Насловна Друштво Срби на КиМ не дају Трепчу

Срби на КиМ не дају Трепчу

0
ПОДИЈЕЛИ

На састанку градоначелника Лепосавића, Звечана, Косовске Митровице, Зубиног Потока, Новог Брда и Грачанице, размотрена је будућност Комбината Трепча после низа забрињавајућих потеза тзв. Владе Косова.

Председник самозване Владе Иса Мустафа у више наврата је истицао да је „Трепча власништво Републике Косово“ и да статус овог важног ресурса мора да се реши без уплитања Србије и Срба са севера Косова.

Потези Приштине брину запослене у Трепчиним рудницима и флотацији на северу Косова, а од руде олова и цинка тренутно живи више од 1.000 српских породица. Од Београда се тражи да се у Бриселу, како је то приликом посете северу Косова обећао премијер Александар Вучић, одбрани највреднију српску имовину у Покрајини.

Тзв. Влада Косова формирала је у марту ове године комисију са задатком да припреми Нацрт закона о Трепчи.

Међутим, из Канцеларије за КиМ одмах је саопштено да је то покушај да се статус Трепче реши без Срба који неће бити чланови те комисије, јер не желе да буду икебана. Недавно је тзв. Косовска агенција за приватизацију (КАП) расписала тендер за израду студије изводљивости и наводно се до сада јавило седам великих светских компанија.

На састанку су присуствовали представници Канцеларије за КиМ, генерални директор Трепче Јован Димкић и министар у тзв. Влади Косова Љубомир Марић.

Поручено је да Срби нипошто неће дати Трепчу и да је права адреса за разговор о будућности некадашњег гиганта Београд. Такође и да ће се српске општине уз помоћ Владе Србије жестоко борити за овај вредни ресурс.

Упозорено је да се сви кључни капацитети комбината Трепча налазе на територији општина са српском већином: рудници Бело брдо, Црнац, Копорић, Жута прла, флотација Копаоник и Топионица у Звечану. Окна рудника Бело брдо и Црнац никада нису престајали са радом и располажу вредним резервама руде олова и цинка у којој има и сребра, а прелазе и на територију централне Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here