Насловна Друштво Срби из Ђаковице нападнути пред православном црквом

Срби из Ђаковице нападнути пред православном црквом

1
ПОДИЈЕЛИ

Срби расељени из Ђаковице нападнути су у том граду када су аутобусом улазили у двориште православне цркве, преноси Б92. Аутобус је засут каменицама, а улазак у цркву је омогућен уз јаке полицијске мјере.

Како преноси овај медиј, тзв. косовска полиција је, пред доказак расељених Срба, ухапсила неколико Албанаца који су протестовали због њихове посјете православној Цркви Успења Пресвете Богородице.

„Протест је организован у такозваној ‘српској улици’ у Ђаковици, у непосредној близини капије дворишта православне цркве. Полиција обезбјеђује улаз у цркву, у којој живе и служе четири монахиње,“ преноси „Танјуг“.

„Данас, наша намера је да обиђемо православни храм и унесемо бадњак, и ништа друго. Нисмо дошли никога да провоцирамо, нити да их изазивамо. Дошли смо у своју цркву,“ рекао је предсједник Удружења расељених Срба из Ђаковице Ђокица Станојевић РТС-у.

Јевтић: Када ће се престати са сукобима, нетолеранцијом и нападима на Србе

Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић позвао је представнике међународне заједнице на Косову* да реагују и изнесу јасан став.

„Веома сам забринут последњим догађајима и данашњи напад на расељене, пред Божић, посебно оставља лош осећај, али и питање када ће се престати са сукобима, нетолеранцијом, нападима и свему ономе што угрожава мир и стабилност,“ навео је Јевтић у саопштењу те питао гдје је граница толеранције и који је изговор да се Србима брани да на неколико сати посјете своју родну Ђаковицу:

„Питање постављам онима који треба да обезбеде мир, слободу кретања, онима који треба да на Косову обезбеде владавину права, а не улице,“ указао је Јевтић.

Он је нагласио да се у данима када Срби треба да славе и да се радују обиљежавању Божића, у 21. вијеку, у срцу Европе, после Мушутишта, још једном дешава напад на старе и дјецу, на оне који су већ 18 година ван својих домова, који су само хтјели да се у цркви помоле и обиљеже празник, преноси Б92.

Јевтић је закључио да ће они најхрабрији и упорни, расељени који су и данас били у Ђаковици, бити још храбрији и упорнији и да никада не одустану од намјере да једног дана поново буду у својим домовима, у својој Ђаковици.

„Та упорност нека буде једино а ја сам сигуран и најјаче ‘оружје’ у борби за повратком,“ поручио је Јевтић.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here