Насловна Издвојено Спутњик: Да ли је Пенс припремио одлазак Ђукановића

Спутњик: Да ли је Пенс припремио одлазак Ђукановића

4
ПОДИЈЕЛИ

Да је Бијела кућа заиста жељела да арбитрира у решавању политичке кризе у Црној Гори, онда би састанак био јаван и била би позвана цијела опозиција, укључујући и Демократски фронт, како би коначно дошло до дијалога о успостављању услова за одржавање првих фер и слободних избора у Црној Гори.

Јучерашњи састанак такозване „грађанске опозиције“ са потпредсједником САД Мајком Пенсом, који је пропраћен уз доста спекулација и медијске прашине у Црној Гори, није био „неиспланирани сусрет“, како се то жели јавно представити, тврде у Демократском фронту. Штавише, с обзиром да се, када је америчка дипломатија у питању, и унапријед по неколико мјесеци зна протокол и сваки детаљ посјете, у најјачем опозиционом савезу наглашавају да је управо црногорски премијер Душко Марковић „кумовао“ да се поменути састанак реализује.

„Очигледно је да су представници такозване „грађанске опозиције“ за овај састанак унапријед обавијештени и припремљени. Зашто су то скривали од очију јавности питање је на које они треба да одговоре. Није случајно што су на тај састанак били позвани само они представници опозиције који су на овај или онај начин подржали улазак Црне Горе у НАТО и који су и након јучерашњег састанка потврдили да је то питање што се тиче Црне Горе заувијек ријешено“, каже у изјави за Спутник Никола Јовановић, лидер клуба младих Демократске народне партије.

Према његовим ријечима, и поред покушаја да се све накнадно представи као „дијалог двије стране“, једино је очигледно да је потпредсједник САД саопштио ставове америчке администрације и затражио да се дио опозиције врати у Парламент, док, какве је још услове Пенс испоручио представницима црногорске „грађанске опозиције“ и даље остаје непознаница.

„Да је Бијела кућа заиста жељела да арбитрира у решавању политичке кризе у Црној Гори, онда би састанак био јаван и била би позвана цијела опозиција, укључујући и Демократски фронт, како би коначно дошло до дијалога о успостављању услова за одржавање првих фер и слободних избора у Црној Гори. Очигледно то није била намјера ове посјете, већ изналажење модалитета како би се подржала Влада Душка Марковића кроз наметање уступака самопроглашене „грађаснке опозиције“. За овај састанак је сигурно знао и домаћин посјете Душко Марковић, који је први разговарао са потпредсједником Пенсом и вјероватно посредовао да до тог састанка и дође“, наглашава Јовановић.

Заузврат, према виђењу нашег саговорника, „грађанској опозицији“ се као мамац нуди могућност да се Ђукановић формално повуче из политичког живота а да они, заједно за „здравим крилом“ ДПС-а, у будућности успоставе прозападну и НАТО Владу која ће у потпуности бити „сервилна америчким интересима“.

Очигледно је да су у дијелу опозиције прогутали тај мамац када им је обећано да ће након уласка Црне Горе у НАТО доћи до пада Ђукановићевог режима, резонује Јовановић, „па су због тога и они који су били против уласка Црне Горе у НАТО замрзли своје ставове или су их промијенили“. Док истовремено, на другој страни, како каже, „грађанска опозиција“ мало-мало па иде на „инструктаже у страну амбасаду“, те због тога ни овај састанак није „општеизненађујући“.

„Једно од главних питања које ће представници ’грађанске опозиције‘ морати да објасне јавности јесте да ли дијеле став потпредсједника Пенса да су руски агенти хтјели да убију бившег премијера и тиме спријече улазак Црне Горе у НАТО, чиме је послата порука да је у Црној Гори стварно покушан државни удар на дан избора. То не кореспондира са ранијим изјавама представника опозиционих партија који су присуствовали састанку или боље речено рапорту код високог званичника Бијеле куће. Да ли ће и у овом дијелу, у периоду који је пред нама, ове политичке структуре направити заокрет, остаје да се види“, закључак је Јовановића.

Сличног је становишта и предсједник клуба младих Нове српске демократије Марко Ковачевић који сматра да је онај који је договарао поменути састанак, „имао свијест о томе да је Демократски фронт политичка организација која дјелује у интересу грађана Црне Горе, па стога не прима инструкције и обавезујућа упутства од званичника других држава“.

„Сазнали смо да је састанак Мајка Пенса са дијелом опозиције трајао свега 15 минута, колико је довољно тек да им саопшти инструкције обавезујућег карактера за представнике странака на том састанку. Није немогуће да је овај „изненадни“ и „случајни“ састанак Пенса и дијела опозиције, Пенс затражио на молбу Душка Марковића, да би тако кроз пресудни утицај, који америчка администрација има на поједине политичке субјекте, олакшали позицију свог главног партнера у Црној Гори — ДПС-а пред предсједничке и локалне изборе који нас чекају наредне године“, тврди Ковачевић.

На крају разговра за Спутник, Ковачевић наглашава да се Демократски фронт годинама бескомпромисно бори против ДПС-а и да било каква помоћ тој „мафијашкој организацији“, према његовим ријечима, не долази у обзир.

„Тако је увијек било и када је то од нас тражила Русија и када су то од нас тражиле Америка или Србија. То само показује да је Демократски фронт једина политичка структура која је способна да дјелује државнички и у интересу грађана своје земље, без сервилног односа према било којој другој држави“, јасан је Ковачевић.

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Не да иде! Мило, остани! Ако ти одеш, добићемо десет нових Мила, као што смо у Србији добили десет нових Слоба. Сад је „Они или Ти“, а кад одеш биће „Ти или Ти“. Буди оно што и јеси, мотив Црногораца да се, тако што се боре против тебе, боре за оно мало преостале части и честитости и чојства! Не требају нам копије Тебе које ће Пенс да построји после Тебе. Требаш нам ти, да знамо у шта не треба да се претворимо! Остани!

 2. 0
  0

  Samo nove snage mogu izvesti ovo društvo a ove prevarante ilupeše u spuž.oni moraju odgovarati.kada smo tu bagru doveli na vlast nijesu imali ništa
  A danas puni i samo se fale da im je đed bio bogat a nijednoga đed nije imao državnu službu.

 3. 0
  0

  Jadni li su ameri kad ih prestavlja ovakva lazovcina.Optuzuje ruse za drzavni udar a skotovi mu aplaudiraju.Fukare.Rusi poslali domacice i penzionere sa prackama da likvidiraju nosonju.Gdje su pisci?Evo im matarijala za komediju.Gdje ste moji drugovi pisci,Ranko,Cedo,Marko,Milune,Dragoljube ………… ? O cemu pisete? Pisite o sadasnjosti.Pisite o nosonji,rosavom sisku.jazavcu,zabcu,zubilasu,mlatunjalu,nepravdi,mrtvim dusama ,sirotinji,pljackama,likvidacijama,unistenim porodicama koje su pocele bastiniti zapadne vrijednosti ,pokondirenim tikvama,nesojluku na svakom koraku,o pederima koji paradiraju ulicama ….Imate matarijala na pretek.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here