Насловна Друштво Шпигл поднео тужбу због америчког шпијунирања

Шпигл поднео тужбу због америчког шпијунирања

0
ПОДИЈЕЛИ

Немачки недељник „Шпигл“ објавио је да је био на мети шпијунаже САД и да је поднео због тога кривичну пријаву надлежном тужиоцу у Карлсруеу.

nsa-tabla-na-ulasku-u-kompleks

Угледни магазин имао је водећу улогу у објављивању информација одбеглог америчког обавештајца Едварда Сноудена о масовном надзору америчке Агенције за националну безбедност (НСА).

Шпигл је објавио да је 2011. године америчка ЦИА обавестила Гинтера Хеса, главног обавештајног координатора немачке канцеларке Ангеле Меркел о идентитету особе која је наводно била извор овог недељника у немачкој влади.

Та особа је убрзо потом пребачена на посао у архиви немачке обавештајне службе БНД, уз званично објашњење о потреби резања трошкова у влади која је о томе ћутала.

Шпигл је саопштио да претпоставља да је био под надзором америчке обавештајне службе, због чега су поднели пријаву савезном тужиоцу због активности које су нарушиле тајност комуникација.

Овај недељник објавио је 2013. године да је НСА наводно прислушкивала телефон Ангеле Меркел, што је изазвало кризу поверења између Берлина и Вашингтона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here