim nelegalno uknjiženu imovinu SPC prepisati na CPC. Nikada to ne bih uradio. Svu imovinu bih vratio starom i zakonitom vlasniku tj crnogorskoj državi. Uz to omakla vam sitnica koja je od suštinskog značaja za tu crkvenu imovinu u CG. Niti jednom riječju nijeste rekli da je centrala MCP u drugoj državi što nije bio slučaj u kraljevini CG. Njihova sadašnja centrala (beogradska patrijaršija) upravljajući ovom mitropolijom upravlja i jednim dobrim dijelom crnogorske teritorije. Tu teritoriju SPC nikada nije kupila od CG. Otkud joj pravo da sa njome raspolaže. Ko joj je poklonio tu imovinu i u čije ime. Sličnu namjeru je imala i sa crkvenom imovinom u Makedoniji ali Makedonija je imala odlučniju i odgovorniju vlast od vlasti Crne Gore.
    Srbi u CG na čelu sa visokopreosvećenim mitroplolitom su u početku pokušavali lagati javnost tvrdeći da samostalna pravoslavna crkva u CG nikada nije postojala kao samostalna mitropolija i da nikad nije bila nezavisna od pećke patrijaršije. Kada su neke istorijske činjenice izašle na vidjelo prenijeli su svu silinu „argumenata“ na nedostojnost jednog čovjeka da bude na čelu pravoslavlja u CG. Da li je on dostojan ili nije nije na meni da odlučujem. Nijesam toliko pobožan da bih sebe petljao u tako složeno i osjetljivo pitanje. Ruku na srce, nijesam ni Bog zna kakav vjernik za primjer (u dogmatskom smislu) ali se ne smatram Bogu dalji od mnogih koji ovaj portal koriste lza širenje mržnje. Suština vjerskog problema u CG je borba za dominaciju nad „vjernicima“ i još više za nekretninama i ostalom crkvenom imovinom. Vole ljudi tuđe… Stoga i ovolika prepirka. Navodno, za spas duše se bore ljudi koji su se zavjetovali na vječno siromaštvo a voze džipove od po sto hiljada eura. Što bi rekli srbijanci „Šio mi ga Đura“!
    Pročitaj ponovo kakve gluposti si navaljao u vezi „srpskih“ imena i prezimena, o prevjeri ovdašnjeg nepismenog življa… Svaku temu nače ali ne reče da su i pojedini Nemanjići „prevjerili“. Da li i Nemanjići kad prevjeriše promijeniše imena poput (kakvim ti „činjenicama“ raspolažeš) junačkih dukljana. Da li i oni uzeše „srpska imena“…
    Nemam više vremena. Knjigu u ruke i manje mržnje molim.
    Svako dobro!

    • 0
     0

     Пролазни, опет си се најео бунике, стално причаш као и твој ментор да цркве у Ц.Г. морају да припадају држави, ко је градио те цркве, ко их је одржавао ко о њима бринуо,
     немој ми рећи држава која ни своју државност не може сачувати. Цркве по Боки градили су Бокељи односно Срби а Бока је тек 1945 окупирана од Ц.Г. када су дични брозогорци рушили те храмове а не их градили, даље, цркве по Васојевићима градили су Срби а знамо да су се Васојевићи присајединили Ц.Г. 1860г. тако ни те цркве није градила Ц.Г. можда оно мало што је саграђено од 1860 да 1918 а и то су срушили брозогорци, да не набрајам цркве по старој Херцеговини само ћу поменути манастир Острог, слава му и милост, који није градила Ц.Г. већ Срби са својим Светитељем на челу. Да не дужим. своју бригу, ви монтенегрини , сте показали према капели Светог Петра Цетињског чије камење и даље стоји разбацано на Његушима, пола сте веч покрали, таква ваша брига о светињама нас је научила да вам више не дамо ни двије овце нацртане да чувате јер ће те сигурно једни изгубити.
     Пролазни, како ти дивно рече, књигу у шаке па учи, није историја почела 1945 ни 2006-те, народско памћење је много, много дуже.
     Паметном доста. Уздрављу.

