Насловна Издвојено Спиритуалисти, илити Роска и Рајко

Спиритуалисти, илити Роска и Рајко

4
ПОДИЈЕЛИ

Пише: Саша Др. Ђуровић

Не бих се тако олако бавио тако озбиљним темама као што је питање Цркве. Имам мишљење о том, ал не бих о том полемисао, то су превише озбиљне теме које надилазе политику, политичке анализе и политичка промишљања.

Био сам и гост на београдском радију „Слово љубве“ и у разговору од скоро два сата причао са ауторком водећи рачуна да што више ставим акценат на политичко социолошку свакодневицу, а о црквеним питањима колико је нужно. Иначе, у тој емисји код Славице Лазић су гости поред моје маленкости били људи који представљају сами врх српске памети. Један Владета Јеротић, академик, један Василије Крестић, академик, Драгољуб Живојиновић, академик, Светлана Велмар Јанковић, академик, Душан Ковачевић, Матија Бећковић.

Дакле, о озбиљним темама се не дискутује тако олако, као сви озбијни људи што промишљају на такве теме. За разлику од „будалах погледа тупога“ па још академски наобразованих који се ових дана „поломише“ да анализирају Његоша, ни да су му гувернанте били. Нећу се бавит неким ирелевантним, неким који су само за локалну, плитко политичку употребу, типа пар новинара, или чланова неке партијске удруге који се позивају на анархизам као идеалан сустав, што он негдје и јесте, јер демократија је рђаво уређење. Показује поготово црногорски примјер, да је тај покушај демократије у геграфији апсолутног комунизма, јако лош.

Факат да је запало, у већини, будале да кроје судбину и тамо неким школованим, референтним, умним. За прост пук никад никог није било брига, да се не лажемо. И није то ниста ново около демократије. Шопенхауер је говорио да је „демократија кад мноштво неспособних изабере неколицину поткупљивих“ Као да је на Црну Гору мислио, у пуном капацитету властите дефиниције. Али оно што ме је понукало да се осврнем на ову актуелну „проблематику“ је став „књижевног критичара и публицисте“ Рајка Церовића. Знам то лице, које бих опсервирао много оштрије али ми одгој не дозвољава будући да је Церовић у годинама у којима је. Сјећам се кад је Славко Перовић Церовића назвао „слугом свих режима“ А што би Славко лагао? А знам то лице јер је неријетко рабљено на телевизији па га знадем и посредством сателита, као што је он режимски. Сателит. Но ето, изван ЦГ за њега не зна нико, знао бих да зна будући да избивах из исте преко двадесет година, а онда опет свако мало. Но, Рајко, митоманско паланачки мисли да је јако важан ако је познат у свом атару, па да објасним једну ставку само.

Остале које је Церовић изнио нећу јер бих му претјерано дао на значају, а не радим то иначе, осим са релевантним персонама па не бих правио ПРИЈЕСЕДАН (о темпора о морес! ) ни овог пута. Дакле, Церовић каже, тумачећи Његоша као да му је гувернанта био, или ако бих правио асоцијацију на конто Славкове изјаве, рајко би Његошу зацијело био батлер у бољој варијанти, а није могао ни једно ни друго по природи повијести ваљда. Дакле, Церовић каже, цитирам „Његош да данас устане из гроба, силно би се зачудио откуд Српска православна црква у Црној ГориТо каже церовиц који евидентно има наднаравне способности да разговара са мртвима па зна шта би Владика Раде мислио после 166 година од смрти. Пошто је Церовић евидентно спиритуалиста, оно, пали штерике по кући и прича с’ духовима а иначе добар пливач у комунистичком земану, мене персонално занима да ми одговори на једно питање. Што вели Јосип Броз, уважени му Тито, би ли и даље скрнавио богомоље и тако бранио вјерујућим да славе Славе па је мој ђед, Милош Неђељков Ђуровић, Светог Луку Слава Му и Милост морао славит кришом. Али га је Славио, као што га данас слави моја породица. Занима ме што вели друг машинбравар из Загорја, после толико година. Је ли ревидирао? Јер, Рајко, будући да је у посједу наднаравних способности то зацијело зна.

