Насловна Политика Србија је више база за терористе, него што је мета

Србија је више база за терористе, него што је мета

0
ПОДИЈЕЛИ

Србија јесте угрожена исламским тероризмом, али не спада у прву трећину земаља које су најугроженије, јер је она више база за терористе, него мета, казао је  професор Факултета за безбедност Зоран Драгишић.

zoran dragisic

Он је рекао да се из карти исламиста може видети да је цео Балкан обухваћен планираним калифатом и подсетио да смо ми 90-их година имали жариште Ал Киаде, када су напуштали Авганистан, а следећа дестинација им је била БиХ, где се неколико хиљада страних џихадиста борило, за време протеклог рата.

Неки од њих су овде остали, па сада имамо жаришта исламског тероризма на Балкану, прецизирао је он, додајући да је Србија више од 20 година угрожена.

„Не треба заборавити да је Србија била прва европска земља, која је озбиљно била угрожена исламским тероризмом, а тим активностима нама је одузет део територије“, рекао је Драгишић на ТВ Пинк..

Он је оценио да су наша полиција и службе безбедности до сада постигли значајне резултатае у борби против тероризма, па смо постали уважени као део међународне противтерористичке коалиције.

Драгишић сматра да ипак нема разлога за панику, али да треба да будемо опрезни и свесни да се терористички напади могу догодити и нама.

Он сматра да су важне мере, које могу бити превентивне и репресивне, с тим што превентивне нису одмах видљиве, али су боље јер дају резултате на дужи рок. Превентивне мере су одржавање добрих односа са исламским земљама, развој доброг међуконфесионалног дијалога и образовање младих муслимана., а потребно је обезбедити и добре обавештајне службе.

Драгишић сматра да најава терористичких напада у Француској, Немачкој и Белгији јесте логична последица после првог на сатирични часопис у Паризу, јер их је он подстакао.

Сада је важно да се са борбом против тероризма води и борба против исламофобије, јер треба имати у виду да су нападима исламских терориста управо највише угрожени муслимани из земаља, где је ислам преовлађујућа религија, казао је Драгишић.

Он је навео да у Ираку сваког дана погине онолико људи колико је изгубило живот и у Паризу, а да у Нигерији организација Боко Харам свакодневно убиоје од 10 до 15 људи. То демантује тезу турског председника да је овде реч о сукобу цивилизација, закључио је Драгишић

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here