     • 0
      0

      Siniša crkve kao građevine ljudskih ruku su jedno a crkva kao institucija je nešto sasvim drugo. Građevine moraju biti državne. Barem one koje su to bile prije prvog svjetskog rata. To znači da one kao i cjelokupna nepokretna imovina pripadaju državi. Država kao njen pravi vlasnik (tako je bilo u kraljevini CG) objekte i ostale nekretnine daje na korišćenje instituciji crkvi. Crkva (institucija) koristi vjerske objekte i hramove (crkve, hramove, samostane,džamije…) na način kako je to kanonima propisano ali vodeći računa da svojim činjenjem ne ugrozi prava drugih. Razlika između sadašnjeg stanja i onog koje je bilo do podgoričke skupštine je u tome što crkva (institucija) u kraljevini CG nije imala pravo da prodaje svoju imovinu ili je mijenja za neku drugu. Kada bi čovjek ostao bez 95% mozga i poslušao tebe i tebi slične morao bi sve džamije na Balkanu vratiti otomanskoj imperiji jer ih je tadašnja država gradila, crkve po Boki bi trebalo vratiti Mlecima ili Austro-Ugarskoj monarhiji dok bi, izuzev nekih crkava na Kosovu, gotovo sve crkve po Srbiji trebalo vratiti takođe otomanskoj imperiji. Tvoja logika nalaže da se i ostroški manastir vrati osmanlijama jer je rađen u vrijeme njihove vladavine i na teritoriji koju su oni kontrolisali tj u njihovoj državi.
      Najpametniji potez u svom tom galimatijasu mišljenja je taj da se vjerski objekti proglase državnim i da se daju vjerskim organizacijama da se brinu o njima. Tako se ne bi moglo desiti da neko iz druge države naredi mijenjanje najatraktivnijeg crkvenog zemljišta na ostrvu cvijeća za neke hajlovine u južnoj Srbiji koje pripadaju nekom tamo Miškoviću koji im je kao protiv uslugu sagradio negđe neku crkvicu u Srbiji.
      Ovo kaže logika.

 4. 0
  0

  На велику жалост исто стање је у свим српским земљама, окупатор је са својим лижисаханима завладао, окупирао и поробио српски живаљ. Када се вратимо себи и Богу обратимо, како написа Свети владика Николај, када Срби запевају Алелуја одбацит ће мо ропске окове и ако Бог да, да се ујединимо у једну српску државу. До тада, до тог дана, све наше радње, стремљења, надахнућа сво наше диханије треба да је у служби борбе против окупаторских власти и њихових помагача. ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ.
  Паметном доста. Уздрављу.

  • 0
   0

   Kako su nekim ljudima puna usta Boga i hrišćanstva. Obično oni koji ga dozivaju i njemu se nadaju nemaju predstavu o tome što on propovijeda i što od njih traži. Jadnici ne znaju da Bog ne poznaje niti priznaje nacije kao ni nacionalne države. Bog je stvorio sve ljude jednake sa podjednakim pravima i obavezama. Oni koji od njega traže da im pomogne i umjesto njih stvori nekakvog nacionalnog mastodonta bolje da se za tu priliku obrate onome ko stoji na suprotnoj strani od Boga.

   • 0
    0

    Пролазни, јеси ли мислио на Мираша када помену онога на супротној страни Бога.
    Паметном доста. Уздрављу.

 5. 0
  0

  Господине Јовановићу, не вјерујем да вас може заварати ова АНБ замјена теза, алијас ”Секула”.
  Постоји једна интересна групација у Црној Гори која про-фоме одржава пописни српски идентитет, а својски раде са режимом Мила Ђукановића на пројекту поптпуног нестанка српског народа у Црној Гори. У последње вријеме, користе се оном дјечијом варком ”види диносауруса”, тако што скрећу пажњу са главног и апсолутног носиоца антисрпске хистерије – ДПС на минорни, безначајни СДП. Секула и структуре којима он припада то раде.
  Са друге стране, такозвани Српки национални савјет је такође удбашка подметачина коју су основали како би Србе превели у националну мањину до њиховог потпуног нестанка. Као илустрацију наводим последњи примјер гдје им је Ђукановићев суд омогућио да поништењем математичких законитости дођу до ”легалног” статуса.

  Да подсјетимо, ДПС је једина странка у цијелој васељени која у програму има ”удруживање” СПЦ и такозване ЦПЦ. ДПС са својим градоначелником на Цетињу поклања плацеве тзв. ЦПЦ и материјално их збрињава. Исто то је урадио ДПС градоначелник Мугоша у Подгорици. Недавно је у Никшићу ДПС већина дала љетњиковац краља Никола истој групацији. ДПС је преко својих структура и министара протјерао Србе из државне управе. Мило Ђукановић јавно диктира фалсификовање историје, као на примјер за Гаврила Принципа. И тако редом, до бесвијести.

