Насловна Друштво Србија гради нови радар: Нећемо више чекати и зависити од НАТО-а

Србија гради нови радар: Нећемо више чекати и зависити од НАТО-а

0
ПОДИЈЕЛИ

У Србији ће наредне године бити изграђен радар за контролу лета захваљуји коме ће се видети цио Балкан, а Србија неће зависити од радара који НАТО не враћа, изјавио је за Бету директор Контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) Радојица Ровчанин.

Како је казао, Србија је више пута тражила да НАТО-а врати радар, барем цивилини, али су они то доводили у везу са доњим вазудшним поростором над Косовом, а Србија је након одбијања одлучила да не чека већ да гради.

Према његовим ријечима, СМАТСА тренутно приводи крају дозволе, пројектну документацију, као и припрему земљишта за изградњу торња на аеродрому “Никола Тесла”, примарног и секундарног радара у Београду и на Бесној кобили код Врања, а такође ради и на унапређењу хардверског и софтверског система, у складу са најмодернијим контролама летења у Европи.

„СМАТСА ће у наредне две године у Нишу изградити торањ и центар који ће омогућити да Ниш постане резервна варијанта Контроле летења у Београду како би у потпуности, ако буде потребно, могао да преузме њену улогу и обавезе“, навео је Ровчанин за Бету и подсетио да се аеродром „Константин Велики“ развија и да је крајем новембра забиљежио и 100.000. путника.

„Радар на Бесној кобили код Врања, чија ће градња почети такође наредне године, веома је битан за југ Србије, после затварања Копаоника. Захваљујући њему видеће се цео Балкан и нећемо зависити од радара који нам НАТО не враћа. Више пута смо тражили да нам НАТО-а врати тај радар, барем цивилини, али су они то доводили у везу са доњим вазудшним поростором над Косовом, и одлучили смо да не чекамо већ да градимо“, рекао је Ровчанин.

НАТО авиони над Србијом и Црном Гором

Више од 570.000 авиона прелетјело је Србију и Црну Гору за 11 мјесеци 2016. године, а до краја децембра биће остварено најмање 600.000 прелета, истиче Ровчанин за Бету, додајући да је то за три одсто више него прошле године.

„Десило се да смо само у једном дану имали око 3.000 прелета, а у сату 269 колико их је некада било на годишњем нивоу. Када се на радару види колико авиона има у једном тренутку над Србијом и Црном Гором не може да изненади чињеница да контролори лета којих има више од 300, раде два сата, а један обавезно одмарају“, рекао је Ровчанин.

СМАТСА контролише ваздушни простор над Србијом, Црном Гором, јужним Јадраном као и 55 одсто горњег ваздушног простора у БиХ. По сигурносним критеријумима у 2015. години оцијењена је као најбоља контрола летења у Европи, наводи Бета.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here