Насловна Друштво Споразум Србиjе и Црне Горе – за два месеца до пензиjе

Споразум Србиjе и Црне Горе – за два месеца до пензиjе

0
ПОДИЈЕЛИ

Kорисници ПИO фондова Србиjе и Црне Горе, коjи имаjу стаж у две државе, убудуће ће лакше и брже остваривати права из пензиjског и инвалидског осигурања, предвиђено jе Споразумом о електронскоj размени података коjи су данас потписали директори две уставнове Душан Перовић и Драгана Kалиновић.zorica kovacevic

Потписивању у Подгорици присуствовали су министар за рад, запошљавање, социjална и борачка питања Србиjе Aлександар Вулин, као и Mинистарка за рад и сочиjална старања Црне Горе Зорица Kовачевић.

Вулин jе, након потписивања, рекао новинарима, да ће споразум омогућити грађанима да брже и jефтиниjе остваруjу права, као и смањење периода чекања на решење, коjе ће сада бити смањено на два месеца, што jе законски рок и у Србиjи.

До сада се на решење о пензиjи између Србиjе и Црне Горе чекало бар шест месеци, рекао jе Вулин.

У складу са споразумом, осигураници, како jе рекао, неће морати лично да долазе и доносе потврду о животу, већ ће то моћи да ураде електронски, те ће на таj начин и грађани и фондови.

Споразумом се, додао jе министар, решаваjу свакодневни проблеми људи, да jедноставиjе и боље живе, истичући да се сваке године из Србиjе у Црну Гору уплати око 8,4 милиона евра пензиjа за око 5.500 корисника, док се из Црне Горе у Србиjу за око 4.500 кориснике уплати око шест милиона евра.

Вулин jе додао и да jе сарадња влада Србиjе и Црне Горе на наjвишем могућем нивоу. “Радуjем се потписивању споразума о социjалном осигурању, jер ми имамо капацитете коjе Црна Гора нема, а коjи су jоj потребни и нема разлога да се ти капацитети не користе и да не помогнемо тако што ћемо омогућити да се специфичне услуге могу остварити и у Србиjи”, рекао jе Вулин.

Србиjа и Црна Гора решаваjу отворена питања и међу владама две земље нема ниjедног спора када jе реч о социjалноj заштити, пензиjама, осигурању, рекао jе Вулин позиваjући своjу колегиницу у узвратну посету Београду.

Црногорска министарка рада Зорица Kовачевић истакла jе да jе сарадања два министарства пример добре праксе и рада у интересу грађана обе земље.

“Немамо никаквих нерешених проблема и настављамо да сарађуjемо са нашом братском државом”, рекла jе Kовачевић и додала да се очекуjе потписивање jош jедног споразума у вези са коришћењем услуга установа социjалне и дечjе заштите коjу користе деца из Црне Горе.

”Tренутно jе 75 деце из Црне Горе у Србиjи коjи су корисници тих услуга, и министарство и родитељи су веома задовољни односом коjе имаjу те установе према нашоj деци”, рекла jе она.

Oна jе наjавила и договоре у вези са здравственом заштитом воjних лица и усклађивањем пензиjа воjних пензионера, коjе jе Црна Гора преузела да исплаћуjе 2005. године да исплаћуjе.

Директор ПИO фонда Црне Горе Душан Перовић навео jе да jе споразум круна сарадње две земље, коjа jе, како jе рекао, из године у годину све боља.

“Смањићемо малтретирање грађана и већ од jесени ћемо размењивати податке о датуму смрти корисника у обе државе”, обjаснио jе Перовић и додао да су у току договори око организациjе дана пензионера у Подговирци и Београду.

Дириектора Републичког ПИO фонда Србиjе Драгана Kалиновић казала jе да се споразумом напредиjуjе приjатељска сарадњудва фонда, као и да ће так документ много олакшати остваривање права грађана што jе и jесте основни циљ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here