Насловна Политика Споразум о „нешпијунирању“ САД и Немачке није вероватан

Споразум о „нешпијунирању“ САД и Немачке није вероватан

0
ПОДИЈЕЛИ

Sajber vojskaСједињене Америчке Државе раде на томе да побољшају сарадњу са Немачком на обавештајном плану, али споразум о потпуном укидању узајамне шпијунаже највероватније неће бити постигнут, рекао је данас високи званичник у влади Барака Обаме.

Званичници немачких и америчких обевештајних служби, састаће се ове недеље, после извештаја да је америчка Национална безбедносна агенција прислушкивала мобилни телефон немачке канцеларке Ангеле Меркел.
„Ми тренутно не разговарамо о споразуму о узајамном прекиду шпијунирања, али смо се сложили да треба да радимо на томе да учврстимо разумевање између наше две земље и ако то урадимо како треба, ојачаћемо своје везе“, рекао је неименовани званичник владе у Вашингтону.

Пошто је бивши агент НСА Едвард Сноуден обелоданио вест о прислушкивању телефона Меркелове, немачки медији почели су да спекулишу да би немачка влада могла да покуша да се прикључи шпијунском удружењу познатом као „Пет очију“, у којем САД и група савезника с енглеског говорног подручка бирају земље које треба прислушкивати, а затим размењују резултате.

У групу „Пет очију“ спадају САД, Велика Британија, Канада, Аусталија и Нови Зеланд, пренео је Ројтерс.

Бивши агент америчке обавештајне службе каже да ће, ако Немачка буде позвана да се прикључи групи, с тим морати да се сложе све чланице.

Како наводе медији, највероватнији резултат разговора САД-Немачка, биће споразум да америчка страна не шпијунира немачке лидере као што је Меркелова, као ни немачке компаније, казао је овај званичник.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here