Насловна Мозаик „Шпигл“: Загреб најдосаднији град ЕУ, подсећа на немачку провинцију

„Шпигл“: Загреб најдосаднији град ЕУ, подсећа на немачку провинцију

1
ПОДИЈЕЛИ

Угледни немачки лист „Шпигл“ објавио је репортажу из Загреба који је описан као јако досадан град у којем је најбоља ствар – ауто-пут према мору. Новинарка Ане Хеминг туристима из Немачке понудила је и неколико савета како преживети „загребачку тугу“ док се налазе у главном граду Хрватске.

Иронично се наводи да је „врхунац лета у Загребу био концерт групе „Дуран Дуран“, који се могао чути и у забаченим четвртима, а да би њихова песма Оrdinary World могла „бити локална химна“, преноси хрватски портал Индекс писање немачког листа.

Иако су читаоци Лоунли планета Загреб прогласили дестинацијом број један 2017. године, новинарка Шпигла пише да пешачка зона у центру града подсећа на немачку провинцију, попут градова Росток или Бохум.

Кафићи у центру описују се као превише слични, „са лаунџ изгледом, који је био мода почетком века“, а ништа занимљивији нису ни тржни центар „Долац“, нити Горњи град.

„На ивицама Загреба могу се наћи тренуци у којима тупоћа прераста у авантуру, у метрополи која би требало да се такмичи за најдосаднији град, барем у Европи“, пише Шпигл и препоручује туристима да град откривају возећи се трамвајем јер „бицикл могу да возе само полако, а бициклистичке стазе су заправо на тротоарима“.

„Мост младости“ описан је као „бетонски брутализам“, док на Бундеку недостаје воде у вештачком језеру и све изгледа тужно. Јарун је још гори, сматра репортерка немачког листа.

Спомиње се и Хрелић, на којем се продаје стара роба, „ствари које људе терају да се зацрвене“.

У Музеју савремене уметности новинарка је провела три сата, али у то време није срела друге посетиоце: „Време за уметност је, чини се, луксуз.“

Ретку похвалу добио је кафић „Криви пут“, као и поглед на град са Сљемена који је „величанствен“.

„Најбоља ствар у вези Загреба је ауто-пут према мору“, пише новинарка и наводи како је тако стигла и до Ријеке која ће бити европска престоница културе 2020. године.

Занимљиве су ријечке плаже, на којима се људи купају са великим контејнерима у позадини, а навече се може јести риба на обали. Ту је и Титов брод који чувају тројица чувара.

(РТС)

ПОДИЈЕЛИ

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here