Насловна Друштво Србија добија елитну специјалну јединицу: Спајају се САЈ и ПТЈ

Србија добија елитну специјалну јединицу: Спајају се САЈ и ПТЈ

0
ПОДИЈЕЛИ

SAJ Srbija

Уједињење специјалаца из Специјалне антитерористичке јединице (САЈ) и Противтерористичке јединице (ПТЈ) предвиђено је новом систематизацијом МУП-а Србије, чија ће примјена бити приоритет у овој години.

Уједињење САЈ и ПТЈ, као и њихово стављање под исту команду, требало би да доведе до стварања најелитније полицијске јединице која би била спремна за ангажовање у свакој кризној ситуацији – од талачких до терористичких, затим хапшења опасних криминалних група па до спасавања грађана“, кажу у полицији.

За центре нове обједињене јединице, у којима ће се одржавати обука и тренинзи припадника јединице, биће коришћени постојећи објекти у бази Липовица у којима су сада припадници ПТЈ, али и они у Батајници који су на располагању специјалцима из САЈ.

Интересантно је да ће Жандармерија остати самостална, а нова систематизација довешће и до кадровских промена.

SAJ Srbija 02

Спасоје Вулевић, који је на челу САЈ од 2005. и први српски полицајац са завршеном ФБИ академијом, биће постављен за команданта обједињене специјалне јединице, док ће Горан Драговић, који је такође од 2005. на функцији команданта ПТЈ, преузети челну позицију у Жандармерији“, објашњавају у МУП.

САЈ у свом саставу има око 150 припадника који су распоређени у четири тима: А и Б (за рјешавање талачких ситуација, упад у отета возила, хапшење наоружаних и опасних особа), тим Ц је специјалистички (снајперисти, рониоци, стручњаци за експлозив), а тим Д обезбеђује државне објекте којима прети опасност од терористичких напада.

Сви припадници САЈ по новој систематизацији биће у тимском раду с колегама из ПТЈ, који су разврстани у осам водова, ангажованих на извршавању најсложенијих задатака на сузбијању тероризма. И та јединица обучена је за рјешавање талачких криза и хапшење опасних и наоружаних криминалаца

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here