  Секула је недјељом дежурни удбаш који се специјализирао за српске теме. Господине Јовановићу, разумјећете, велика је дневница у ово оскудно вријеме.

 6. 0
  0

  Господине Јовановићу, оно што сам написао у првом коментару дало је своју потврду кроз коментар потписан са Марко, а тај коментар откуцали су прстићи (по шест на обје руке) управо из те странке зване „Нова“. Видите, ко год се у Црној Гори дотакне српских тема он је аутоматски удбаш. Етикете су главно оружје ове невеселе дружине, оне се касније брзо шире у малом бирачком тијелу уз помоћ партијских активиста и локалног таблоида Дан. Таквим подлим дјеловањем успјели су уништити готово све политичке и друге организације Срба у ЦГ, монополизовати заступништво српског народа и користити га као средство за подупирање антисрпских екстремиста из СДП и медијског концерна Вијести.

  Господине Јовановићу, свједоци смо позива господина Ђукановића упућеног овим наводним српским политичарима да уђу у власт умјесто нациста из СДП-а. Толико о преварантској тези да је ДПС носилац антисрпства а СДП мали и безазлен. С друге стране, СДП никад није звао у власт српске странке већ им је искључиво тражио да подржавају мањинску власт СДП-а уз понижавајуће услове по српски народ. Тако данас имамо ситуацију да у општини Колашин влада СДП који је једва пробио цензус а то чини уз дизање руку одборника Нове, што је убрзо након избора резултирало шиканирањем и отпуштањем Срба из локалне администрације.

  Мој вам је савјет господине Јовановићу да се о политичкој ситуацији у Црној Гори више не информишете из таблоида Дан, или не дај Боже из комуникације са лажним представницима Срба из ЦГ.

  • 0
   0

   Sekula, možeš li prebrojati Srbe u DPS a bogami i u vladi CG kojom kolo vodi DPS? Možeš li prebrojati koliko novca DPS izdvaja iz budžeta CG za NVO CPC umjesto za legalnu vjekovnu CPC? Možeš li prebrojati zapošljenje Srbe u društvenim i firmama vezanim za DPS? Možeš li zamisliti da DPS nameće manjinski jezik CG Srbima u CG?Možeš li zamisliti da je DPS u nekoliko navrata pokušao iseliti Maticu Srpsku iz svojih prostorija, najradije bi je ukinuli da mogu?Može li zamisliti da skoro nijednom Srbinu ne daju da im firme funkcionišu kao njihove DPS već ih ucjenjuju i lupaju novoizmišljene poreze i takse dok ga ne slome za glasanje i davanje novca za potrebe izbora?…

   • 0
    0

    Громе, није Србин занимање као код Новаша па да бројимо колико Срба има у којој партији, овдје причамо о антисрпској идеологији. Имаш рецимо функционера ДПС-а који је предсједник државе а који каже да је вјерник СПЦ, док предсједник СДП ту цркву зове окупаторском а храмове лименкама. Издвајањем средстава за ЦПЦ ДПС је корумпирао, свео њену идеју на медијско трабуњање двије пропалице чиме јој је стао на пут и спасио СПЦ од македонског сценарија. Не сјећам се који је био проблем код Матице Српске али ако већ носи то име она не би смјела бити политички пристрасна нити би Божовић требао да говори на опозиционим скуповима окружен оном гомилом лузера.

 7. 0
  0

  Portal Analitia-23.veljače.2015 u 15:47 ura-na Temu:“Crna Gora kao konstitucionalna demokratija“.od autora Slobodana Jovanovića:

  25.veljače.2015 godine u 11:57 ura:“Gospodine Jovanoviću(obraća se autoru napisa),uzeću za pravo da vam u ime srpske inteligencije onlajn elite saopštim da nemamo odgovor…..Crna Gora ne postoji hiljadu godina,ona postoji od 1878-1916 i od 2006-2015 što je svega 47 godina“.

