Насловна Поглед Спутњик: Срамна страна Црне Горе – какав је то споменик који чувају...

Спутњик: Срамна страна Црне Горе – какав је то споменик који чувају телохранитељи

6
ПОДИЈЕЛИ

Да се у Црној Гори влада на подјелама већ одавно је свима јасно. О томе свједочи и најновији детаљ да је споменик војводи Мирку Петровићу који је 31. јула откривен у строгом центру Подгорице под сталном заштитом обезбјеђења.

Бизарна слика споменика који има сопствене тјелохранитеље била би можда и смијешна, да са друге стране није и најбољи приказ црногорске збиље која је доведена до бесмисла.

Власти у Црној Гори су одлично знале да већина становништва негодује због постављања таквог обиљежја на главном градском тргу, па су ипак то учиниле у инат сопственим грађанима. Тако су Црна Гора и Подгорица и свечано добиле споменик посвећен црногорским подјелама.

Да подсјетимо, најновије спомен обиљежје у центру Подгорице изазвало је велику полемику и огорчење јавности због чињенице да је војвода Мирко Петровић био предводник по злу чувене „Похаре Куча“, која представља једну од најсрамнијих страница црногорске историје.

Очигледно је да Црна Гора има озбиљних проблема са самом собом. Па док власти даноноћно чувају најновије обиљежје црногорских подјела у Подгорици, истовремено је подигнут, па по налогу државе уклоњен споменик Пуниши Рачићу код Андријевице, док је почетком августа током Народног сабора у Горњем Заостру код Берана, усвојена Декларација о подизању споменика четничком команданту Павлу Ђуришићу, што је такође изазвало негодовање великог дијела становништва.

Поставља се логично питање да ли се све поменуто дешава случајно? И да ли држава осим што отворено стоји иза сијања подјела у главном граду, можда прикривено и на први поглед не тако очигледно, стоји и иза производње подјела и раздора и у другим црногорским општинама?

Но, ако је за утјеху, изгледа да то није искључиво ексклузивитет и особеност народа са ових простора. Годинама су нас, наиме, понајвише Американци едуковали и учили да се не замлаћујемо претјерано са митовима и историјом. Да оставимо прошлост иза себе и окренемо се будућности. Да прихватимо реалност…

Многи су им досад и повјеровали или били на добром путу да то учине, па је право питање шта данас мисле и како се осјећају када ових дана виде да се исто то дешава и у Америци, том бастиону демократије и људских права и слобода, док се у неком тамо градићу Шарлотсвилу људи туку и чупају за косе баш око споменика и спорног историјског сјећања.

Ипак, рекло би се да је рецепт за поменуте представе у свим државама и друштвима исти. Па било да се ради о америчкој империји или малој Црној Гори. По правилу увијек и иза свих сличних приредби стоји држава и њене миле службе. Само је питање са којим циљем?

(Небојша Поповић за Спутњик)

6 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Braco Rusi ,sve sto Vi vidite vidimo i mi,ludi nijesmo,medjutim Vlast u Crnoj se nece tako smijenit,ili skinuti,a znate to i Vi.bilo bi dobro da se pristupi drugim sredstvim pritiska,da nam date to „malo“ tajnih dokumenata o vlasti,ili nemata u sto sumnjam.
  Drugo ako vam je stalo do nekog normalno stanja ovdje ,a nadam se da jest ,kupujte i gradite ,ali zaposljavajte one koji su na istoj strani,sto do sada nije primjer ni kod Vas ni od Srba iz Srbije .
  Prema tome ostavimo se Mirak i drugh vojvoda od droge mi Srbi nemamo koristi ,nazlost kao svako normalan sam stet i to velike,nego ako mozete otvorite neki pogon gdje bi ste nas zaposlili,vjerujem da bi to bilo najdjelotvornije,samo ne kao Deriprska,kupite recimo Agrokombinat ,ili Aerodrom Tivat,kupite Bijeliu sad je kasno,tako misle stratezi,dosta nama je i Mirka i svih oko Mirka,vojvoda serdara i heroja.
  Ovi ce otoic i to brzo ,mi ne kanimo odavde pa dosao ko dosao,nama se u svakoj kuci (kava god da je i kolika god da je) rodio i djed i otac sin unuk i tu krsteni, ili malo duze i vise ,to se ne ostavlja,to morate da shvatite i vi i ovi urlikaci od vlasti ciji su preci i oni obisli citavu Jugoslaviju da bi se nazalost ovdje skrasili,ali ne za du
  Ima i kod nas nesreca koji sve prodadose ,ali ima i onih kojima nije prioritet stan u Beograd ili Budvu,jos ima normalnih ,pomozite da tako dugo ostane,ostnuti svakako hoce ,samo ko ce bit tu ,to vi mozete uticati bez ijedne grke i ijednog metak!
  Vidmo mi te velelepne vile ,ljubomorni nijesmo ali da li je to resenje,kupiti plac pa dati prvom komsiji 1 milion za neko krovinjaricu samo iz razloga da ga ne gledate jer hocet svoj „mir“ i dio obale samo za vas,mislim da nije,ukoliko hocete ovde da zivite nijesu potrebni milioni nego zajednistvo ,a ako imate novca jos bolje ,jos kada se na pravi nacin ulozi.

  • 0
   0

   E moj Zekane , u koga se ti nadaš , u ruske tajkune , to je korumpirano od vrha do dna , za pet eura rođenu majku prodaju .
   A ti se nadaš da će crnogorski narod prodati državu za tuđe šolde i to korumpiranim rusima ?
   Živiš u oblacima Zeče .

 2. 0
  0

  A ti se nadaš da će crnogorski narod prodati državu za tuđe šolde i to korumpiranim rusima ?

  Prodal je drzav i to se zna vecinom ,ima i privatnika koji su dosta prodali to nije tajna,i ne radi se kod naroda o prodaji drzave nego prodaji svojega nasledja,dok kod drzavinak kojima ti duvas u jedra
  radi se o prodaji , drzavnoga dobra, a oni bi po nekom zakonu trebalo biti sveopste zajednicko,malo si u raskorako Maso,ali nemari nije prvi put.

 3. 0
  0

  A JESTE LI SE IKAD ZAPITALI OD KOGA GA ČUVAJU?
  OD IZDAJNIKA I ČETNIKA KOJI ĆE SVE URADITI PROTIV CRNE GORE PA I ONO NAJGORE! SAMO DA BI SE DUBOKO UVUKLI SRBIMA I RUSIMA U P . . . O!

  • 0
   0

   Војводи Мирку Петровићу се може много ствари приговорити, али једно не: То да није био ватрени Србин! Од када се то виртуелни „четници“ противе Србину Петровић и који сад па“четници“? Мирко Петровић је живео 1820-1867, четници су четовали почетком 20. века, а затим су се тако звали припадници Југословенске војске у Отаџбини 1991-95. године.Дакле, Мирко је био човек 19. века, четници су били феномен прве половине 20. века, откуд сад, у 21. веку – „четници“? Ја нисам никада, за својих 50 и кусур година видео „четнике“, а ни партизане. Упознао сам појединце који су некада, у Другом светском рату били на једној или другој страни (често и на обе), али су то у питању врло стари људи, ако су уопште живи (човек који је 1941. године имао 18 година, данас има 94 године). Докле ћете нас замлаћивати са „четницима“ и „партизанима“?

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here