Насловна Друштво И Срби граде најмоћнији телескоп на свету

И Срби граде најмоћнији телескоп на свету

0
ПОДИЈЕЛИ

У Београд стиже врх светске астрономије, научници окупљени у пројекту изградње најмоћнијег телескопа на свету, који ће се налазити у Чилеу – његов задатак биће да открије све објекте који потенцијално могу да ударе у Земљу.

Да ли сте знали да Србија учествује у изградњи најмоћнијег телескопа на свету, у пустињи Чилеа? Да је то највећи пројекат светске астрономске заједнице у последњој деценији и први на листи приоритета америчких експеримената, вредан милијарду и двеста милиона долара?

Његов званични назив је Large Synoptic Survey Telescope (ЛССТ), а од тог џиновског телескопа очекују се одговори на многа отворена питања о Сунчевом систему и универзуму. Детектоваће објекте који су угрожавајући за судар са Земљом, а могуће је да ће омогућити и први поглед и на девету и најудаљенију планету Сунчевог система, названу „Девет”, која би требало да буде 10 пута масивнија од Земље.

Уз САД и Чиле, у ЛССТ од самог почетка учествују и Србија и Француска, а наши научници активно од 2010. године, у координацији др Дарка Јевремовића, из Астрономске опсерваторије у Београду (АОБ). Захваљујући њему и нашим научницима, Београд ће од 20. до 24. јуна бити домаћин међународне конференције „ЛССТ@Еуропе2”, посвећене европском учествовању у ЛССТ-у.

„Ово је највећи пројекат америчке и светске посматрачке астрономије са површине Земље у овој деценији. Идеја је да се целокупни видљиви део неба са врха Серо Пачон у Чилеу, скенира телескопом пречника 8,6 метара приближно два пута недељно. То је могуће постићи великим видним пољем телескопа – пречника седам видљивих пречника Месеца – и уз помоћ највеће икад направљене астрономске камере која ће имати 3.2 гига пиксела. Време сваке експозиције биће 30 секунди“, објашњава др Јевремовић. Када се узме у обзир укупна цена пројекта, рачуница каже да ће вредност једне ноћи износити око 300.000 долара.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here