Насловна Насловна Спрема се велика чистка у АНБ-у, ДПС жели потпуну контролу

Спрема се велика чистка у АНБ-у, ДПС жели потпуну контролу

5
ПОДИЈЕЛИ

ANB

Агенција за националну безбједност ризикује да од 1. марта ове године остане без барем половине службеника уколико амадман о повлашћеном одласку у пензију за раднике АНБ-а буде усвојен на првом овогодишњем скупштинском засиједању.

Према незваничним подацима, од око 350 запослених у АНБ-у, њих око 180 испуњава услов за повлашћену старосну пензију која је предвиђена амадманом на предлог закона о измјени и допуни Закона о Агенцији за безбједност, преносе Дневне новине.

У образложењу за овакав предлог се истиче потреба да се створе додатни услови за обнављање и унапређење стања људских ресурса у Агеницији, као и предвиђених реформи у овом сектору. Да ли је реализацији тог циља била и оставка директора АНБ-а, Бора Вучинића, није познато.

Boro Vucinic i Milo Djukanovic

Тајна служба је и даље без директора, а њен рад тренутно контролише већ пензионисани службеник АНБ-а Дејан Перуничић.

Перуничић је као искусни кадар прошле године, по уговору на годину дана опет ангажован у АНБ-у, а тај уговор, случајно ли не истиче баш у марту ове године.

Чланови одбора за безбиједност оцјењују да је Агенција зрела за тоталну реконструкцију те да се то покушава урадити новим законским рјешењима. Тако конципирану службу задужио би неко од провјерених и искусних кадрова премијера Мила Ђукановића.

Члан Одбора за безбједност Велизар Калуђеровић из СНП истиче да би усвајање овог амандмана било спорно, јер би на тај начин безбједносна агенција одједном остала без барем половине запослених, чиме би се функционисање овог ресора довело у питање.

 velizar_kaludjerovic

„Према незваничним процјенама, око пола или чак више од пола запослених у АНБ-у ће на основу предложеног амадмана отићи у пензију. Онда се поставља питање да ли ће Црна Гора остати без Агенције за националну безбједност. Свако ко испуњава овај услов остварује право на пензију, што значи да ће Агенција од 1. марта бити фактички преполовљена“, каже Калуђеровић.

За предсједника Позитивне и члана Одбора за безбједност Дарка Пајовића у питању је обично чишћење терена пред долазак новог шефа АНБ-а.

DarkoPajovic-Vijesti-2-590px

„Очигледно је да се ради о партијским чисткама, односно борби за потпуну контролу појединаца из ДПС над овом службом. Оно што је суштински проблем АНБ-а је учешће у политичким процесима, што је супротно њиховој уставној улози. Стога не очекујем да једно овакво рјешење у потпуности ријеши проблем политизације АНБ-а, јер ће се ДПС јако тешко одрећи оних радњи и кадрова из Агенције који јој противно демократским принципима омогућавају опстанак на власти”, истиче Пајовић.

Слично мишљење има и чланица Одбора за безбједност Снежана Јоница из СНП, која тврди да је Влада на сличан начин амандманима на брзину пред Нову годину у своје предлоге законе о МУП-у увела норме о пензионисању запослених у овој служби, иако је то морало бити предмет системског закона о пензијском и инвалидском осигурању, који је такође био у процедури.

Snezana_Jonica

„Рјешења која су предложена говоре да се покушава ‘по сили закона’ служба ‘очистити’ од оних који се из неког разлога не уклапају у даље планове предлагача закона или се ради о структурама које су превише ојачале у оквиру безбједносног система па их треба једним потезом лишити утицаја” истиче Јоница.

Лидер Покрета за промјене Небојша Медјевић казао је да је држава толико слаба, да не може већ деценију да пензионише пар компро митованих оперативаца АНБ, него се доноси закон којим ће се пензионисати и други поштени оперативци који од своје пензије неће моћи да издржавају.

nebojsa-medojevic_

Он је оцијенио да се годинама у самим службама задржавају корумпирани и компромитовани кадрови који су успоставили чврсте, дубоке, пријатељске и пословне везе са криминалним организацијамаи који имају имовину милионских вриједности.

„Тако су се годинама у Црној Гори формирали државни криминални кланови који имају пуну логистичку, правну, финансијску и политичку заштиту од врха режима. Ово срастање служби безбједности, тужилаштва и судова са подземљем, ових мјесеци добија и нову компоненту породичну“, рекао је Медојевић.

5 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Znači očekuje nas burna godina. Mora se Crna Gora nekako ugurati u NATO, a Đukanović će zato biti nagrađen još jednim mandatom na vlasti.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here