Па би било лијепо да Рајко, као релеј, пренесе та сазнања у тисак, јер Рајко је публициста, тако пише макар. А онда, сјетих се некакве бабе Роске која егзистираше у једном од сјајних серијала које је потписивао непоновљиви сценариста Синиша Павић. Е, та баба Роска је комуницирала с’ духовима. Стави наочари за варање, рајкове су за вид колико примјећујем, значи та оптичка аналогија између Рајка и Роске не стоји. Роска метне оне наочари за варење и блеји у стаклену куглу, а онда чека да јој се јави. Да јој се јави дух. Хамлетовог оца. Но Роска егзистира као егземплар спрдње у Павићевој серији, а Церовић као перјаник актуелнога режима у владиној новини. Коју уређује ко? Парадигма комунистичке „мисли“. И дјелом и обитељски. Мада ми је Миломир Марић једном рекао да је ту било прво четниковања па тек онда партизанштине. А Миломир зна. Добро обавијештен. Дакле, има ли ту неке разлике? Ил су Рајко и баба Роска у равни? И наравно, шта о томе мисли Његош? Рајко зацијело зна..

4 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  …“The theater’s decision comes at a time when Civil War statues are being removed and destroyed across the southern United States – a move which Klein says „seems to be an attempt to rewrite America’s history…“

  https://www.rt.com/usa/401160-gone-with-wind-theater/?utm_source=browser&utm_medium=aplication_chrome&utm_campaign=chrome

  … сећам се да ми је отац говорио да човеку, и кад си јачи, треба оставити могућност да се повуче или часно изиђе из ситуације, … ако је кадар… и да се гоњена мачка у затвореној просторији, у ћошак сатерана, брани до смрти

  …..„Кад сам имао 14, отац ми је био толика незналица да сам једва подносио тог старца у својој близини. Кад сам напунио 21, остао сам запањен колико старац може научити за седам година.“ ….. рече Марк Твен, Американац, добар човек, не као ови из његовог народа који нас мрзе и бомбардују

  питање за клинце….. знаш ли који је то Марк? Том Сојер?

  ………………………………………………………..ово испод је занимљив текст у новинама
  ………Да ли сте знали да су Марк Твен и Никола Тесла били пријатељи. Када је Никола Тесла био тешко оболео, добио је неколико томова савремене књижевности, а међу њима и дела Марка Твена, а двадесет пет година касније постали су пријатељи:
  „Била су то прва дела Марка Твена којима вероватно дугујем чудесно опорављање, које је уследило. Двадесет пет година касније када сам упознао господина Клеменса и када смо постали пријатељи, испричао сам му то своје искуство и са запрепаштењем сам гледао тог великог мајстора смеха како плаче.“
  Иначе, право име Марка Твена је Самјуел Клеменс.

  +Том Сојер, филм са преводом, одличан
  https://www.youtube.com/watch?v=2b5YcKrgIss

 2. POSLIJE MLADIH ,LIJEPIH I PAMETIH UVUNJENIM DJEMPERIMA EVO NAS MLADIH ,PAMETNIH I LIJEPIH U CRVENIM MASNJAMA,OJ HA!
  0
  0

  BRAVO SASA ,TAKO TREBA SA KONVERTITIMA I SLUGAMA SVIH REZIMA!KOMUNJARSKI NAKOT NI SLUCAJNO NE POSTUJE ZAVJETE ,NI SVOJE NI TUDJE !TAJ NAKOT SE ZAVJETOVAO DA CE BRANITI SVOJU KOMUNISTICKU TVOREVINU I ZAGORSKOG BRAVARA I NA PRVOJ PROBI SU IZDALI!DA OVAJ NAKOT POSTUJE ZAVJETNASEGA VLADIKE I PJESNIKA TO JE ILUZIJA.AKI TAJ NAKOT „ZNA „STA BI VLADAIKA DANAS REKAO !VJERVATNO DA BI IH PODRZAO I SA NJIMA PJEVAO NJIHOVE“HUMANE „PJESMICE!“UBICEMO SVAKOG SKOTA KO JE PROTIV KPJOTA ,KO ZA DRUGA TITA NIJE ,CRNA ZEMKHA CE GA KRIJE!“OJ HA !OJ HA!ILI „NEVJERUJEM U NEBESA ,VEC U MARKSA U ENGELSA“!I JOS JEDNA „NOSIM KAPU NA TRIROGAIBORIM SE PROTIV BOGA“!BOZE MI OPROSTI I SVETI VLADIKO KO TE BRANI I TUMACI DANAS!TUMACE TE ONI ,CIJI SU OCEVI PUCALU PI CRKVAMA I NAMASTIRIMA CRNOGORSKIM I PRETVARALI IH U RUSEVINE ISTO KAO ZAVJETNU NJEGOSEVU KAPELU NA LOVCENU!

 3. 0
  0

  Šta ste skrajnuli ovakav tekst,jedva ga nađoh.Nije valjda da se i vi bojite Mila,nađoh ga na izdvojeno jedva … ajde raicevicu ustroj te koji ti uređuju portal.Da mi ne reće zemo da je Đurovic napisao novi tekst ne bih ga umio nać.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here