  25.veljače.2015 godine u 21:36 ura: „Gospodo,ostanimo na akademskom nivou.Tačno je da sam nekad podržavao „prosrpsku“ opoziciju a da sada podržavam DPS….?!“

  26.veljače.2015 godine u 11:54 ura:“ Pitanje Sutorine nije otvoren od strane naše Crkve-Episkopa Gligorija Tulića,već od strane fundamentalista iz Sarajeva (Izetbegovića…)…..Zna se kako je čitava Boka ugurana u ove granice(CG).“

  Tako je govorio „intelektualac-lumpernsrbin Sekule sve na „s“?! Nota bene-„s“‘pitanjem za koga ovako „intelektualno-nadahnuto radi“? Koliko se ja razumijem-u povijest na Dan velikog praznika ovega „virtulnog intelektualca-specijalnosti „uši-oči-grlo-nos“…LumpernsrbinaSekula…dileme nema „radi za mnoge“-pod patronatoM onih koji su čika Dražu odlikovali-za spas,ni manje -ma ni više nego točno-pobrojanih(usmeno)500(petstotina) pilota raznih boja -1944 u Sandžaku…? Đe ni onda-ma ni danas ne stanuju-abitavaju Partizani?

  Zato dragi čitatelji-ne uzimajte „zdravo za gotovo“-da sve što počinje sa slovom“S“ da je dobro i sveto? Naprotiv-jer imate ispred sebe insanajvana sa predslovom „U“S(r)ekula(ni)-koji potvrđuje da „svako pravilo ima i izuzetak?! Zar ne dragi čitatelji ovoge Portala?

 8. 0
  0

  Zapamti na koju si,ali da ne bijaše Mila i vrha DPS-ja ti jemac nebi se na tratine obitelji Rakčević(nosilaca „Pratizanske spomenice-1941)-gradila onakva velelepna Crkva-no bi i onu ,pored velje,malecku-oburdali ka što su Sekula(skraćenica na arbanaškom- Sigurimi)+SDP+NS-DF oburdali Jugoslaviju-SFRJ i malenu SRCG!!!

 9. 0
  0

  Господине Јоле, не знам због чега имате обичај да се потписујете као пензионер из Прчња када сви видимо да сте још увијек веома активни. Ваш интернет активизам потврђује ону стару изреку да једино обавјештајци никад не иду у пензију. За похвалу је господине Јоле што баратате обимним досијеом мојих коментара али морам вам дати један савјет за убудуће. Уколико ме желите компромитовати морате наћи неке моје коментаре у којима одступам од данашњих ставова, без обзира што ми прија да имам личног интернет папагаја. И још једном вас молим, пожељно би било да пишете ћирилицом, избјегавате латинизме и кроатизме.

 10. 0
  0

  Poštovanje Ustav jedne zemlje-je obaveza i onih vaših-sabrata stacioniranih u samačkom „hotelu“ u Kavčku-koji u svemu poštuju -svoje obaveze-ne napadajući- na ljude lajući! A vi uporno kontra svojih građanskih obaveza ! Znate gospon Sekula-vaše „vibracije:“Tačno je da sam nekad podržavao „prosrpsku“ opoziciju a da SADA PODRŽAVAM DPS..“govori sve o vama-zar ne ? Ali,možda sam i ja malo tu „sgriješio“-pa evo ispravke:Vaše ime „SEKULA“-na arbanaškom se prevodi-čita:“SheRBImi(e) i Sigurimit“- i bora mi asocira -da se češete o SRBIMA-zarad naručioca posla-kojemu vjerno godinama služite-još iz doba služenja vojnog roka u Starom Travniku-odakle ste dopelali u Kotor 70.godina pasnog vijeka-kao neispitani automehaničar-sa „diplomom“ članske knjižice“- SKJ i karakteristikama iz VP kakve u ta vremena nisu imali mnogi sekretari OKSK?!
  Gospodine Sekula-„SheRBImi-Sigurimu(i)t(na arbanaškom govno)-ne zavaravajte se da ste zatićeni-time što(brčakate) skrnavite „ćirilicu“-misleći da možete prodavati „bele bubrege“-za bubrege?! Na protiv-prepoznatljivi ste-kao Lumperns(he)rbin osušena stabljika bezcvjetnice-brez ukusa i mirisa…p a p r a t -koja se u Hercegovini i Crnoj Gri koristi s’jeseni da se prasad ošure..osmude! Zato vam je moj savjet-ne zagonite se mnogo put tih krajeva-da vas ne osmude? Zato promijenite smjer-u pravcu west-odakle vas „sunce grije“-i džepovi se pune…..

