Насловна Мозаик Срби пуне Кућу славних

Срби пуне Кућу славних

0
ПОДИЈЕЛИ

ФИБА саопштила листу од 98 кандидата за „класу 2015“, на којој су Паспаљ, Бодирога, Даниловић, Вегерова, Ивковић, Обрадовић, Маљковић, Пешић и Васојевић.

sportisti-basket

Кућа славних ФИБА би од септембра могла да буде бројнија за још неког Србина. Како је светска кућа кошарке саопштила, на листи од 98 кандидата за „класу 2015“, налазе се имена наших играча, чланова легендране генерације која је харала Европом и светом деведесетих година прошлог века и почетком овог миленијума: Дејана Бодироге, Предрага Даниловића и Жарка Паспаља, Марије Вегер Демшар, која је шездесетих и седамдесетих била ослонац југословенске репрезентације, двосутрког вицешампиона Европе и освајача светске бронзе, и сигурно најтрофејнијег тренерског квинтета у историји европског баскета: Душана Ивковића, Боже Маљковића, Жељка Обрадовића, Светислава Пешића и покојног Милана Циге Васојевића, док овог пута нема службеника нити сарадника који су допринели развоју кошарке.

Коначна листа кандидата биће позната 20. јуна, када је последњи рок националним федерацијама (укупно 214) за подношење кандидатура, а нова имена становника Куће славних биће позната 20. јула. Званична церемонија „уласка“ у вечност биће током финалне фазе Евробаскета 2015. у Лилу.

Кућа славних у Алкобендасу досад је примила четири „класе“. У првој, 2007. године, поводом 75-годишњице од оснивања ФИБА, између осталих, били су: Бора Станковић, Дражен Петровић, Радивоје Кораћ, Александар Николић, Ранко Жеравица, Небојша Поповић, Радомир Шапер и Обрад Белошевић. Две године касније, у класи „2009“ Србија није добила ниједног новог становника, али јесте 2010. године (Владе Дивац и Драган Кићановић), као и 2013. (Зоран Славнић).

Иначе, идеју о кошаркашком музеју први је изнео 1990. године легендарни тренер Реала Педро Ферандиз, да би девет година касније изнео предлог о изградњи ФИБА Куће славних. Централни борд ФИБА је 2001. одобрио формирање „куће у Алекобендасу“, а темељ је постављен 2004.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here