Насловна Друштво Споменице у част хероја Кошара (ВИДЕО)

Споменице у част хероја Кошара (ВИДЕО)

3
ПОДИЈЕЛИ

Канцеларија ордена Председништва Србије ради на припреми процедуре за додјелу државних споменица у част хероја битке на Кошарама, сазнају „Новости“.

Разматра се и могућност да слично признање добију сви учесници великих и најтежих битака на Косову и Метохији током НАТО агресије 1999. године.

Споменица за битку на Кошарама биће прво овакво признање на највишем нивоу којим ће предсједник Србије наградити заслужне грађане.

Србија додјељује шест ордена и три медаље, и њима је претходних година одликован велики број домаћих и страних личности. Споменице до сада нијесу додјељиване, а идеја је да првим одликовањима овог ранга држава захвали херојима Кошара.

Према сазнањима „Новости“, у Канцеларији ордена, која припрема одговарајући правилник о споменицама, размишља се и о могућности да се круг награђених овим признањем прошири и на припаднике тадашње Војске Југославије који су учествовали у осталим биткама, али и свим ратним дејствима на Косову и Метохији током 1999. године.

Председник удружења „Српски ратни ветерани“ Миле Милошевић, поздравља одлуку државе да ода признање учесницима битке на Кошарама, али и предлаже да се сличне споменице додијеле учесницима свих сукоба од 1991. до 1999. године.

Велики број бораца отишао је са овог свијета без достојног признања државе, подсјећа Милошевић.

Хероји битке на Кошарама више од деценије били су готово потпуно заборављени и ван фокуса јавности. Међутим, истина о њиховој храбрости у одбрани Србије преживјела је проток времена. Најкрупнији корак у исправљању неправде према борцима Војске Југославије који су погинули и рањени на граничним каменовима Србије направљен је јуна ове године, подизањем споменика погинулом војнику на Кошарама Тибору Церни, у његовој родној Дебељачи.

Караула Кошаре и њена околина поприште су најпознатије битке за одбрану Косова и Метохије 1999. године. Снаге Војске Југославије, заједно са групом добровољаца, од 9. априла до 10. јуна супротстављале су се терористима ОВК, трупама албанске војске и НАТО авијацији, који су покренули ширу операцију копнене инвазије на Космет.

У овој бици погинуло је 108 бораца ВЈ. Битка на Кошарама дио је албанске операције „Стрела“, у оквиру које су жестоке борбе вођене на планинама Паштрик и Јуник, као и дуж готово цијеле граничне линије.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Bravo Srbijo.Pisace istorija dugo o vitezovima sa Kosara.Svakom Srbinu koji je u ratovima ucestvovao odajem pocasti i klanjam se njegovoj i njihovoj hrabrosti.Srbi su viteski i neunistiv narod.

  2. 0
    0

    Ово је за сваку похвалу! Не само због чињенице да се на овај начин чува успомена на јунаке и патриоте, него се подстиче одлучност да што прије ослободимо Косово и Метохију од окупације ДАЕШ-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here