Насловна Мозаик Спектакл на небу: Помрачење Сунца 20. марта!

Спектакл на небу: Помрачење Сунца 20. марта!

0
ПОДИЈЕЛИ

pomracenje sunca

Последње помрачење које је било видљиво из Европе догодило се 11. августа 1999, а на наредно ће становници старог континента морати да чекају до 2026. године.

У петак 20. марта месец ће се наћи између Земље и Сунца и заклонити у потпуности или делимично сунчев диск од наших погледа, што ће бити права посластица за астрономе аматере, професионалце и заљубљенике у небо.

Пуно помрачење биће видљиво на северу Европе, посебно изнад Норвешке и Фарских острва, док ће у Србији Сунце бити око 50 одсто затамњено.

Еклипса 20. марта ће бити девето потпуно помрачење у XXИ веку. Почеће у 07.45 ГМТ да би свој максимум достигла два сата касније, у 09.45 ГМТ, у трајању од две минуте и 45 секунди.

Последње помрачење које је било видљиво из Европе догодило се 11. августа 1999, а на наредно ће становници старог континента морати да чекају до 2026. године.

Наступајуће помрачење могло би да стави на пробу европски електрични систем, јер ће на кратко време бити смањена производња струје из соларних постројења, упозорава Европска мрежа оператера за пренос струје (Ентсое).

„Тог 20. марта биће блокирано око 35.000 мегавата соларне енергије, тј. производни капацитет једнак 80 средњих погона“, стоји у извештају Ентсоеа, који не искључује могућност инцидента.

Проблем је у томе, истиче се у извештају, што је производња соларне енергије знатно повећана у Европи. Године 1999, свега 0,1 одсто обновљиве енергије отпадало је на соларну енергију, док данас њен удео достиже 10,5 одсто.

„То ће бити тест без преседана“ који ће захтевати добру координацију између различитих чланица мреже.

Највише проблема очекује се у Немачкој и Италији које имају велики број производних погона на соларну енергију. У Србији ће утицај помрачења, пак, бити готово безначајан јер је производња струје из енергије сунца још у повоју.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here