Насловна Друштво Спомен-плоча усташама у Сиску: Линта тражио да ЕП осуди рехабилитацију усташтва

Спомен-плоча усташама у Сиску: Линта тражио да ЕП осуди рехабилитацију усташтва

3
ПОДИЈЕЛИ

Само мјесец дана након што је у центру Јасеновца постављена спомен-плоча са усташким поздравом „За дом спремни“, и након више него млаког и једва изнуђеног реаговања хрватских власти, у Сиску су, у оквиру болнице „Др Иво Педишић“ постављени крст и спомен-плоча „у знак сјећања на 114 убијених припадника војске Независне државе Хрватске (НДХ).

Као и у Јасеновцу, цио догађај је благословила Католичка црква. Како наводе медији, крст су подигли чланови сисачког огранка удружења „Хрватски домобран“, у сарадњи са Сисачком бискупијом.

„Крстови истине“ за стријељане усташе

„Крст и спомен-плочу благословио је сисачки бискуп Владо Кошић, који је притом поручио како су досад такви ‘крстови истине’, посвећени послератним жртвама, постављени и у Клоштар Иванићу, шуми Брезовици, као и у Црнцу“, јавила је Хина.

Након „благослова“, бискуп Кошић је у болничкој капели предводио мису задушницу за убијене и све хрватске жртве из периода послије Другог свјетског рата.

Линта: Хрватска влада највећи подржавалац нацифашизма

kolinda

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта затражио је данас, после постављања спомен-плоче усташама у Сиску, да Министарство спољних послова Србије Европском парламенту упути захтјев да донесе резолуцију против рехабилитације и величања усташтва у Хрватској.

„Наведеном резолуцијом од Хрватске се мора захтијевати да донесе оштре казне и води политику нулте толеранције за промовисање усташке идеологије“, преноси „Танјуг“ његово саопштење.

Линта је оценио да ово представља наставак отворене рехабилитације хрватског нацифашизма.

„Главну подршку том процесу дају Католичка црква, чији је бискуп Владо Кошић благословио крст и спомен-плочу и хрватска предсједница Колинда Грабар Китаровић која је подржала постављање спомен плоче са усташким поздравом ‘За дом спремни’ у Јасеновцу и која усташку заставу сматра правом хрватском заставом“, нагласио је Линта.

Он је напоменуо да подршку отвореној рехабилитацији хрватског нацифашизма и отвореном вријеђању стотина хиљада српских, ромских и јеврејских жртава даје и актуелна Влада Хрватске.

ustase-djeca

„Најбољи доказ за то јесте чињеница да премијер Пленковић није спреман да јавно каже да су усташе или хрватски нацифашисти највеће зло у историји хрватског народа, јер су извршили геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима“, указао је Линта.

Линта сматра да би нове законске мјере морале недвосмислено да забране свако јавно истицање усташких симбола, исписивање усташких графита, пјевање усташких пјесама, извикивање усташког поздрава, дјеловање проусташких портала, емитовање проусташких емисија, избацивање проусташких садржаја из хрватског образованог програма.

Европски парламент да резолуцијом да осуди рехабилитацију и величање усташтва

knin-ustase twiter_620x0

„Европски парламент треба да захтијева од Хрватске се донесе Резолуцију у Хрватском сабору којом ће признати геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима,“ истакао је Линта.

„За геноцид не смије бити ни застаре, ни опроштаја ни заборава. У супротном пријети опасност да хрватски нацифашисти покушају поново да понове геноцид и реализују у потпуности политику Анте Павелића и усташког покрета“, упозорава Линта.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Па и ми подижемо споменике фашистима. Црна Гора ужурбано постаје Црвена Хрватска. Следећи корак је погром СПЦ. Заборавиће се Мило.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here