 11. 0
  0

  Господине Јовановићу, овај удбаш кодног имена ”Секула”, ради обје смјене недјељом. Разумјећете, нема пуно олоши која би радило тако и толико дуго као он. А и криза је. Извините господине Јовановићу.

  Него, да се вратим на оно што сам изоставио прошлог пута. Тачно је да је Мило Ђукановић, највећи антисрпски хистерик и убједљиво највећи непријатељ српског народа на Балкану, уз Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја (са којима је иначе пријатељ), позвао неке српске партије у владу. Он итекако има искуства са синдормом Новака Килибарде у влади, односно његовом Народном странком. Позове номиналне Србе, препере, прекува и врати их на политичку депонију као дукљанске отираче и испушене луле. Да не кажем пробушене куртоне. То се десило већ једном, а опет би са ”Србима” у влади Мила Ђукановића.

  Значи, господине Јовановићу, небитно је шта пише удбаш Секула као ”Србин”, јер тај на срећу не представља никог у српском народу, већ је важно да преко њега схватите шта жели Ђукановићева тајна, злочиначка полиција. СДП је неспорно нацистичка странка, али би сви стали у озбиљнији аутобус. Зато УДБА покушава од њих да направи проблем, а да Мила Ђукановића, његов новац, јавну и тајну полицију, његове криминалце и убице, његову мафију аболира и представи као невољног саучесника ”моћног” СДП-а. И сви ти Ђукановићеви ресурси су усмјерени само на један циљ – да се потпуно уништи српски народ у Црној Гори. Зато будалица секулица и његови удбаши по читав дан урлају да се обрати пажња на СДП. И наравно, да се сломи једина српска парламентарна странка – НОВА.

 12. 0
  0

  Господине Јовановићу, да се још једном осврнемо на тезу да је ДПС носилац антисрпске политике а СДП мала безазлена антисрпска странка која „може стати у аутобус“. Кад би ово била истина, ДПС би рецимо свакако испоштовао судску одлуку о уклањању храма на Румији. Познато је да је једна од највећих замјерки коју је СДП упућивао већем коалиционом партнеру та да његови функционери одбијају да сруше српску цркву са Румије (предсједник СДП-а је ту цркву назвао контејнер). Том и таквом СДП-у руководство Нове пружа подршку и нуди им на управу цијелу власт кроз концепт мањинске Владе. Замислите само какве би последице биле по српски народ у случају оваквог сценарија. Имамо искуство из општине Колашин гдје је Нова остварила овакав сценарио и предала комплетну власт нацистима из СДП-а који су иначе освојили свега 5 одсто гласова. Већ пар дана након избора, управо функционер Нове из Колашина се пожалио да га тјерају са посла јер је Србин. Да не говоримо опет о протјеривању из Црне Горе Велибора Џомића, који је не само српски свештеник већ и професор универзитета, на које руководство „једине српске странке“ Нове није реаговало осим кроз радовање на Фејсбуку једног њиховог функционера скромног интелекта.

  Из свих ових разлога господине Јовановићу, помоћ од опозиције и власти у Србији нам јесте потребна да бисмо се коначно ослободили такозване „Нове“ и злоупотребе српског бирачког тијела за антисрпске циљеве.

 13. 0
  0

  Господине Јовановићу, радује ме, а сигуран сам и вас, што ће дјеца овог несретног удбаша кодног имена ”Секула” добити и крем-бананицу више послије напорног дана.

  Мило Ђукановић, највећи непријатељ српског народа на Балкану, је као што знате апсолутни диктатор и господар Црне Горе. То значи, а хиљаду пута је освједочено, да има пуну контролу над свим судовима у Црној Гори. Све о Румији су донијели његови судови, као што његови органи процјењују кад ће и под којим условима кренути на рушење цркве. Ђукановићу извјесно фале неки српски гласови, па повремено тактизира као што је у конкретном случају. А то да ће на крају баладе, то сигурно бити неки антисрпски чин, у то не сумњајте.

  Има Ђукановић и пуну контролу над ”Секулама”, односно јелте, Удбом. Е та, поменута Удба, је донијела рјешење да је свештеник Џомић опасан по националну безбједност. Истовремено, нареди да, пошто је свештеник протјеран уз асистенцију једног СДП министра (са министрима у Ђукановићевој влади увијек иста прича – прије или касније постану потпуно лојални Ђукановићу. Тако би било и са Србима, као што је уосталом већ и било.) онда његов суд донесе одлуку да може да се врати. И тако укруг- мале игре и манипулације. Крај је, као што рекох, увијек извјестан – нека антисрпска свињарија Мила Ђукановића.

