Насловна Друштво Србија ће забранити упис невакцинисане дјеце у школе и вртиће?

Србија ће забранити упис невакцинисане дјеце у школе и вртиће?

3
ПОДИЈЕЛИ

Ових дана подигла се прашина јер све мање родитеља вакцинише децу у Србији, а поставља се логично питање: како се невакцинисана деца уписују у школе и вртиће и да ли је то опасност по осталу децу?

Одговор је, како пишу медији у Србији, врло контрадикторан.

Наиме, како су раније преносили медији, у Србији су на снази два закона, која су у сукобу. Тачније, Законом о заштити становништва од заразних болести невакцинисана деца не могу да се упишу у основну школу.

Насупрот томе, имамо и Закон о основном образовању и васпитању, по коме је основна школа обавезна за сву децу.

„Иако је законом обавезно да дете иде у предшколско и да похађа редовну школу, не може га нико уписати у колектив док не обави вакцинацију. Вакцинални статус детета мора да се доведе у све предвиђене нормалне оквире. Боравак у предшколској и школској средини не може бити безбедан, ако је и једно дете невакцинисано“ – казали су из овог министарства.

Али… Србија… Закон је често само слово на папиру.

Извор из једне београдске основне школе нам каже да ово није услов да се дете упише у први разред у пракси, и да су они у законској обавези да дете упишу и без потврде о вакцинацији.

– Уписујемо децу и која нису вакцинисана. Закони су контрадикторни врло. Ми имамо законску обавезу да упишемо сву децу, мада већина јесте вакцинисана – каже нам извор из једне београдске школе.

То сазнање потврдио нам је и београдски имунолог, који је желео да остане анониман.

Наиме, лекар с којим смо разговарали каже нам да се у Србији без проблема уписују деца која нису вакцинисана, и то најчешће на следећи начин:

– Уписују их и уз потврде да се вакцина из неког разлога одлаже привремено, јер је дете било болесно или слично. Ми то никако не препоручујемо, али такве потврде се издају – каже наш саговорник.

Он додаје да дете које није вакцинисано је пре свега опасност за себе, пре него за другу децу.

Са вртићима слично

Када су у питању деца која полазе у вртић, како је за медије објаснио др Јонев из Дома здравља Чукарица, педијатри су дужни да на својеврсном картону, који се предаје предшколској установи, упишу које су све вакцине примила деца.

– С обзиром да је највећа фама око ММР вакцине, многа деца крећу у јаслице и пре него што приме ову вакцину, па је због тога немогуће некоме забранити упис у предшколску установу – казао је др Јонев за Блиц.

Казне за родитеље

Закон о заштити становништва од заразних болести прописује чак казну до 150.000 динара, уколико се одбије обавезна имунизација, односно вакцинација, али ту се, изгледа, завршава све. Ако родитеље одбије да му дете прими вакцину, он такву изјаву мора да потпише и достави педијатру, која се прослеђује начелнику педијатрије у дому здравља. Са изјавом мора бити упознато и Министарство здравља, као и санитарна инспекција, који предузимају даље кораке. Прве новчане казне за родитеље који нису вакцинисали децу ММР вакцином против заушки, рубеола и малих богиња изречене су у Београду, а према подацима Прекршајног суда у протекла три месеца изречене су три новчане казне, као и 10 опомена.Из министарства здравља су раније пак тврдили да дете које није примило вакцину не може да се упише у вртић или школу.

(Блиц, СрбинИнфо)

ПОДИЈЕЛИ

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Ако је већина деце вакцинисању ПРОТИВ заразних болести, значи ОТПОРНИ су на заразне болести, како их могу угрозити невакцинисана деца? Просто питање а одговор је још простији. НИКАКО. Фармако-мафији ради свој посао преко поткупљених назови политичара.

  2. 0
    0

    Толики је степен подређености режима у Београду интересима фармацеутске и сваке друге белосветске мафије, да су спремни да без поговора испуњавају сваки налог који им дође. Инсистирају на обавезној вакцинацији и по цену да децу оставе изван школе! Фуј!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here