  Не знам да ли сте господине Јовановићу читајући овај портал видјели интервју Маровића јуче. Он најављује у новом програму ДПС-а да ће СПЦ у Црној Гори морати, ако се они буду питали, да промијени име, а имовину СПЦ преда ”вјерницима”! Читај њима. Ето, то је мој господине Јовановићу, перспектива са најљућим српским непријатељем, Милом Ђукановићем.

  И молим Вас да се обратите једном реченицом, а посебно адресирајте ”Секулу”, јер онда добија бонус у висини од двије наполитанке и кила поморанџи. Не будите, гсоподине Јовановићу, срца каменога.

 14. 0
  0

  E ovakvoga Sekulu-potrebuje posrnulo srpstvo-koje je u „životnoj opasnosti“ u Crnoj Gori? Ne brinite-ne brinimo za srpstvo u Crnoj Gori-tu je maskota svekolikog elitnog srpstva ovjekovječena u četiri(4)SSSS-tzv. Sekula-Sherbetori-Sherbimu(i)te-Sigurise..prevdeno sa arbanaškog na naški oliti srpski….j e z i v o:Sekula Sluga Službi Sigurnosti….?!!!!!

 15. 0
  0

  Секула (Дрљевић) је српски изрод који се некад представља као Србин, а некад напада Србе. Као што рече Марко, зависи од дневне заповијести. Величање снтиСрпског националног савјета и Превару која води тај антисрпски брлог иманентно је служби за коју раде Секула и Превара. Мислим да призивање саговорника ИН4С, г. Јовановића, не помаже јер човјек познаје ситуацију у ЦГ изна која је улога АНБ, антиСНС, а и самог Секуле Дрљевића. Био и остао Секула. И што би рекао Синиша „Паметном доста. Уздрављу.“

 16. 0
  0

  Sve go ser…. bez mozga. Sa navikama koje ni sojenicu ne bi znali da sagrade, a ne da brane i zive drzavu.
  Totalno nesposobni za zivot i odbrnu prava za isti.

 17. 0
  0

  Ovo je pravo osvjezenje na politickoj sceni srbije i svaka vam cas .Sto se tice ovog nepomenika sekule to vise ne treba komentarisati gori je cak i od ovih olosi na vlasti..Sdp su obicni poslusnici najvisa ponizenja srpski narod dozivljava od dps i njuhovog sefa.

 18. 0
  0

  Srbin sam, Pravoslavac,vjerujući i crkven čovjek. I strah Božiji i ljubav prema istini mi nalažu da vas u dane Velikog posta samo uputim da se prije nego što počnete da protežirate nekoga na ovakav način prethodno malo više informišete o njima(u ovom slučaju o Trećoj Srbiji). Niti sam neki fanatik,niti zilot, samo želim da moral bude iznad novca i da vrlina i uzoran život budu mjerila prvenaštva. Neću dublje zalaziti u priču jer mi je nećete objaviti,znam da vam je teško i da vas je Treća Srbija materijalno pomogla, ali ponavljam da vam čiste savjesti i srca ovo kažem. Dobroželitelj Srba i Srbije Nikola.

  • 0
   0

   Бити Србин или монтенегрин није национално питање већ морално.
   Паметном доста . Уздрављу.

 19. 0
  0

  Мислим да се превише даје на значају Милу,Кривом итд
  Стезање омче српском корпусу није у њиховој надлежности али им је на корист.А надлежност, успут речено на комуналним проблемима рецимо локација сметлишта у Берану. Тачна је констатација и има тежину у првом коментару(cvorak) али како иде вертикала?
  Они који су их увели у све то: мамци,(Цане,Беба Бране Рођа).
  Газде.

 20. 0
  0

  Пролазни, ти или добро не капираш или не познајеш ствари у суштини, за време Краља Николе читаво Цетиње тадашња престоница морала је да плаћа апанажу манастиру па и сам Краљ, јер се комплетно Цетиње изградило на манастирском имању, толико о односу државе према цркви. Што се тиче твоје небулозе о Превлаци и о аражману са Мишковићем нећу коментарисати јер је давно речено да се са глупим не треба расправљати јер ће те одвући на свој терен а он ту има искустава.
  Паметном доста. Уздрављу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here